Indias nest største by og hovedstad i delstaten Maharashtra; med forsteder har byen 21 043 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon). Byen har stor tilflytting fra hele India på grunn av sine mangfoldige forretningsmuligheter. Byens befolkning består derfor av mennesker fra hele India.

Mumbai lå opprinnelig på sju småøyer, som nå er vokst sammen til én (Mumbai Island), som igjen er gjort landfast med øya Salsette i nord. Befolkningstettheten er svært høy og overbefolkning er et alvorlig problem. Byens enorme befolknings- og industrivekst har skapt store slumområder og betydelige forurensningsproblemer.

Mumbai er Indias kommersielle og finansielle sentrum. Den internasjonale flyplassen Chatrapati Shivaji International Airpost (tidligere Sahar International Airport)  ligger på Salsette Island, og er Indias travleste flyplass. Santa Cruz Airport brukes til innenlandsflyvninger. 

Bomullsindustrien oppstod under den amerikanske borgerkrigen, og Mumbai er sentrum for den indiske bomullsindustrien. Byen har betydelig maskin- og metallindustri. Den har også skipsverft, oljeraffinerier, bilfabrikker, mekaniske verksteder, grafisk industri og kjemiske fabrikker.

Mumbai har en rekke av Indias ledende finansielle institusjoner, blant annet nasjonalbanken. Børsen i Mumbai regnes som den viktigste i landet. Byen har flere universiter, høyskoler, forskningsinstitusjoner og museer. 

Den indiske film- og fjernsynsindustrien holder til i Mumbai, gjerne kalt Bollywood

Mumbai er den mest europeiserte av Indias storbyer. Den sørligste delen av Mumbai Island består av to langstrakte halvøyer som stikker ut på hver side av den grunne Back Bay. På den østre ligger den eldste bydelen omkring det gamle Fort Mumbai. Det kommersielle sentrum ligger rett nord for denne bydelen, med mange praktfulle bygninger og vakre åpne plasser. Den vestre halvøya, Malabar Hill, er et eksklusivt villastrøk, men er bedre kjent for parsernes begravelsesplass med de fem «taushetens tårn». Innenfor Back Bay ligger tettbefolkede boligområder, mens industrien til dels er lokalisert til Salsette Island og til New Mumbai på fastlandet. Jernbanestasjonen Chhatrapati Shivaji, tidligere kjent som Victoria-stasjonen, ble i 2004 ført opp på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Mumbais historie går langt tilbake, og byen tilhørte flere ulike buddhistiske og hinduistiske dynastier. Den ble 1348 erobret av muslimene og gjort til del av fyrstedømmet Gujarat. Fyrsten av Gujarat avstod øya Mumbai 1534 til Portugal, som 1661 gav den til Karl 2 av England som medgift. Mumbai var på den tiden ennå et ubetydelig sted med ca. 10 000 innbyggere. Under det britiske Ostindiakompani gikk byen raskt frem og hadde i 1780 i alt 113 000 innbyggere.

Fra midten av 1800-tallet satte tekstilindustriens oppkomst, jernbanebyggingen innover i landet og åpningen av Suezkanalen ekstra fart i utviklingen. Byen hadde år 1900 850 000 innbyggere. I 1941 var tallet fordoblet til 1 695 000 innbyggere. Etter delingen av India i 1947 ble byen først hovedstad i delstaten Bombay, fra 1960 hovedstad i delstaten Maharashtra.

Befolkningen består til størstedelen av hinduer, men det finnes store muslimske, kristne og jødiske minoriteter. I senere år har det vært tiltakende konflikter mellom hinduene og muslimene, til dels oppmuntret av lokale politiske partier som spiller på religiøs fanatisme. Parserne er en annen viktig gruppe, hvis betydning i det økonomiske liv langt overstiger deres antall.

Navneforandringen, fra Bombay til Mumbai, ble vedtatt av lokalregjeringen i 1995 etter at det ytterliggående hindupartiet BJP vant lokalvalget samme år. Det nye navnet er tatt i bruk i mediene, skolene og administrasjonen over hele India. En rekke av byens gater og severdigheter fikk også nye navn.

Mumbai ble rammet av en terroraksjon 26. november 2008, og om lag 180 mennesker, drept, inkludert 22 utenlandske borgere. Mer enn 300 mennesker ble skadet. Flere turistområdet ble angrepet, blant annet luksushotellene Taj Mahal og Oberoi. India hevdet at pakistanske terrorister stod bak angrepet og dette skapte sterke spenninger i forholdet mellom India og Pakistan.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.