Balans er en stolserie skapt etter en idé av Hans Christian Mengshoel og som bygger på ergonomiske undersøkelser. De første stolene, tegnet av Peter Opsvik, Svein Gusrud og Oddvin Rykken i samarbeid med Mengshoel, ble lansert 1979.

Tidlig i 1976 begynte Hans Christian Mengshoel (f. 1946) å studere og gjøre undersøkelser rundt balansert og mer ergonomisk tilrettelagt sittestilling. Noen av observasjonene Mengshoel gjorde tok utgangspunkt i var hvordan mennesker sitter ved lave bord og skolebarn som sitter og vipper på stoler. Under disse undersøkelsene fant Mengshoel ut at det var mer ergonomisk riktig å sitte på et sete som skråner noe fremover og med beina bakover i en vinkel på mellom 110 til 120 grader.

For å unngå at brukeren glir fremover var det behov for støtte for leggene. Sitteposisjonen i denne stillingen åpner opp bekkenpartiet, ryggsøylen rettes opp og får en mer naturlig vinklet posisjon som styrker ryggmuskulaturen og blodomløpet.

Som resultat av undersøkelsene ble møbelprodusenten Rybo og Statens Teknologiske Institutt (STI) i 1978 utvalgt til å delta i produktutvikling av Mengshoels balanserte sittekonsept. Mengshoel inviterte også møbeldesignerne Oddvin Rykken, Peter Opsvik og Svein Gusrud til å tegne produkter basert på Balans-konseptet.

Hver for seg utviklet designerne fra annen halvdel av 1978 og de første månedene i 1979 flere Balans-prototyper, henholdsvis for sofabordhøyde, kjøkkenbenkhøyde og spise/arbeidsbordhøyde. 

De første prototypene ble vist for første gang på Scandinavian Furniture Fair i København i mai 1979. Der vakte Balans-modellene stor interesse og oppsikt blant internasjonal media og produsenter. For de aller fleste var denne typen stoler en helt ny måte å tenke møbler på. Møbelprodusentene Stokke, HÅG og Rybo er de bedriftene som hatt størst suksess med Balans-konseptet.

Over en tiårsperiode ble de rundt 25 Balans-modellene solgt i rundt 1 million eksemplarer på verdensbasis. Hans Christian Mengshoel og de tre designerne ble i 1986 tildelt Jacob-prisen for sine nyvinninger.

  • Mannila, Leena. God form i Norge : Jacob-prisens vinnere 2005–1957. Norsk Form / Messel Forlag, Oslo, 2005. 
  • U.N. Press-cuts and Medical Reports on balans furniture. 1982.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.