Fra 1. utgave av Aschehougs leksikon (1906–13).

KF-bok. Begrenset gjenbruk

Finansdepartementet (FD) har ansvar for den økonomiske politikken i Norge.

Siv Jensen (FrP) er finansminister siden 2013.

I tillegg har departementet ansvaret for samordningen av den langsiktige planleggingen i den offentlige virksomhet, derunder utarbeiding av nasjonalbudsjettet og forberedelse av statsbudsjettet.

De har også ansvar for videre saker vedrørende finansvesenet i sin alminnelighet.

Det inkluderer bank-, penge- og myntvesen, derunder Norges Bank, den innenlandske statsgjeld, føring av statens hovedregnskap, avlegging av statsregnskapet, saker vedrørende direkte skatter til staten og en rekke avgifter, skattelovgivningen, administrasjonen av skatteoppebørselsvesenet, toll-lovgivningen, tolltariffen, saker vedrørende dokumentavgift, generelle pengepolitiske spørsmål, rente- og kredittpolitikk, offentlig gjeldspolitikk og retningslinjer for aksje- og sparebankene og så videre.

Finansdepartementet består av 7 avdelinger:

  • Avdeling for formuesforvaltning,
  • Finansavdelingen,
  • Finansmarkedsavdelingen,
  • Skattelovavdelingen,
  • Skatteøkonomisk avdeling,
  • Økonomiavdelingen
  • Administrasjonsavdelingen.

I tillegg er det en kommunikasjonsenhet som håndterer pressehenvendelser til politisk ledelse og departementet.

Under Finansdepartementet hører blant annet Skatteetaten med Riksskattenemnda og Skattedirektoratet, skattekontorene, ligningsvesenet, Statistisk sentralbyrå (SSB), Statens innkrevingssentral, Toll- og avgiftsdirektoratet, Kredittilsynet og Folketrygdfondet.

Finansdepartementet er også ansvarlig for regelverket for Statens pensjonsfond utland, som forvaltes av Norges Bank. Departementet er ankeinstans for visse avgjørelser som tas av underliggende etater.

Finansdepartementet ble opprettet i 1814, som ett av fem departementer opprettet samme år. Departementets oppgave var å ivareta viktige oppgaver for den nye nasjonen knyttet til statens økonomi og finanser. Departementet het frem til 1999 Finans- og tolldepartementet.

Øverste embetsmann i Finansdepartementet har tittelen finansråd. Hans Henrik Scheel innehar denne stillingen siden 2015.

Oversikt over statsråder i Finansdepartementet finnes i tabellen over Norge - Statsråder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.