Alsterarkaden i Hamburg, 1843.

Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Alexis de Chateauneuf, tysk arkitekt. Elev av klassikeren Wimmel og senere av Leclerc i Paris. Han var en av de mest fargerike arkitektskikkelser omkring midten av 1800-tallet, virksom i Hamburg, London og Christiania. Han arbeidet i en Schinkelpreget klassisisme, med islett av florentinsk ungrenessanse, inntil han under sin virksomhet i London i 1838–39 mottok sterke inntrykk av engelsk middelalderarkitektur. Under dette oppholdet vant han konkurransen om gjenoppførelsen av The Royal Exchange, men oppdraget kom ikke til utførelse. I konkurransen om Nelsonstatuen ble han nr. 2. Etter dette forlot han England.

Sammen med Karl Friedrich Schinkel i Berlin og professor Leo von Klenze i München, var han imidlertid i 1835 blitt opptatt som æresmedlem i The Royal Institute of British Architects. Dette viser hvilken innflytelse og betydning de som utenlandske arkitekter hadde oppnådd i samtiden, også for det engelske arkitektmiljøet. Etter Hamburgs brann i 1842 spilte han en ledende rolle ved byens gjenoppbygging.

Han giftet seg i 1846 med den norskfødte Caspara Møller, og det siste avsnitt av hans produksjon ble sterkt knyttet til Christiania. Han ledet ombyggingen av Vår Frelsers kirke (nå Oslo domkirke) i 1849–50, og tegnet både det nåværende tårnet og den nygotiske portalen til hovedinngangen. Han gav også kirken et nygotisk interiør, senere fjernet i forbindelse med Arnstein Arnebergs restaurering og nyinnredning etter den annen verdenskrig. Trefoldighetskirken i Oslo ble oppført hovedsakelig etter Chateauneufs tegninger av hans elev Wilhelm von Hanno, ferdig i 1858. Han laget også utkast til Stortingsbygningen i 1850.

En rekke av Chateauneufs bygningstegninger er publisert: Architectura domestica (av ham selv, 1839) og Architectura publica (posthumt, 1860, ved arkitekt Marchand). Her var det også bidrag fra arkitekt Wilhelm von Hanno, som på anmodning av professor Fersenfeldt, ordnet Chateauneufs tegninger i 18 store skinninnbundne volumer. Det eneste gjenværende av disse befinner seg hos Riksantikvaren i Oslo.

  • Klemm, David & Hartmut Frank, red.: Alexis de Chateauneuf 1799-1853 : Architekt in Hamburg, London und Oslo, 2000, isbn 3-933374-75-8, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.