Kinshasa, hovedstad i Den demokratiske republikken Kongo, ved nedre ende av Malebo Pool, rett ovenfor Brazzaville (hovedstad i Republikken Kongo), vel 500 km ovenfor munningen. Storbyområdet Kinshasa har 11 587 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon), og er en av Afrikas største byer.

Kinshasa er endestasjon for jernbanen fra Matadi og Boma som ligger nærmere elven Kongos utløp i Atlanterhavet, og utgangspunkt for skipstrafikken oppover elven. Internasjonal lufthavn (N'Djili). Kinshasa er landets viktigste kommersielle, finansielle og industrielle senter. Handel med palmeolje, palmekjerner, bomull og kakao. Byen er også sete for universiteter, høyskoler og institutter og museer.

Kinshasa ble grunnlagt i 1881 av Stanley. Den vokste frem av to landsbyer på sørsiden av Kongoelven, Kinshasa og Kintabo, og ekspanderte sterkt etter byggingen av jernbanen til Matadi i 1898. Deler av byen fikk store skader i forbindelse med opptøyer i 1991 og senere. Het til 1967 Léopoldville etter kongen av Belgia.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.