Faktaboks

Bogotá
Uttale
bogotˈá
Bogotá.

Bogotá. En del av sentrum i Bogotá. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005–2007.

Av /NTB ※.
Bogotá, Colombia
/Unsplash.
Lisens: CC BY 2.0

Bogotá er hovedstad og største by i Colombia, med 7 412 566 innbyggere (DANE, 2018). Byen ligger på en høyslette 2640 meter over havet i de nordlige Andesfjellene (Cordillera Oriental), 4 ½° nord for ekvator, omgitt av et fruktbart distrikt med temperert klima. Tidligere var byen kjent som Santa Fe de Bogotá.

Næringsliv

Bogotá er det administrative, finansielle og kommersielle senteret i Colombia. Byen er ingen utpreget industriby, men kjemikalier, gummi, farmasøytiske produkter og tekstilvarer produseres i et betydelig omfang.

Byen er fra gammelt av et kulturelt sentrum og har flere universiteter, akademier, høyskoler og museer. Det største universitetet er Universidad Nacional de Colombia, grunnlagt i 1867. Det eldste universitetet er fra 1580.

Bybeskrivelse

Bogotá har en regelmessig byplan. Lange, brede avenyer går i nord–sørlig retning, og krysses av mindre tverrgater. Av hensyn til faren for jordskjelv bygde man tidligere bare enetasjes hus. Arkitekturen er en blanding av spansk kolonistil og mer moderne stilretninger. Byens sentrum er Plaza Bolívar (etter frigjøringshelten Simón Bolívar), og en rekke parker finnes rundt om i hele byen.

For å begrense trafikkbelastningen ble restriksjoner for biltrafikk innført i 1998. I dag har Bogotá et av verdens største sykkelveinett, fremdeles under utvikling. Bussmetrosystemet TransMilenio opererer i storbyområdet med åtte linjer. Fra bysentrum går det taubane til fjellet Monserrate, en populær turistdestinasjon 3152 meter over havet.

Historie

Byen ble anlagt i 1538 av den spanske erobreren Gonzalo Jiménez de Quesada, og var fra 1598 residens for Ny-Granadas spanske visekonge. Før spanjolene kom var området midtpunkt for chibcha-kulturen. Byen het opprinnelig Bacatá, og fikk tilnavnet Santa Fe (hellig tro) etter Quesadas fødested i Spania. Fra 1819 til 1830 var byen hovedstad i Stor-Colombia, senere i republikken Colombia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg