Faktaboks

Uttale
indonˈesia
Offisielt navn
Republik Indonesia
Norsk navn
Republikken Indonesia
Statsform
Republikk i Asia
Hovedstad
Jakarta
Innbyggertall
270 630 000 (21019)
Landareal
1 811 570 km²
Totalareal
1 910 930 km²
Innbyggere per km²
149,39 (2019)
Offisielt/offisielle språk
Bahasa Indonesia (malayisk)
Religion
Islam, kristendom
Nasjonaldag
17. august
Statsoverhode
Joko Widodo (stats- og regjeringssjef)
Statsminister
-
Mynt
Rupiah à 100 sen
Valutakode
IDR
Nasjonalsang
Indonesia Raya
Flagg
Riksvåpen

hovedkart Indonesia.

Av /Store norske leksikon ※.

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Indonesia er en republikk i Sørøst-Asia mellom det asiatiske fastlandet i nord og Australia i sør. Landet, som er verdens største øyrike, består av 17 508 øyer. Indonesia grenser til Malaysia i nord og Øst-Timor og Papua Ny-Guinea i øst, og har 54 716 kilometer med kystlinje.

Med en befolkning på 270,6 millioner innbyggere (2019) er Indonesia verdens fjerde mest folkerike land, det landet i verden med flest muslimer og verdens tredje største demokrati etter India og USA. Jakarta er hovedstad.

Målt etter bruttonasjonalprodukt (BNP) har Indonesia har verdens 16. største og Sørøst-Asias største økonomi (2018).

Nasjonalsang er ‘Indonesia Raya’ (‘Store Indonesia’). Navnet Indonesia er avledet av ‘indo’- (India, indisk) og gresk: ‘nesos’, øy.

Geografi og miljø

Fossefall i Bali, Indonesia
Tempel i en elv i Indonesia.

Indonesia ligger på begge sider av ekvator. Landets største øyer er Sumatra, Java og Sulawesi. Størstedelen av øya Borneo (Kalimantan) og den vestlige delen av øya Ny-Guinea (Papua) tilhører Indonesia.

Indonesia ligger i et område der tre jordskorpeplater møtes. Landet har derfor mange aktive vulkaner, og jordskjelv inntreffer ofte.

Indonesia har store områder med regnskog og delvis skogdekte fjell, og verdens nest største biodiversitet. Store lavlandsområder finnes på enkelte av øyene, for øvrig er lange, skogkledde fjellkjeder karakteristisk.

Mesteparten av Indonesia har et tropisk kystklima med en luftfuktighet på 70-90 prosent. Temperaturforskjellene er små med et gjennomsnitt på 27-28 grader i lavlandet og litt kjøligere i fjellene. De fleste steder har om lag 2000 millimeter nedbør i året.

Dyrelivet er svært rikt. Blant 515 arter av pattedyr finnes aper som orangutang, gibbon og neseape og mange halvaper, i tillegg kommer blant annet indisk elefant, to neshornarter, tiger og leopard. Papua utgjør vestgrensen for australske dyregrupper som pungrotter og trekenguruer. Det er omkring 1531 fuglearter, blant annet bankivahøns og i Papua kasuarer og paradisfugler. Av krypdyr kan deltakrokodille, to pytonarter, brilleslange og komodovaran nevnes.

Plantelivet er rikt med økonomisk viktige trær som teak, kamfertre, kokospalme og sagopalme. Skog dekker i underkant av 50 prosent av arealet, men hogges ned i stort omfang blant annet for anlegg av plantasjer til utvinning av palmeolje. Hvert år forsvinner en prosent av skogen fra landet.

Folk og samfunn

To indonesiske dansere fra Bali.
Indonesiske menn i Tjalang takker for nødhjelp etter tsunamien i 2005.
Av .

Det er om lag 300 etniske grupper og 742 språk i Indonesia, hvorav 270 språk i Papua. 56,7 prosent av befolkningen bor på Java, som er verdens mest folkerike øy (2019). Den største etniske gruppen er javanesere, den nest største er sundanesere. Kinesiske indonesiere utgjør 1,2 prosent av befolkningen (2010). De kontrollerer mye handel og rikdom og har vært utsatt for anti-kinesisk vold.

Det kompliserte etniske mønsteret har gitt grobunn for separatistbevegelser i Aceh på Nord-Sumatra, på Nord-Sulawesi, i Sør-Molukkene og i Papua.

Transmigrasi, et omstridt folkeflyttingsprogram, har overflyttet mer enn to millioner mennesker fra Java til Sumatra, Kalimantan, Molukkene og Papua.

Indonesia har mange landsbyer. Det foregår stor innflytting fra landsbygda til Jakarta og store regionale byer. De største byene er Jakarta og Surabaya på Java.

Indonesia har ingen statsreligion. 87,2 prosent av befolkningen er muslimer og det er en kristen minoritet på 9,4 prosent (2010). På Bali er de fleste hinduer.

Stat og politikk

Indonesia er en republikk med et flerpartisystem. Presidenten er statssjef og øverstkommanderende for de væpnede styrker, og leder landet sammen med en visepresident. De to kan velges for opptil to 5-årsperioder.

Nasjonalforsamlingen, Dewan Perwakilan Rakyat (DPR) har ett kammer og består av 550 medlemmer som velges for fem år. Et representanthus har regionalt valgte representanter, Dewan Perwakilan Daerah (DPD) og en konsultativ forsamling, Majelis Permusyawaratan Rakyat (MPR) med medlemmer fra DPR og DPD.

Landet er inndelt i 34 provinser; fem av disse har spesialstatus. Jakarta er en hovedstadregion.

Indonesia er medlem av blant annet FN, Verdens helseorganisasjon, ASEAN og OPEC.

Militærtjeneste har to års tjenestetid. Forsvaret omfatter hæren, marinen og luftforsvaret.

Historie

Borobudur, buddhistisk tempel på Java, Indonesia.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Fossiler og redskaper viser at Indonesia var bebodd av Homo erectus for mellom 35 000 og 1 million år siden. I århundrene evt. vokste hinduistiske riker frem på Java og Sumatra. Fra 1200-tallet ble islam stadig mer utbredt i Indonesia og ble på 1300- og 1400-tallet den dominerende religion; hinduisme holdt seg på Bali.

Omkring 1500 tok portugisere kontroll over den viktige kryddereksporten fra Molukkene. Omkring 1600 ble portugiserne fortrengt av nederlendere.

På 1800-tallet sikret Nederland herredømmet over Indonesia og innførte kolonistyre. Tidlig på 1900-tallet oppsto flere nasjonale frigjøringsbevegelser. Indonesia var under japansk okkupasjon i 1942-1945. I 1949 ble landet anerkjent som en selvstendig stat i en løs union med Nederland. Unionen fikk liten betydning og i 1950 innførte president Achmed Sukarno et sentralisert indonesisk styre.

Sør-Molukkene prøvde å rive seg løs i 1950, men opprøret ble slått ned og mange molukkere flyktet til Nederland. Også på andre øyer har det vært separatistbevegelser og opprør.

I 1965 var det et kuppforsøk med kommunistiske innslag. Kuppet ble slått ned av hæren, og i ettertid massakrerte hovedsakelig aktivister minst 80 000 reelle og påståtte kommunister. Militære ledere avsatte president Sukarno i 1967. Etter militær erobring og mekling i 1963 ble Indonesia tilkjent den vestlige delen av Ny-Guinea. Indonesia annekterte Øst-Timor etter harde kamper i 1976.

På 1990-tallet rettet flere grupper sterk kritikk mot regimets militære politikk. Indonesia ble i dette tiåret hardt rammet av krisen i asiatisk økonomi og det kom til opptøyer. I 1999 ble de første frie valg siden 1955 avviklet og samme år ble Øst-Timor selvstendig etter en folkeavstemning.

I 2004 valgte Indonesia for første gang en president ved direkte valg; Susilo Bambang Yudhoyono fikk mer enn 60 prosent av stemmene, og regjerte i to femårsperioder. Ny president fra 2014 er Joko Widodo. Aceh-provinsen på Sumatra ble hardest rammet av tsunamien i desember 2004, da 220 000 indonesiere omkom.

I de senere år har Indonesia hatt en stabil økonomisk utvikling.

Økonomi og næringsliv

Primærnæringene sysselsetter 32 prosent av den yrkesaktive befolkningen (2017). Indonesia er verdens største produsent av palmeolje, muskatnøtter og kryddernelliker og verdens nest største produsent av naturgummi. Økonomisk er imidlertid produksjonen av ris viktigst av jordbruksproduktene. Andre viktige produkter er maniok, kopra, sukkerrør, kaffe, soyabønner, mais og tobakk. Skogbruket er betydelig og fiskerier viktig.

Det utvinnes petroleum, tinn, nikkel, bauxitt, kobber, kull, sølv og gull. Produksjonen av tekstiler og næringsmidler er stor.

Turismen er betydelig; om lag en tredjedel av turistene besøker Bali.

Kina er den viktigste handelspartner både for eksport og import.

Kunnskap og kultur

Karneval i Indonesia

6-årig barneskole etterfølges av 3-årig ungdomsskole; videregående skole varer i tre år. Det er mange universiteter og høyskoler. Undervisningsspråket er Bahasa Indonesia.

Det er omkring 50 riksaviser og 120 lokalaviser.

Den statlige radio- og fjernsynskanalen Radio Republik Indonesia (RRI) sender i seks kanaler. Det er mange lokale radiostasjoner og fjernsynskanaler.

En rik folkediktning har eksistert i flere hundre år. Vestlig påvirket moderne litteratur utviklet seg i 1920-årene; Indonesias mest kjente moderne forfatter er Pramoedya Ananta Toer (1925-2006).

Buddhisme har spilt en stor rolle i byggekunst, med den 35 meter høye stupaen Borobudur på Java som et av de fremste monumentale byggverk. Etter selvstendigheten har store deler av kunstlivet vært påvirket av europeiske forbilder, men et nytt nasjonalt formspråk er basert på indonesiske tradisjoner.

Innen teater går skyggespilltradisjonen tilbake til 700-tallet evt. Taleteater ble utviklet tidlig på 1900-tallet.

Innen musikk er den javanesiske og balinesiske orkesterformen gamelan mest kjent internasjonalt. Dangdut er popmusikk inspirert av arabisk, indisk og malaysisk folkemusikk.

Dans og dansedrama er preget av hinduistisk og islamsk tradisjon. I dans på Bali brukes hele kroppen mens dansere på Java holder ryggen rett.

Indonesia og Norge

Indonesia er representert i Norge ved ambassade i Oslo og Norge er representert i Indonesia ved ambassade i Jakarta. Innovasjon Norge har et kontor i Jakarta.

Norges utviklingsbistand til Indonesia utgjorde i 2018 197,5 millioner kroner. Fordelt på sektorer var bistanden som følger: miljø og energi (82 prosent), helse og sosial sektor (sju prosent), godt styresett (seks prosent) og nødhjelp (fem prosent).

Norge inngikk en frihandelsavtale med Indonesia i 2018. I 2019 utgjorde Norges eksport til Indonesia 1293 milioner norske kroner, mens importen beløp seg til 1668 millioner norske kroner.

Det er omkring 20 norske bedrifter i Indonesia, blant annet Hydro, Jotun, Equinor og Yara.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg