Ferdighus (byggeplass). Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Ferdighus av G. Block Watne A/S/KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Ferdighus, trehus som monteres sammen på byggeplassen av prefabrikkerte enheter. Etter oppføringsmetoden kan ferdighus deles i fire ulike kategorier:

1) Prekappsystemet, der alle bygningsenheter som stendere, plater, panelbord osv. er gitt riktige dimensjoner på fabrikk, men der selve reisingen av huset foregår på byggeplassen.

2) Systemet med små, prefabrikkerte elementer, der hvert element ikke er tyngre enn at det kan løftes og monteres av to eller tre mann.

3) Systemet med store elementer der man baserer seg på løfting og montering ved hjelp av kraner.

4) Seksjonshus der hele huset med vegger, bjelkelag, tak og tekniske installasjoner gjøres ferdig på fabrikken i noen få enheter som monteres sammen på byggeplassen.

Det første systemet har den minste prefabrikasjonsgraden, og gir flest individuelle variasjonsmuligheter. Seksjonshus er mest prefabrikkert, og er de mest standardiserte hustypene.

Det er vanskelig å trekke en klar grense mellom vanlig, tradisjonell trehusbygging og hus bygd etter prekappsystemet. I senere år har en også begynt å bruke begrepet «ferdighus» om hus som bygges helt tradisjonelt, men der kjøperen bestiller en totalleveranse av huset med utgangspunkt i typehus fra leverandørens katalog. I Norge finnes flere ferdighusfabrikker, noen driver også eksport.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.