Seoul

Seoul. Moderne høyhusbebyggelse preger bykjernen, som ligger på nordsiden av Han-elven, omgitt av granittåser.Bilde, se også Korea, Sør- (Befolkning) (Seoul). Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Seoul av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse
Seoul er en av verdens megabyer. Regionen Sudogwon har 25,6 millioner innbyggere.
Seoul sett fra Namsan av . CC BY SA 3.0

Seoul, hovedstad i Sør-Korea (Republikken Korea) og hjerte i hovedstadsregionen Sudogwon. Med 25,6 millioner innbyggere er Sudogwon en av verdens største byregioner. Storbyen Seoul har 9 774 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon). Ligger i det nordvestre hjørnet av landet ved Han-elven. Havneby er Inchon, 30 km sørvest for Seoul.

Faktaboks

Uttale
koreansk utt. sˈʌo:l, eng. utt. soul
Også kjent som
Soul, japansk Keijo, Koreansk 서울시

Næringsliv

Tidligere var Seoul en viktig elvehavn, men elveforbindelsen til havet er i dag sterkt hindret da elvemunningen delvis krysses av demarkasjonslinjen mellom Nord- og Sør-Korea. Seoul er landets industrielle, økonomiske og kulturelle sentrum. De viktigste industrigrener er tekstil-, metall-, kjemisk, transportmiddel-, elektroteknisk, elektronisk og næringsmiddelindustri samt omfattende grafisk industri. Byen er også et viktig vei- og jernbaneknutepunkt. Undergrunnsbane, internasjonal lufthavn.

Eldre musikkformer dyrkes ved Det nasjonale instituttet for klassisk musikk, som underviser i og tar vare på tradisjonell koreansk musikk. Ellers nasjonalmuseum, nasjonalbibliotek, nasjonalt teater, kunstgallerier, nasjonalakademi for kunst og vitenskap og koreansk institutt for vitenskap og teknologi. Det er over 20 universiteter i byen.

Bybeskrivelse

Bykjernen ligger på nordsiden av Han-elven, i en forsenkning omgitt av høye granittåser, 300–400 moh., i nord opp til 800 moh. Her er forretningsstrøk og bebyggelse som for en stor del består av moderne høyhus. Hovedgatene er brede og anlagt i et nesten rettvinklet mønster. Ut fra sentrum går bebyggelse og kommunikasjonsnett i alle retninger, blant annet gjennom fire gamle byporter. I sør, på begge sider av elven, ligger industristrøkene (Yongdungp'o). Det er anlagt en rekke forsteder med moderne bebyggelse som står i skarp kontrast til de tradisjonelle teglsteinsdekkede trehusene. Byen har mange små og store parker, blant annet Namsam og Changgyong med zoologisk og botanisk hage samt et gammelt palass. I senere år har det foregått en betydelig utbygging av boligområder, samferdselsnettet og parkanlegg.

Historie

Seoul-området er første gang nevnt på 100-tallet fvt. Under tre riker-perioden (Samguk) dannet dette området et grenseland mellom rikene Paekche, Silla og Koguryo. Selve byen ble grunnlagt 1096 (under Koryo-dynastiet), og 1393 ble den hovedstad i det samlede Korea (under Yi-dynastiet) under navnet Hanyang. 1910–45 var byen sete for den japanske generalguvernøren. Etter frigjøringen fikk byen offisielt navnet Seoul og ble i 1948 hovedstad i Sør-Korea. Under Koreakrigen 1950–53 ble byen sterkt ødelagt. Seoul ble senere gjenoppbygd og modernisert, og var lenge blant de byer i verden som hadde raskest voksende befolkning. Etter at folketallet var steget fra 1,6 millioner i 1950 (før Koreakrigen) til 7,5 millioner i 1977, ble det lagt restriksjoner på innflyttingen for å holde folketallet nede på måltallet 7,1 millioner, samtidig som drabantbyer ble bygd ut til å romme 4,4 millioner.

Olympiske sommerleker 1988 ble arrangert i Seoul.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kilder

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg