ferdighus

Ferdighus. Veggseksjoner monteres i ferdighusfabrikken (til venstre) og heises på plass (til høyre). Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Ferdighus (byggeplass). Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Ferdighus er et trehus som monteres sammen på byggeplassen av prefabrikkerte enheter. Etter oppføringsmetoden kan ferdighus deles i fire ulike kategorier:

  1. Prekappsystemet, der alle bygningsenheter som stendere, plater, panelbord osv. er gitt riktige dimensjoner på fabrikk, men der selve reisingen av huset foregår på byggeplassen.
  2. Systemet med små, prefabrikkerte elementer, der hvert element ikke er tyngre enn at det kan løftes og monteres av to eller tre mann.
  3. Systemet med store elementer der man baserer seg på løfting og montering ved hjelp av kraner.
  4. Seksjonshus der hele huset med vegger, bjelkelag, tak og tekniske installasjoner gjøres ferdig på fabrikken i noen få enheter som monteres sammen på byggeplassen.

Det første systemet har den minste prefabrikasjonsgraden, og gir flest individuelle variasjonsmuligheter. Seksjonshus er mest prefabrikkert, og er de mest standardiserte hustypene.

Det er vanskelig å trekke en klar grense mellom vanlig, tradisjonell trehusbygging og hus bygd etter prekappsystemet. I senere år har en også begynt å bruke begrepet «ferdighus» om hus som bygges helt tradisjonelt, men der kjøperen bestiller en totalleveranse av huset med utgangspunkt i typehus fra leverandørens katalog.

I Norge finnes flere ferdighusfabrikker, noen driver også eksport.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Johs. Mageli: Synspunkter på ferdighusindustrien, «Byggekunst» 1973 s. 51;
  • Per Kartvedt: Arkitekt i ferdighusjungelen. Rapport fra et samarbeid, «Byggekunst» 1979 ss. 414–15;
  • Knut Einar Larsen: Hva var byggeskikk? «Byggekunst» 1982 ss. 362–65;
  • Chr. Norberg-Schulz: Byggeskitt, «Byggekunst» 1992 s. 330;
  • Hild Sørby: Klar-ferdig-Hus! Norske ferdighus gjennom tidene, Oslo 1992, anmeldt av Chr. Norberg-Schulz i «Byggekunst» 1993 s. 79;
  • Hild Sørby: Ferdighus før og nå, «Byggekunst» 1993 ss. 90–91.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg