Norges ambassade i London
Det norske flagget på Norges ambassade i London, Storbritannia.
UD
Inngangspartiet til Utenriksdepartementet i Oslo.
UD
Av /Shutterstock.
Konsulatet i Aarhus

Norges konsulat i Århus, Danmark, september 2018.

Konsulatet i Aarhus
Av /Shutterstock.
Norge i FNs sikkerhetsråd
Norges FN-ambassadør Mona Juul avgir stemme i FNs sikkerhetsråd 12. juli 2022.
Norge i FNs sikkerhetsråd

Utenrikstjenesten er en etat som skal ivareta og fremme Norges interesser i utlandet. Dette inkluderer også å kunne gi nordmenn i utlandet råd, hjelp og beskyttelse.

Faktaboks

Også kjent som

utanrikstenesta

Den norske utenrikstjenesten består av Utenriksdepartementet og utenriksstasjonene, som i hovedsak er ambassader, generalkonsulater eller faste delegasjoner til en internasjonal organisasjon.

Norge har 96 utenriksstasjoner:

En utenriksstasjon ledes av en fagtjenestemann. Ambassaden har overoppsyn med konsulattjenesten i det eller de landene hvor stasjonens sjef er akkreditert eller anmeldt.

I tillegg til disse utenriksstasjonene har Norge honorære generalkonsulater og konsulater. Ifølge Utenriksdepartementet er det ofte noen honorære generalkonsulater og konsulater som åpnes og legges ned, slik at antallet varierer fra måned til måned. Per oktober 2023 er det om lag 60 honorære generalkonsulater og om lag 260 honorære konsulater.

Personal

Tonga
Ambassadør på jobb. Fra venstre Norges kronprins Haakon Magnus, Paul Larsen, Norges ambassadør til Australia, og Tongas prins Tuipelehake, på Fua'amotu internasjonale lufthavn utenfor hovedstaden Nuku'Alofa før kronprinsens avreise etter besøket på Tonga, 6. april 2019.
Tonga
Av /NTB scanpix.

Personalet ved en utenriksstasjon omfatter utenrikstjenestemenn, som kan være fagtjenestemenn, spesialutsendinger eller valgte utenrikstjenestemenn, samt andre utsendinger som etter Utenriksdepartementets bestemmelse knyttes til stasjonen, i tillegg til kontorpersonale (kansellister, fullmektiger, assistenter og andre).

Fagtjenestemann ved en diplomatisk stasjon kan være ambassadør, minister, ministerråd, ambassaderåd, ambassadesekretær og attaché (i norsk utenrikstjeneste brukes ikke lenger tittelen minister). Fagtjenestemann ved konsulær stasjon kan være generalkonsul, konsul, visekonsul og attaché. Utvelgelsen av aspiranter til utenrikstjenesten foretas av en spesiell aspirantnemnd.

Antall årsverk i Utenriksdepartementet er 818, mens antall årsverk på utenriksstasjonene, unntatt lokalt ansatte er 615. Antall årsverk i Direktoratet for utviklingssamarbeid (Norad) utgjør 283, mens Norsk senter for utviklingssamarbeid (Norec) utgjør 43 årsverk. (2022, Statistisk sentralbyrå).

Lovverk

Bestemmelser om personalet ved en utenriksstasjon er gitt i lov om utenrikstjenesten av 1. mars 2015. Denne loven ble sist endret 22. juni 2018. For øvrig har utenriksinstruksen av 3. desember 2002 bestemmelser om utenrikstjenestens organisasjon, funksjon og administrasjon. Instruksen er under revisjon.

Norges utenriksstasjoner

Ambassader og generalkonsulater, samt representasjonskontor

Oversikten nedenfor er ført opp alfabetisk etter land med angivelse av ambassadested i parentes. Generalkonsulater er merket GK. Listen over de faste delegasjoner følger til slutt. Det er en Oslo-basert ambassadør for fem land i Sentral-Asia (Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan).

Faste delegasjoner til internasjonale organisasjoner

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Neumann, Iver Brynild og Leira, Halvard (2005): Aktiv og avventende: utenrikstjenestens liv 1905–2005. Pax Forlag A/S, Oslo. ISBN 82-530-2757-5

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg