Balans

Balans Variable var en av de første produktene som presenterte variasjon av stilling som et viktig kriterium.
Balans Variable
Av .

Balans er en stolserie skapt etter en idé av Hans Christian Mengshoel og som bygger på ergonomiske undersøkelser. De første stolene, tegnet av Peter Opsvik, Svein Gusrud og Oddvin Rykken i samarbeid med Mengshoel, ble lansert 1979.

Faktaboks

uttale:
balˈans

Ergonomi

Tidlig i 1976 begynte Hans Christian Mengshoel (f. 1946) å studere og gjøre undersøkelser rundt balansert og mer ergonomisk tilrettelagt sittestilling. Noen av observasjonene Mengshoel gjorde tok utgangspunkt i var hvordan mennesker sitter ved lave bord og skolebarn som sitter og vipper på stoler. Under disse undersøkelsene fant Mengshoel ut at det var mer ergonomisk riktig å sitte på et sete som skråner noe fremover og med beina bakover i en vinkel på mellom 110 til 120 grader.

For å unngå at brukeren glir fremover var det behov for støtte for leggene. Sitteposisjonen i denne stillingen åpner opp bekkenpartiet, ryggsøylen rettes opp og får en mer naturlig vinklet posisjon som styrker ryggmuskulaturen og blodomløpet.

Utvikling av Balans-konseptet

Oddvin Rykkens sittemøbel Balans Skulptur fra 1979 er en av de mest særegne norske sittemøblene.
Sittemøbel

Som resultat av undersøkelsene ble møbelprodusenten Rybo og Statens Teknologiske Institutt (STI) i 1978 utvalgt til å delta i produktutvikling av Mengshoels balanserte sittekonsept. Mengshoel inviterte også møbeldesignerne Oddvin Rykken, Peter Opsvik og Svein Gusrud til å tegne produkter basert på Balans-konseptet.

Hver for seg utviklet designerne fra annen halvdel av 1978 og de første månedene i 1979 flere Balans-prototyper, henholdsvis for sofabordhøyde, kjøkkenbenkhøyde og spise/arbeidsbordhøyde.

Lanseringen i 1979

Sittemøbelet Balans Activ junior ble tegnet av Svein Gusrud i 1979 og produsert av HÅG.

De første prototypene ble vist for første gang på Scandinavian Furniture Fair i København i mai 1979. Der vakte Balans-modellene stor interesse og oppsikt blant internasjonal media og produsenter. For de aller fleste var denne typen stoler en helt ny måte å tenke møbler på. Møbelprodusentene Stokke, HÅG og Rybo er de bedriftene som hatt størst suksess med Balans-konseptet.

Over en tiårsperiode ble de rundt 25 Balans-modellene solgt i rundt 1 million eksemplarer på verdensbasis. Hans Christian Mengshoel og de tre designerne ble i 1986 tildelt Jacob-prisen for sine nyvinninger.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Mannila, Leena. God form i Norge : Jacob-prisens vinnere 2005–1957. Norsk Form / Messel Forlag, Oslo, 2005.
  • U.N. Press-cuts and Medical Reports on balans furniture. 1982.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg