Katmandu

Katmandu

Katmandu. Tradisjonell bebyggelse i den gamle bydelen. Mange av innbyggerne lever av jordbruk. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Kasthamandap
Kasthamandap, et hinduistisk tempel i Kathmandu. Foto fra 2011. Under jordskjelvet i 2015 ble tempelet ødelagt.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0
Jordskjelvet i 2015
Durbar-plassen i Katmandu 26. april 2015. Mange kulturskatter ble ødelagt under jordskjelvet. Durbar-plassen i sentrum av Katmandu ble jevnet med jorden med blant annet tvillingpagodene Shiva og Narayan. Dharahara-tårnet fra 1832 var ni etasjer høyt og raget nesten 62 meter over bakken, mens bare ti meter stod igjen.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Katmandu er hovedstaden i Nepal, og ligger i Katmandudalen mellom Himalaya i nord og Mahabharatfjellene i sør, 1325 meter over havet Byen dekker et område på 49,45 kvadratkilometer, og har 1,42 millioner innbyggere (2020).

Faktaboks

Uttale
katmandˈu
Også kjent som
Káthmándu

Navnet Katmandu refererer til et tre-tempel (kath, «tre», og mandir »tempel») som ble bygd av Raja Lachmina Singh i 1596. Byens tidligere navn var Manju-Patan.

Administrativt er den en del av Katmandu distrikt, som har 1 744 240 innbyggere og et areal på 395 kvadratkilometer. Distriktet har den høyeste befolkningstettheten i Nepal.

Katmandu er Nepals viktigste administrasjons- og handelssentrum, og samferdselsknutepunkt.

Mange av innbyggerne lever fortsatt av jordbruk. En rekke buddhistiske og hinduistiske templer gir stor pilegrimstrafikk. Byen er også et betydelig internasjonalt turistsenter med internasjonal lufthavn (Tribhuvan) cirka fem kilometer øst for bysentrum. Sete for Tribhuvan-universitetet (1959). Omkring halvparten av befolkningen er newarer, som snakker et tibeto-burmansk språk (newari).

Kultur

Den gamle bykjernen ligger omkring Asan Tol, med markeder og basarer. Til de mest fremstående historiske minnesmerker hører det gamle kongeslottet (durbar) med blant annet tempelet Taleju (1549), og Rani Pokhari, 'Dronningens reservoar', fra 1600-tallet. Det finnes et stort antall buddhistiske og hinduistiske templer både i selve byen og i omegnen; flere av disse står på UNESCOs Liste over verdens natur- og kulturarv, blant annet Swayambhunath, Pashupatinath og Boudhanath.

Mange av kulturskattene ble ødelagt av et jordskjelv i april 2015. Durbar-plassen i sentrum av Katmandu ble jevnet med jorden med blant annet tvillingpagodene Shiva og Narayan. Dharahara-tårnet fra 1832 var ni etasjer høyt og raget nesten 62 meter over bakken, mens bare ti meter står igjen.

Historikk

Katmandu ble grunnlagt 723 av Raja Gunakamadeva.og var et selvstendig kongedømme frem til 1768, da herskerdynastiet Shah erobret byen og slo den sammen med de to andre bykongedømmene i Katmandudalen, Patan rett sør for byen på den andre siden av elven Bagmati, og Bhaktapur 12 kilometer sørøst for Katmandu. Byen var hovedsete for Shah-dynastiet fra 1768 til 2008.

Byen var i flere hundreår isolert fra omverdenen, og ble ikke åpnet for utenlandsk bistand og immigrasjon før i 1950-årene.

Katmandu er landets viktigste kommersielle senter, og byens betydning som sentrum for det nasjonale tranportsystemet økte i 1970-årene. Da ble det ble bygd nye veier til Katmandu og også ble åpnet for rutefly til byens flyplass (Tribhuvan International Airport).

I april 2015 ble store deler av byen lagt i ruiner etter at Nepal ble rammet av et jordskjelv. Skjelvet var det kraftigste i landet siden 1934, og episenteret var 77 kilometer nordvest for Katmandu. Byen ble alvorlig skadet, spesielt bygningene i det historiske sentrum. Titusener ble gjort hjemløse.

Helse og utdanning

Dhulikhel universitetssykehus ble etablert 1996 som første helsetjeneste for den fattige regionen med 1,9 millioner innbyggere. Sykehuset har også opprettet 12 medisinske sentre på landsbygda omkring Katmandu.

Tribhuvan-universitetet ble åpnet i 1959.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg