Murmansk

Murmansk by fotografert fra åsene utenfor byen.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Havna i Murmansk by ved Barentshavet.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Frelseren-på-vannet-kirken i Murmansk

Murmansk sentrum. Femhjørnesplassen og Leninavenyen.

Murmansk er en by i Russland, administrasjonssenter i Murmansk fylke. Byen ligger på Kolahalvøya, ved Polhavet på østsiden av den smale Kolafjorden, og hadde 295 374 innbyggere i januar 2018, mot 468 000 i 1989.

Faktaboks

også kjent som:

russisk Мурманск (Murmansk)

Samferdsel og næringsliv

Murmansk er verdens største by nord for polarsirkelen, endepunkt for Murmanskbanen (fra 1916) og en viktig havn, godt beskyttet og isfri året rundt. Murmansk har også en flåtebase for den russiske marinen, og er også base for atomisbryterflåten Atomflot.

Murmansk er en betydelig fiskehavn, med fiskeforedlingsindustri og skipsverft. Den huser forskningsinstitutter for oseanografi og fiskerivitenskap, og byen er base for utforskning av og boring på kontinentalsokkelen i Barentshavet og Karahavet. Olje transportert på jernbanen skipes ut fra havnen i Murmansk, og omlastning av olje fra mindre tankere til supertankere skjer også her.

Murmansk og Norge

Murmansks beliggenhet, bare 200 kilometer fra den norske grensen, gjør at mye av samarbeidet på tvers av grensen Norge-Russland foregår her. Norge opprettet generalkonsulat i byen i 1992. I 2007 åpnet en norsk-russisk videregående skole i Murmansk.

Grensebyen Kirkenes opplever stor pågang av russisk kommersiell turisme fra Murmansk.

Historie

Murmanskkonvoiene var allierte skip med forsyninger til Sovjetunionen under andre verdenskrig. Skip i konvoi PQ 17 før utseilingen fra Hvalfjord. Mesteparten av konvoien ble senket av tyske ubåter og flyvåpen 4. juli 1942.
Av .

Murmansk ble grunnlagt i 1915 som forsyningsbase under første verdenskrig, okkupert av det allierte ekspedisjonskorpset i 1918–1920, etter krigens slutt. I 1930-årene vokste byen sterkt.

Byen ble opprinnelig kalt Romanov-na-Murmane, etter tsarfamilien Romanov. Sitt nåværende navn fikk byen etter at sovjet-myndighetene (fra 1922 Sovjetunionen) fikk kontroll over området etter den russisk revolusjon i 1917.

Andre verdenskrig

Under andre verdenskrig angrep tyskerne Kolahalvøya fra sine stillinger i Norge fra 1941. På grunn av mangel på arktisk krigserfaring og mannskaper rykket tyskerne bare frem noen kilometer før de stanset. Deretter fulgte en tre års stillingskrig frem til sommeren 1944, da de ble drevet på flukt inn i Norge igjen.

Murmansk havn var livsviktig for sovjetiske forsyninger under krigen, og mer enn 4 millioner tonn forsyninger ble losset her under krigen, inkludert 5000 stridsvogner og mer enn 7000 fly. Murmanskkonvoiene var sterkt utsatt for tyske angrep fra ubåter og fly, blant annet fra baser i Nord-Norge. Over hundre handelsskip og 20 allierte krigsskip ble senket i konvoiene, og tyskerne mistet blant annet slagskipet Scharnhorst. Murmansk ble utsatt for tallrike flyangrep.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Sigbjørn Jerijærvi

Murmansk, by i Russland, administrasjonssenter i Murmansk fylke, ved Polhavet på østsiden av den smale Kolafjorden; 314 700 innb. (2008).Murmansk er verdens største by nord for polarsirkelen, endepunkt for Murmanbanen (fra 1916) og en viktig havn, godt beskyttet og isfri året rundt. Flåtebase. Betydelig fiskehavn, fiskeforedling, skipsverft. Base for atomisbryterflåten Atomflot. Forskningsinstitutter for oseanografi og fiskerivitenskap. Base for utforskning av og boring på kontinentalsokkelen i Barentshavet. Utskipning av olje transportert til Murmansk på jernbanen og omlasting av olje fra mindre tankere til supertankere.Murmansk er i nyer tid blitt omfavnet av den norsk initierte Nordområdesatsingen lansert av den norske regjering. Murmansk strategiske beliggenhet gjør at samarbeid på tvers av grensen Norge-Russland er høyt prioritert. Murmansk by ligger bare i overkant av 200 km fra den norske grensen. Samarbeid innen olje og gass næring, havforvaltning og miljøspørsmål er vesentlig for fremtidig utvikling i Nordområdene. I 2007 åpent en Norsk-russisk videregående skole i Murmansk.Det jobbes aktivt i regionen for å gi større visumfrihet for reisende til Sør-Varanger Kommune. I 2012 kom den historiske grenseboerbevis avtalen som gjør det mulig for fastboende innen 30 km av den norsk-russiske grense å reise til nabolandet uten visum. Grensebyen Kirkenes opplever stor pågang av russiske besøkende som ønsker å handle norske varer.

svarte Georg Kjøll

Hei Sigbjørn. Takk for innspill til artikkelen. Infoen om Nordområdesatsningen og forholdet mellom Russland og Norge er absolutt interessant. Men er det slik å forstå at den nederste delen av teksten er skrevet av deg, og at du foreslår at den kan gjøres til en del av artikkelen?Alt godt fra Georg

skrev Sigbjørn Jerijærvi

Ja nederste del er skrevet av meg uten kilder. Det var kanskje ikke riktig av meg å kopier inn den øverste delen til teksten.

svarte Georg Kjøll

Hei igjen SigbjørnDa har jeg lagt inn en revidert versjon av den foreslåtte teksten din i selve artikkelen, og samtidig satt deg opp som delforfatter. Håper det ser ok ut! Skulle du få lyst til å bidra til andre artikler er det bare å trykke knappen 'foreslå endring' under selve artikkelteksten og legge inn teksten direkte. Ta kontakt hvis jeg kan hjelpe deg med tekniske spørsmål eller liknende! Alt godt fra Georg

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg