Faktaboks

Islamabad
Etymologi
av islam og persisk abad, by, «Islams by»
Uttale
islamabˈad
Islamabad
Oversikt over byen, fotografert fra utkikkspunktet Daman-e-Koh nord for sentrum.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Faisal-moskeen

Faisal-moskeen i Islamabad er den største moskeen i Sør-Asia. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Islamabad er hovedstaden i Pakistan. Byen utgjør et føderalt hovedstadsområde, lengst nord i provinsen Punjab, med et areal på 906 kvadratkilometer. Byen har 1 232 000 innbyggere, mens storbyområdet Islamabad-Rawalpindi har 3,5 millioner innbyggere (2023).

Bybeskrivelse

Islamabad er en administrasjonsby. Byen er inndelt i åtte soner, hver med sin spesielle funksjon (administrasjon, boliger med mer). Byplanen bygger på et utkast fra den greske arkitekten Konstantinos Doxiadis.

Næringsliv og transport

I Islamabad er det flere nasjonale og internasjonale selskaper som arbeider med informasjons- og kommunikasjonsteknologi. Byen er også et viktig finanssenter. Islamabad internasjonale flyplass ligger 27 kilometer sørvest for byen og er landets største flyplass.

Kultur og utdanning

Lok Virsa museum er fra 1974 og viser landets historie og kultur. I 2003 ble det åpnet et eget jernbanemuseum. Pakistan monument museum fra 2010 er viet de som arbeidet for landets uavhengighet. Moskeen Faisal ble bygd i 1987. Med plass til 120 000 troende er Faisal den største moskeen i Sør-Asia. Utenfor byen er borgen Rawat, som ble bygd i begynnelsen av det 16. århundre. I Islamabad er det flere universiteter og forskningsinstitutter.

Historie

Islamabad er hovedstad i Pakistan siden 1966. Den ble vedtatt som ny hovedstad etter Karachi i 1959, mens Rawalpindi var midlertidig hovedstad fra 1961 til 1966.

I oktober 2005 ble Islamabad rammet av et jordskjelv som ble målt til 7,6 på Richters skala, og en rekke bygninger i byen raste sammen og mange omkom. I 2007 var det betydelig uro omkring den radikale moskeen Lal Masjid («røde moské») og to madrasa (islamske skoler; én for kvinner og én for menn). Skolene har mange forkjempere for at sharia skal innføres i Pakistan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg