Kinshasa, hovedstad i Den demokratiske republikken Kongo (tidligere Zaïre), ved nedre ende av Malebo Pool, rett overfor Brazzaville (hovedstad i Republikken Kongo), vel 500 km ovenfor munningen. Storbyområdet Kinshasa har 11 587 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon), og er en av Afrikas største byer.

Kinshasa er endestasjon for jernbanen fra Matadi og Boma som ligger nærmere elven Kongos utløp i Atlanterhavet, og utgangspunkt for skipstrafikken oppover elven. Internasjonal lufthavn (N'Djili). Kinshasa er landets viktigste kommersielle, finansielle og industrielle senter. Handel med palmeolje, palmekjerner, bomull og kakao. Byen er også sete for universiteter, høyskoler og institutter og museer.

Kinshasa ble grunnlagt i 1881 av Stanley, og fikk navn etter kongen av Belgia. Den vokste frem av to landsbyer på sørsiden av Kongoelven, Kinshasa og Kintabo, og ekspanderte sterkt etter byggingen av jernbanen til Matadi i 1898. Deler av byen fikk store skader i forbindelse med opptøyer i 1991 og senere. Het til 1967 Léopoldville.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.