Katmandu, hovedstad i Nepal, i Katmandudalen mellom Himalaya i nord og Mahabharatfjellene i sør, 1325 moh. Byen dekker et område på 49,45 km2, og har 1 003 285 innbyggere (folketelling 2011).

Administrativt er den en del av Katmandu distrikt, som har 1 744 240 innbyggere og et areal på 395 km2. Distriktet har den høyeste befolkningstettheten i Nepal.

Katmandu er Nepals viktigste administrasjons- og handelssentrum, og samferdselsknutepunkt.

Mange av innbyggerne lever fortsatt av jordbruk. En rekke buddhistiske og hinduistiske templer gir stor pilegrimstrafikk. Byen er også et betydelig internasjonalt turistsenter med internasjonal lufthavn (Tribhuvan) ca. 5 km øst for bysentrum. Sete for Tribhuvan-universitetet (1959). Omkring halvparten av befolkningen er newarer, som snakker et tibeto-burmansk språk (newari).

Den gamle bykjernen ligger omkring Asan Tol, med markeder og basarer. Til de mest fremstående historiske minnesmerker hører det gamle kongeslottet (durbar) med blant annet tempelet Taleju (1549), og Rani Pokhari, 'Dronningens reservoar', fra 1600-tallet. Det finnes et stort antall buddhistiske og hinduistiske templer både i selve byen og i omegnen; flere av disse står på UNESCOs Liste over verdens natur- og kulturarv, blant annet Swayambhunath, Pashupatinath og Boudhanath.

Mange av kulturskattene ble ødelagt av et jordskjelv i april 2015. Durbar-plassen i sentrum av Katmandu ble jevnet med jorden med blant annet tvillingpagodene Shiva og Narayan. Dharahara-tårnet fra 1832 var ni etasjer høyt og raget nesten 62 meter over bakken, mens bare ti meter står igjen.

Katmandu ble grunnlagt 723 og var et selvstendig kongedømme frem til 1769, da herskerdynastiet Shah erobret byen og slo den sammen med de to andre bykongedømmene i Katmandudalen, Patan rett sør for byen på den andre siden av elven Bagmati, og Bhaktapur 12 km sørøst for Katmandu.

Byen var i flere hundreår isolert fra omverdenen, og ble ikke åpnet for utenlandsk bistand og immigrasjon før i 1950-årene.

I april 2015 ble store deler av byen lagt i ruiner etter at Nepal ble rammet av et jordskjelv. Skjelvet var det kraftigste i landet siden 1934, og episenteret var 77 kilometer nordvest for Katmandu.

Dhulikhel universitetssykehus ble etablert 1996 som første helsetjeneste for den fattige regionen med 1,9 millioner innbyggere. Sykehuset har også opprettet 12 medisinske sentre på landsbygda omkring Katmandu.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.