Marie Karsten

Faktaboks

Marie Karsten

Søster av maleren Ludvig Karsten og tekstilkunstneren Titti Karsten

Født
12. april 1872, Christiania
Død
11. november 1953, Oslo

Marie Karsten. Skap i eik og furu. Finert med palisander og dekorert med intarsia i rosentre og jakaranda. Utført av Magnus Pedersen. 1907.

Interiør til Jubileumsutstillingen på Frogner 1914. Møbler i bjerk og transparente portiérer
Av /Norsk Teknisk Museum.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Marie Karsten var en norsk interiørarkitekt, arkitekt og designer. Hun regnes som landets første profesjonelt utdannende interiørarkitekt, og bidro til å organisere håndverkere og kunstnere.

Utdannelse og spesialisering

Karsten ble utdannet ved Den kongelig norske Kunst- og Haandverksskole i Kristiania (som gjerne ble kalt Tegneskolen) under Herman Schirmer og Harald Olsen. Sammen med blant andre Lilla Hansen, Gudrun Klingenberg og Hjørdis Grøntoft var hun av de første kvinnelige arkitektur-elevene ved Tegneskolen.

Karsten var blant de første norske arkitekter som fikk etterutdannelse ved Royal College of Arts i London (1898–1900); der hadde hun blant andre Walter Crane som lærer, og fikk sterke impulser fra Arts & Crafts-bevegelsen og fra skotske Charles Rennie Mackintosh. Tilbake i Oslo etablerte hun egen arkitektpraksis i kontorfellesskap med Lilla Hansen.

Som praktiserende arkitekt tegnet hun blant annet en modernistisk villa i Fjordveien 50 i Moss (1939). Men det er som interiørarkitekt, tekstildesigner og møbelformgiver hun er mest kjent.

Hun gjorde seg i høy grad gjeldende i norsk arkitektmiljø fra rundt 1900 og utover, særlig ved å gjøre interiørarkitektur og møbeldesign til en spesialitet. Hun kombinerte en utpreget interesse for norsk formfølelse med en klar forankring i internasjonale strømninger.

Foreningsmenneske

Hun tok i 1901 initiativet til Forening for anvendt kunst, som fra 1918 ble til Foreningen Brukskunst. På Jubileumsutstillingen i 1914 markerte hun seg sterkt med både møbler og tekstiler, deriblant for Den Norske Husflidsforening.

Marie Karsten er representert i Nasjonalmuseet og Kode.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Opstad, Jan-Lauritz (1979), Norsk art nouveau, C. Huitfeldt Forlag
  • Skedsmo, Tone (red.) (1994). Tradisjon og fornyelse: Norge rundt århundreskiftet, Nasjonalgalleriet
  • Michl, Jan og Astrid Skjerven, Glimt fra Tegneskolens historie i SHKS Kunst & Design i 175 år
  • Hjelde, Gunnar (2004), Stil og interiør. Vår stilhistorie fra oldtid til nåtid, Novus forlag
  • Sprovin, Mathilde (2018), Kvinnelige arkitekter på 1800-tallet – utdannelse, arbeid og ekteskap i Arkitektur N nr. 5/2018

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg