Faktaboks

Kinshasa

Léopoldville, Leopoldville

Leopoldstad

Uttale
kinshˈasa
Palais du Peuple
I Kinshasa ligger DR Kongos nasjonalforsamling, Palais du Peuple. Foto fra 2013.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Kinshasa er hovedstad i Den demokratiske republikken Kongo og en av de største byene i Afrika sør for Sahara med sine 515 km og ca. 15 millioner innbyggere. Byen har vokst betraktelig siden 2000 og er en sentral by for handel, politikk og kultur i Kongo og internasjonalt.

Politikk og administrasjon

Kinshasa er både en by og en provins i Kongo, og er delt opp i 24 kommuner. Den er hovedsete for presidenten og regjeringen, samt egen guvernør og bourgmestre – en administrativ leder – for hver kommune. I tillegg har en rekke hjelpeorganisasjoner og FN-operasjonen MONUSCO sine hovedkontorer i byen.

Kulturhovedstad

I tillegg til å ha viktige universiteter, høyskoler og museer, regnes også Kinshasa som en kulturhovedstad i Sentral- og Vest-Afrika. På 1960- og 70-tallet vokste det frem en særegen rumba-musikk inspirert av kubansk pop og afrikansk jazz. Artister som Grand Kalle og Papa Wemba ble særlig viktige musikere som blandet kongolesisk folkemusikk med både jazz og cubansk/karibisk populærmusikk.

Kinshasa – sammen med nabohovedstaden Brazzaville – er også kjent for sapeur-stilen. Navnet kommer fra en forkortelse av den franske tittelen Société des Ambianceurs et des Personnes Élégantes (Sape) som hinter om personer som liker å pynte seg.

Næringsliv og transport

Kinshasa er endestasjon for jernbanen fra Matadi og Boma som ligger nærmere elven Kongos utløp i Atlanterhavet, og utgangspunkt for skipstrafikken oppover elven. Byen har internasjonal lufthavn (N'Djili).

Kinshasa er landets viktigste kommersielle, finansielle og industrielle senter. Det foregår handel med palmeolje, palmekjerner, bomull og kakao.

Historie

Kongo, Kinshasa

Kongos hovedstad Kinshasa ble grunnlagt av H. M. Stanley i 1881 under navnet Léopoldville, et navn byen beholdt til 1967. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Kinshasa ble grunnlagt i 1881 av den britiske oppdageren Henry Morton Stanley. Den vokste frem av to landsbyer på sørsiden av Kongoelven, Kinshasa og Kintabo, og ekspanderte sterkt etter byggingen av jernbanen til Matadi i 1898. Fram til 1966 het byen Léopoldville, etter kongen av Belgia, Leopold 2.

4. januar 1959 startet opptøyene i Léopoldville som ble gnisten i veien mot løsrivelsen fra Belgia den 30. juni 1960.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg