Statens pris for byggkvalitet

Statens pris for byggkvalitet er en hederspris som skal løfte frem norske bygninger av særlig høy kvalitet. Prisen ble etablert i 2018 og etterfølger Statens byggeskikkpris som ble utdelt for siste gang i 2016.

Priskandidatene bedømmes av en fagjury oppnevnt av Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Sekretariat for prisen er Direktoratet for byggkvalitet (DiBK). Enhver har anledning til å nominere kandidater til prisen.

Målet med prisen er «å bidra til å heve, fornye og utvikle byggkvalitet lokalt og nasjonalt.» Vinneren skal både ha fremragende kvaliteter og være et resultat av gode og innovative byggeprosesser.

Prisvinneren mottar en plakett til å montere på eller i bygningen og et diplom. I tillegg vil vinneren bli løftet frem som forbilde for god byggkvalitet i medier og fagfora.

Departementet legger følgende definisjon av byggkvalitet til grunn for prisen: «Kvaliteter som bygninger har i seg selv og i samspill med omgivelsene. Kvalitetene er knyttet til miljø, klima, tilgjengelighet og byggeskikk. Samlet skal kvalitetene bidra til gode og bærekraftige bygg for brukerne og samfunnet.»

Prisen ble første gang utdelt i oktober 2018 og tildelt prosjektet Ulstein Arena i Ulsteinvik, en kombinert idrettshall, klatrehall, svømmehall og bibliotek. Ansvarlig arkitekt for bygget er Oslo-firmaet Lund+Slaatto Arkitekter.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg