Folketeaterbygningen. Fasade mot Youngstorget.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Folketeaterbygningen er en bygning i Oslo sentrum. Det er et forretnings- og kontorbygg i 11 etasjer mot Youngstorget og Storgata med forretningspassasje mellom gatene gjennom bygningen (Operapassasjen). Bygningen ble oppført 1932–1935 og tegnet av Christian Morgenstierne og Arne Eide. Bygningen inneholder nå blant annet kontorer for Arbeiderpartiet. Folketeaterbygningen ble fredet i 2009.

Faktaboks

Også kjent som
Youngstorget 2, Oslo

Bygget ble utformet som et teaterhus for Folketeatret med innvendig sal med 1200 seter. På grunn av økonomiske problemer ved teaterdriften fungerte salen de første årene som kino (Verdensteatret). Folketeatret spilte sine forestillinger her fra 1952 til Den Norske Opera flyttet inn i 1959. Folketeaterbygningen var operaens hovedscene til innvielsen av nytt operabygg i Bjørvika i 2008. Fra 2009 er bygningen i bruk til privat teaterdrift.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg