Khartoum er hovedstaden og den største byen i Sudan. Khartoum ligger på Den blå Nilens sørvestre bredde, like sør for sammenløpet med Den hvite Nilen. På den vestre bredden av Nilen like nord for sammenløpningen av de to elvene ligger nabobyen Omdurman, mens Bahri eller Khartoum-Nord har vokst fram på nordøst siden av Den blå Nilen. Utviklingen av byen er enorm og den har innlemmet i dag nabobyer som Kadero i nord eller Soba i sørøst. I dette storbyområdet bor det 5 129 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon). 

Khartoum er et viktig samferdsels- og handelssenter med blant annet tekstil- og næringsmiddelindustri. En internasjonal lufthavn befinner seg i sentrum av byen, men en større flyplass er under konstruksjon sør for Omdurman. 

Khartoum har landets viktigste utdanningssteder. Universitetet i Khartoum ble grunnlagt i 1902, og Ahfad Universitetet (lærested for kvinner med røtter tilbake til 1907) fikk offisiell universitetsstatus i 1995. Andre universiteter: El-Nilein, Sudan University, University of Juba i Khartoum-Nord.

Den største moskeen i Khartoum ble bygget av tyrkerne og ligger i sentrum av byen. Det finnes også katedraler for de gresk-ortodokse, anglikanske og romersk-katolske trossamfunnene, samt koptiske, armeniske, gresk-katolske og maronittiske kirker.

Byens sentrum har mange brede gater, parker og vakre byggverk, blant annet landets parlament og flere museer; nasjonalmuseum, etnologisk og naturhistorisk museum. Det har foregått en betydelig utbygging i de senere år, og nye prosjekter er under arbeid, blant annet i området al-Mogran, der Den blå og hvite Nilen møtes, med fornøyelsespark, moderne høyhus, hoteller og kjøpesentra. Store deler av byen er imidlertid preget av fattigdom, enkle, lave hus og ikke-asfalterte gater. Tre nye broer er bygd over Nilen, og sammen me de to gamle (fra Kondominiums tid) avlaster mye av det enorme trafikk-problemet som byen har.

Khartoum ble grunnlagt i 1820 av Muhammad Ali, og ble hovedstad i egyptisk Sudan i 1830-årene. Byen ble et viktig senter for slavehandelen. I 1885 ble den inntatt og ødelagt av mahdistene, samtidig som den britiske generalguvernør i Sudan, general Gordon, ble drept. Etter Lord Kitcheners gjenerobring i 1898 ble Khartoum gjenreist som en moderne by, og var hovedstad i det britisk-egyptiske kondominiet til 1956, da byen ble hovedstad i det selvstendige Sudan.

Uvær, borgerkrig og hungersnød har i perioder resultert i en enorm tilstrømning av flyktninger til byen. Mat- og vannforsyningen, kloakknettet og kommunikasjonslinjene har flere ganger brutt fullstendig sammen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.