Faktaboks

Verdens matvareprogram
World Food Programme (WFP)
WFP
Kombinasjonen av krig, klimaendringer og koronapandemien gjorde at WFP i 2020 etterspurte mer økonomisk støtte fra FNs medlemsland, fordi stadig flere mennesker hadde behov for mathjelp. Her distribueres mat fra WFP i det borgerkrigsherjede Jemen.
WFP
Av /AP/NTB.
David Beasley
David Beasley er en tidligere guvernør i den amerikanske delstaten South Carolina som siden 2017 har vært direktør for Verdens matvareprogram (WFP).
Av /Reuters/NTB.

Verdens matvareprogram (WFP) er en FN-organisasjon som jobber for å bekjempe sult og for å bedre matsikkerheten i verden. Verdens matvareprogram ble tildelt Nobels fredspris i 2020.

WFP ble opprettet i 1961 i fellesskap av FNs generalforsamling og FAO, og har vært i virksomhet fra 1963 med sekretariat i Roma.

Amerikaneren David Beasley har vært direktør for WFP siden 2017.

Arbeidsområder

Organisasjonen yter matvarehjelp og støtte til sosiale og økonomiske nødhjelpsprosjekter i utviklingsland og land med hungersnød og naturkatastrofer.

I 2019 ga Verdens matvareprogram hjelp til flere enn 97 millioner mennesker i 88 land.

Organisasjonen gir nødhjelp i krisesituasjoner, og er ofte en av de første organisasjonene som kommer til stedet. WFP deler ut mat til mennesker på flukt og de som er rammet av katastrofer. I krisesituasjoner bistår WFP også med kommunikasjonstjenester og logistikk for andre organisasjoner.

I tillegg til nødhjelp arbeider også WFP med mer langsiktig hjelp for å motvirke sult og forbedre ernæring. Organisasjonen hjelper med gjenoppbygging etter kriser og konflikter. De har også programmer for å hjelpe mødre og spedbarn med ernæring, og deler ut skolemat i mange skoler.

Verdens matvareprogram spiller en viktig rolle i arbeidet for å nå FNs bærekraftsmål, spesielt for mål nr. 2 som handler om å utrydde sult, oppnå matsikkerhet og bedre ernæring og fremme bærekraftig landbruk.

Finansiering

Verdens matvareprogram har ingen faste inntekter. All hjelpen den gir er basert på frivillige bidrag fra FNs medlemsland, privat næringsliv og individuelle givere i form av varer, tjenester eller penger.

I 2019 mottok Verdens matvareprogram totalt åtte milliarder dollar fra mer enn 80 land, andre organisasjoner og individuelle givere. De største bidragsyterne var USA (3367 millioner dollar), Tyskland (887 millioner dollar), Storbritannia (698 millioner dollar), EU (686 millioner dollar) og Saudi-Arabia (387 millioner dollar).

Frem til annonseringen av Nobels fredspris i oktober 2020 hadde organisasjonen så langt det året mottatt 6356 millioner dollar.

Tildeling av Nobels fredspris

Verdens matvareprogram ble tildelt Nobels fredspris i 2020 «for dets innsats i kampen mot sult, for dets bidrag til å skape forutsetninger for fred i konfliktutsatte områder, og for å være en pådriver i arbeidet mot bruken av sult som et våpen i krig og konflikt».

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg