Bogotá

Bogotá.En del av Bogotás sentrum. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Av /Unsplash.
Lisens: CC BY 2.0

Bogotá, hovedstad og største by i Colombia, på en høyslette 2640 moh. i de nordlige Andesfjellene (Cordillera Oriental). I storbyområdet bor det 9 765 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon). Bogotá ligger 41/2° nord for ekvator, omgitt av et fruktbart distrikt med et temperert klima. Byen het tidligere Santa Fe de Bogotá.

Faktaboks

Uttale
bogotˈá

Næringsliv

Byen er det administrative, finansielle og kommersielle sentrum i Colombia. Bogotá er ingen utpreget industriby, men kjemikalier, gummi, farmasøytiske produkter og tekstilvarer produseres i et betydelig omfang. Byen har jernbaneforbindelse til havnebyen Santa Marta ved Det karibiske hav. Internasjonal lufthavn, El Dorado.

Byen er fra gammelt av et kulturelt sentrum og har flere universiteter, akademier, høyskoler og museer. Det største universitetet er Universidad Nacional de Colombia, grunnlagt 1867. Det eldste universitetet er fra 1580. Erkebispesete. Norsk ambassade.

Bybeskrivelse

Bogotá har en regelmessig byplan. Lange, brede avenyer går i nord–sørlig retning, og krysses av mindre tverrgater. Av hensyn til faren for jordskjelv bygde man tidligere bare enetasjes hus. Arkitekturen er en blanding av spansk kolonistil og mer moderne stilretninger. Byens sentrum er Plaza Bolívar (etter frigjøringshelten Simón Bolívar), og en rekke parker finnes rundt om i hele byen.

Historie

Bogotá ble anlagt i 1538 av den spanske erobreren Gonzalo Jiménez de Quesada, og var fra 1598 residens for det såkalte Ny-Granadas spanske visekonge. Før spanjolene kom var området midtpunkt for chibcha-kulturen. Fra 1819 til 1830 hovedstad i Gran Colombia, senere i republikken Colombia.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg