Statens pris for byggkvalitet er en hederspris som skal løfte frem norske bygninger av særlig høy kvalitet. Prisen ble etablert i 2018 og etterfølger Statens byggeskikkpris som ble utdelt for siste gang i 2016.

Priskandidatene bedømmes av en fagjury oppnevnt av Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Sekretariat for prisen er Direktoratet for byggkvalitet (DiBK). Enhver har anledning til å nominere kandidater til prisen.

Målet med prisen er «å bidra til å heve, fornye og utvikle byggkvalitet lokalt og nasjonalt.» Vinneren skal både ha fremragende kvaliteter og være et resultat av gode og innovative byggeprosesser.

Prisvinneren mottar en plakett til å montere på eller i bygningen og et diplom. I tillegg vil vinneren bli løftet frem som forbilde for god byggkvalitet i medier og fagfora.

Departementet legger følgende definisjon av byggkvalitet til grunn for prisen: «Kvaliteter som bygninger har i seg selv og i samspill med omgivelsene. Kvalitetene er knyttet til miljø, klima, tilgjengelighet og byggeskikk. Samlet skal kvalitetene bidra til gode og bærekraftige bygg for brukerne og samfunnet.»

Prisen ble første gang utdelt i oktober 2018 og tildelt prosjektet Ulstein Arena i Ulsteinvik, en kombinert idrettshall, klatrehall, svømmehall og bibliotek. Ansvarlig arkitekt for bygget er Oslo-firmaet Lund+Slaatto Arkitekter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.