Det norske Arkitektakademi

Artikkelstart

Det norske Arkitektakademi var en institusjon opprettet i 1923 av Norske Arkitekters Landsforbund (NAL) for videreutdanning av arkitekter.

Akademiet ble etablert etter inspirasjon fra tilsvarende institusjoner i København og Stockholm, og bygget videre på undervisningen ved NTH.

Carl Berner var en av de drivende krefter bak opprettelsen. Opptaksbetingelsene var de sam­me som for arkitektforeningene. Undervisnin­gen foregikk over fire semestre. Det startet med 21 ar­kitekter som elever og med Harry Fett, Otto L. Scheen og Jens Thiis som forelesere. Det første kullet ble uteksaminert i 1925, men så opphørte akademiets virk­somhet. Navnet og idéen levde likevel vi­de­re som en del av NAL, gjennom en liten boksamling og et råd.

I 1957 foreslo Odd Broch­mann i NALs landsstyre at en permanent arki­tektskole i Oslo burde avløse Statens Arki­tekt­kurs ved «å gjenopprette Det nor­ske ar­ki­­tekt­aka­demi, hvis oppgave skulle være å ut­dan­ne arki­tekter i samarbeide med SHKS og gi en videre­gående høyere utdannelse innenfor fa­gets spesialer for arkitekter og utøvere av beslektede yrker». Re­sultatet var at Statens arkitekt­sko­le i Oslo, senere Arkitekthøgskolen i Oslo, ble opprettet i 1964.

Akademiet ble i 1960-årene gjenopplivet i ny form, med ut­byg­ging av NALs bibliotek og ansettelse av en bib­lio­tekar. Senere er denne virksomheten betydelig utvidet, blant annet gjennom en omfattende kursvirksomhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg