Ishavskatedralen
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Ishavskatedralen
Interiør med glassmosaikk Victor Sparre i Tromsdalen kirke eller Ishavskatedralen i Tromsø.
Ishavskatedralen
Av /NTB scanpix.

Tromsdalen kirke, også kalt Ishavskatedralen, ligger i Tromsdalen i Tromsø kommune.

Faktaboks

Også kjent som

Tromsdalens kirke

Kirken er tegnet av arkitekt Jan Inge Hovig, og den sto ferdig 1965. Med sitt avtrappede, båthusformede eksteriør og sine åpne glassgavler er den blitt et landemerke i området.

Bygningen

Kirken har et trekantet tverrsnitt og er bygget opp av betongelementer som er stilt mot hverandre og danner en trekant. Lamellene er forankret i hverandre med et trekantet fagverk i stål, slik at de får en avstand i overlappingen. Gjennom denne åpningen langs taket slipper lyset inn i kirken om dagen. I mørketiden slipper lyset innenfra ut i dagen.

Betonglamellene er utvendig kledd med korrugerte aluminiumsplater som er malt i lys, kremfarget hvitt. Gavlveggene er i vindusglass. Hovedinngangen i vestveggen omgis av en stor glassfasade med et markant kors i hvit betong. På alteret står et alterkors av sølv, laget hos David Andersen og på den trekantete fondveggen bak alteret er et glassmaleri av Victor Sparre.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg