utenrikstjenesten

Det norske flagget på Norges ambassade i London, Storbritannia.
Inngangspartiet til Utenriksdepartementet i Oslo.
UD
Av /Shutterstock.

Norges konsulat i Århus, Danmark, september 2018.

Konsulatet i Aarhus
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Den norske utenrikstjenesten er en fagetat som består av Utenriksdepartementet og utenriksstasjonene, som kan være ambassade, fast delegasjon til en internasjonal organisasjon eller generalkonsulat. Utenrikstjenesten har til oppgave å ivareta og fremme Norges samlede interesser i utlandet og yte nordmenn råd, hjelp og beskyttelse overfor utenlandske myndigheter, personer og institusjoner.

Norge har 101 utenriksstasjoner: 82 ambassader (herunder ett representasjonskontor), en ambassadeseksjon, ni faste delegasjoner til internasjonale organisasjoner og ni generalkonsulater. En utenriksstasjon ledes av en fagtjenestemann.

I tillegg til de norske fagstasjonene i utlandet har Norge 75 honorære generalkonsulater og 236 honorære konsulater, det vil si til sammen 311 honorære utenriksstasjoner (2022). Ambassaden har overoppsyn med konsulattjenesten i det eller de landene hvor stasjonens sjef er akkreditert eller anmeldt.

Personal

Ambassadør på jobb. Fra venstre Norges kronprins Haakon Magnus, Paul Larsen, Norges ambassadør til Australia, og Tongas prins Tuipelehake, på Fua'amotu internasjonale lufthavn utenfor hovedstaden Nuku'Alofa før kronprinsens avreise etter besøket på Tonga, 6. april 2019.
Tonga
Av /NTB scanpix.

Personalet ved en utenriksstasjon omfatter utenrikstjenestemenn, som kan være fagtjenestemenn, spesialutsendinger eller valgte utenrikstjenestemenn, videre andre utsendinger som etter Utenriksdepartementets bestemmelse knyttes til stasjonen, i tillegg til kontorpersonale (kansellister, fullmektiger, assistenter og andre).

Fagtjenestemann ved en diplomatisk stasjon kan være ambassadør, minister, ministerråd, ambassaderåd, ambassadesekretær og attaché (i norsk utenrikstjeneste brukes ikke lenger tittelen minister). Fagtjenestemann ved konsulær stasjon kan være generalkonsul, konsul, visekonsul og attaché. Utvelgelsen av aspiranter til utenrikstjenesten foretas av en spesiell aspirantnemnd.

Antall årsverk i Utenriksdepartementet er 804. Antall årsverk i Direktoratet for utviklingssamarbeid (Norad) utgjør 373 og Norec (tidligere Fredskorpset) utgjør 39 årsverk. Utsendte på utenriksstasjonene, herunder spesialutsendinger fra andre statlige virksomheter enn Utenriksdepartementet, utfører 613 årsverk (SSB, 2021).

Lovverk

Bestemmelser om personalet ved en utenriksstasjon er gitt i lov om utenrikstjenesten av 1. mars 2015. For øvrig har utenriksinstruksen av 3. desember 2002 bestemmelser om utenrikstjenestens organisasjon, funksjon og administrasjon. Instruksen er under revisjon.

Norges utenriksstasjoner

Ambassader og generalkonsulater

Oversikten nedenfor er ført opp alfabetisk etter land med angivelse av ambassadested i parentes. Generalkonsulater er merket GK. Listen over de faste delegasjoner følger til slutt. Det er en Oslo-basert ambassadør for fem land i Sentral-Asia (Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan).

Faste delegasjoner til internasjonale organisasjoner

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Neumann, Iver B. & Halvard Leira: Aktiv og avventende : utenrikstjenestens liv 1905-2005, 2005, isbn 82-530-2757-5, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg