Kinshasa

Kongos hovedstad Kinshasa ble grunnlagt av H. M. Stanley i 1881 under navnet Léopoldville, et navn byen beholdt til 1967. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Kinshasa er hovedstad i Den demokratiske republikken Kongo, ved nedre ende av Malebo Pool, rett ovenfor Brazzaville (hovedstad i Republikken Kongo), vel 500 kilometer ovenfor munningen. Storbyområdet Kinshasa har 11 587 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon), og er en av Afrikas største byer.

Faktaboks

Uttale
kinshˈasa

Kinshasa er endestasjon for jernbanen fra Matadi og Boma som ligger nærmere elven Kongos utløp i Atlanterhavet, og utgangspunkt for skipstrafikken oppover elven. Byen har internasjonal lufthavn (N'Djili). Kinshasa er landets viktigste kommersielle, finansielle og industrielle senter. Det foregår handel med palmeolje, palmekjerner, bomull og kakao. Byen er også sete for universiteter, høyskoler og institutter og museer.

Historie

Kinshasa ble grunnlagt i 1881 av den britiske oppdageren Henry Morton Stanley. Den vokste frem av to landsbyer på sørsiden av Kongoelven, Kinshasa og Kintabo, og ekspanderte sterkt etter byggingen av jernbanen til Matadi i 1898. Deler av byen fikk store skader i forbindelse med opptøyer i 1991 og senere. Til 1967 het byen Léopoldville etter kongen av Belgia, Leopold 2.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg