strukturalisme

Artikkelstart

Strukturalisme er en fellesbetegnelse for flere tendenser innen humanistiske vitenskaper i Europa på 1900-tallet. De kan føres tilbake til den sveitsiske språkforskeren Ferdinand de Saussure, som med sine forelesninger i Genève fra 1906 til 1911 inspirerte forskere innen de fleste humanistiske disipliner. Forelesningene ble utgitt som Cours de linguistique générale i 1916.

Faktaboks

Uttale
strukturalˈisme
Etymologi
av struktur og -isme

I dagligtale brukes «struktur» synonymt med «organisasjon», «oppbygning», «forholdet mellom de enkelte elementer i et system». På alle områder hvor det foreligger en bestemt, regelbundet sammenstilling av elementer, kan derfor en strukturanalyse foretas.

Forutsetningen for strukturalisme er at den enkelte ting, enten det dreier seg om et fonem (språklyd) eller en løvetann, bare er forståelig ut fra sine forhold til andre ting. Sammensatte helheter, som for eksempel et språk eller et spill, må forstås både ut fra elementenes regelbundne samspill, deres strukturale forhold og deres forskjellighet fra andre språk og andre spill som forutsetter andre regler.

Strukturalismens terminologi, som ofte er vanskelig tilgjengelig, er for det meste hentet fra språkvitenskapen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg