utenrikstjenesten

Det norske flagget på Norges ambassade i London, Storbritannia.
Inngangspartiet til Utenriksdepartementet i Oslo.
UD
Av /Shutterstock.

Norges konsulat i Århus, Danmark, september 2018.

Konsulatet i Aarhus
Av /Shutterstock.

Den norske utenrikstjeneste er en fagetat som består av Utenriksdepartementet og utenriksstasjonene, som kan være ambassade, fast delegasjon til en internasjonal organisasjon eller generalkonsulat. Utenrikstjenesten har til oppgave å ivareta og fremme Norges samlede interesser i utlandet og yte nordmenn råd, hjelp og beskyttelse overfor utenlandske myndigheter, personer og institusjoner.

Norge har 101 utenriksstasjoner: 82 ambassader (herunder ett representasjonskontor), en ambassadeseksjon, ni faste delegasjoner til internasjonale organisasjoner og ni generalkonsulater.

I tillegg til de norske fagstasjonene i utlandet har Norge ca. 85 honorære generalkonsulater og ca. 275 honorære konsulater, det vil si til sammen ca. 350 honorære utenriksstasjoner. Ambassaden har overoppsyn med konsulattjenesten i det eller de landene hvor stasjonens sjef er akkreditert eller anmeldt.

En utenriksstasjon ledes av en fagtjenestemann.

Personal

Ambassadør på jobb. Fra venstre Norges kronprins Haakon Magnus, Paul Larsen, Norges ambassadør til Australia, og Tongas prins Tuipelehake, på Fua'amotu internasjonale lufthavn utenfor hovedstaden Nuku'Alofa før kronprinsens avreise etter besøket på Tonga, 6. april 2019.
Tonga
Av /NTB scanpix.

Personalet ved en utenriksstasjon omfatter utenrikstjenestemenn, som kan være fagtjenestemenn, spesialutsendinger eller valgte utenrikstjenestemenn, videre andre utsendinger som etter Utenriksdepartementets bestemmelse knyttes til stasjonen, i tillegg til kontorpersonale (kansellister, fullmektiger, assistenter og andre).

Fagtjenestemann ved en diplomatisk stasjon kan være ambassadør, minister, ministerråd, ambassaderåd, ambassadesekretær og attaché (i norsk utenrikstjeneste brukes ikke lenger tittelen minister). Fagtjenestemann ved konsulær stasjon kan være generalkonsul, konsul, visekonsul og attaché. Utvelgelsen av aspiranter til utenrikstjenesten foretas av en spesiell aspirantnemnd.

Antall årsverk i Utenriksdepartementet er 812. Antall årsverk i Direktoratet for utviklingssamarbeid (Norad) utgjør 255 og Norec (tidligere Fredskorpset) utgjør 38 årsverk. Utsendte på utenriksstasjonene, herunder spesialutsendinger fra andre statlige virksomheter enn Utenriksdepartementet, utfører i alt 618 årsverk. Antall årsverk utført av lokalt ansatte personer på utenriksstasjonene er 1148.

Lovverk

Bestemmelser om personalet ved en utenriksstasjon er gitt i lov om utenrikstjenesten av 1. mars 2015. For øvrig har utenriksinstruksen av 3. desember 2002 bestemmelser om utenrikstjenestens organisasjon, funksjon og administrasjon. Instruksen er under revisjon.

Norges utenriksstasjoner

Oversikten nedenfor er ført opp alfabetisk etter land med angivelse av ambassadested i parentes. Generalkonsulater er merket GK. Listen over de faste delegasjoner følger til slutt. Det er i tillegg etablert en Oslo-basert («rowing») ambassadør for fem land i Sentral-Asia (Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan.)

Faste delegasjoner:

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Neumann, Iver B. & Halvard Leira: Aktiv og avventende : utenrikstjenestens liv 1905-2005, 2005, isbn 82-530-2757-5, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg