Trondheim katedralskole

Hovedbygningen ved Trondheim katedralskole ble oppført 1786–87. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Trondheim katedralskole, videregående skole i Trondheim, grunnlagt omkring 1153 av kardinal Nicolaus Brekespear i tilknytning til Nidarosdomen. Trondheim katedralskole er nevnt i skriftlige kilder første gang år 1211-17. I 1217 ble kong Håkon Håkonson tatt ut av skolen og kongehyllet, noe som vel kan beskrives som en bratt karrierestigning for en skoleelev.

Den eldste av skolens nåværende bygninger, mot Munkegata, ble tatt i bruk 1787. Bygningen er tegnet av hoffarkitekt Caspar Frederik Harsdorff i nyklassisistisk stil, og ble finansiert av Thomas Angells Stiftelser. Senere utvidelser av bygningsmassen i 1925 og 1938; Moebygningene mot Tinghusgata, etter arkitekt Carl J. Moe. Den nyeste fløyen, mot Erling Skakkes gate, er tegnet av arkitekt Knut Bergersen og ble tatt i bruk i 1962. Den utgjør i dag skolens hovedinngang. Festsalen i 2. etasje har bl.a. to marmorrelieffer av Bertel Thorvaldsen.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg