Alexis de Chateauneuf

Faktaboks

Alexis de Chateauneuf
Uttale
ʃatånˈøf
Født
18. februar 1799, Ebbendorf ved Hamburg, Tyskland
Død
31. desember 1853, Hamburg

Alexis de Chateauneuf. Oslo Domkirkes tårn med spiret fra omkring 1850. Bildet er tatt i 1930-årene.

Av /NTB Scanpix ※.

Alsterarkaden i Hamburg, 1843.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Alexis de Chateauneuf var en tysk arkitekt. Han var en av de mest fargerike arkitektskikkelsene omkring midten av 1800-tallet, virksom i Hamburg, London og Christiania.

Chateauneuf var elev av klassikeren Wimmel og senere av Leclerc i Paris. Han arbeidet i en Schinkelpreget klassisisme, med islett av florentinsk ungrenessanse, inntil han under sin virksomhet i London i 1838–1839 mottok sterke inntrykk av engelsk middelalderarkitektur. Under dette oppholdet vant han konkurransen om gjenoppførelsen av The Royal Exchange, men oppdraget kom ikke til utførelse. I konkurransen om Nelsonstatuen ble han nummer to. Etter dette forlot han England.

Sammen med Karl Friedrich Schinkel i Berlin og professor Leo von Klenze i München, var han imidlertid i 1835 blitt opptatt som æresmedlem i The Royal Institute of British Architects. Dette viser hvilken innflytelse og betydning de som utenlandske arkitekter hadde oppnådd i samtiden, også for det engelske arkitektmiljøet. Etter Hamburgs brann i 1842 spilte han en ledende rolle ved byens gjenoppbygging.

Han giftet seg i 1846 med den norskfødte Caspara Møller, og det siste avsnitt av hans produksjon ble sterkt knyttet til Christiania. Han ledet ombyggingen av Vår Frelsers kirke (nå Oslo domkirke) fra 1849–1850, og tegnet både det nåværende tårnet og den nygotiske portalen til hovedinngangen. Han gav også kirken et nygotisk interiør, senere fjernet i forbindelse med Arnstein Arnebergs restaurering og nyinnredning etter den annen verdenskrig. Trefoldighetskirken i Oslo ble oppført hovedsakelig etter Chateauneufs tegninger av hans elev Wilhelm von Hanno, ferdig i 1858. Han laget også utkast til Stortingsbygningen i 1850.

En rekke av Chateauneufs bygningstegninger er publisert: Architectura domestica (av ham selv, 1839) og Architectura publica (posthumt, 1860, ved arkitekt Marchand). Her var det også bidrag fra arkitekt Wilhelm von Hanno, som på anmodning av professor Fersenfeldt, ordnet Chateauneufs tegninger i 18 store skinninnbundne volumer. Det eneste gjenværende av disse befinner seg hos Riksantikvaren i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Klemm, David & Hartmut Frank, red.: Alexis de Chateauneuf 1799-1853 : Architekt in Hamburg, London und Oslo, 2000, isbn 3-933374-75-8, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg