Islamabad

Oversikt over byen, fotografert fra utkikkspunktet Daman-e-Koh nord for sentrum.
Av .
Lisens: CC BY-SA 4.0

Faisal-moskeen i Islamabad er en av verdens største moskeer. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Islamabad er hovedstaden i Pakistan. Byen utgjør et føderalt hovedstadsområde, lengst nord i provinsen Punjab, med et areal på 906 kvadratkilometer. Byen har 1 014 800 innbyggere, storbyområdet omkring 4 millioner (2017).

Faktaboks

uttale:
islamabˈad
etymologi:

av islam og persisk abad, by, «Islams by»

Islamabad er en administrasjonsby, og har flere universiteter og forskningsinstitutter. En av verdens største moskeer ligger her, med plass til 120 000 troende. Byen er inndelt i åtte soner, hver med sin spesielle funksjon (administrasjon, boliger med mer). Byplanen bygger på et utkast fra den greske arkitekten Konstantinos Doxiadis. Islamabad er hovedstad i Pakistan siden 1966. Den ble vedtatt som ny hovedstad etter Karachi i 1959, mens Rawalpindi var midlertidig hovedstad i perioden 1961–1966.

I oktober 2005 ble Islamabad rammet av et jordskjelv som ble målt til 7,6 på Richters skala, og en rekke bygninger i byen raste sammen og mange omkom. I 2007 var det betydelig uro omkring den radikale moskeen Lal Masjid («røde moské») og to madrasa (islamske skoler; en for kvinner og en for menn) som har mange forkjempere for at sharia skal innføres i Pakistan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg