ambassadør

Ambassadør på jobb. Fra venstre Norges kronprins Haakon Magnus, Paul Larsen, Norges ambassadør til Australia, og Tongas prins Tuipelehake, på Fua'amotu internasjonale lufthavn utenfor hovedstaden Nuku'Alofa før kronprinsens avreise etter besøket på Tonga, 6. april 2019.
Tonga
Av /NTB scanpix.
Ambassadør på jobb: Norges ambassadør Aud Kolberg hilser på Dronning Margrethe i Riddersalen under den årlige nytårskur for det diplomatiske korpsChristiansborg Slot, torsdag den 2. januar 2020.
Av /NTB scanpix.

Artikkelstart

Ambassadør er en diplomatisk utsending av høyeste rang som representerer sitt eget lands interesser i det landet han eller hun arbeider i. Ambassadøren ansees som personlig representant for sitt statsoverhode, og har krav på særlige rettigheter.

Faktaboks

Uttale
ambassadˈør
Etymologi
fransk

Før 1914 var det praksis at bare stormaktene utvekslet ambassadør. Under andre verdenskrig tilbød president Theodore Roosevelt å utveksle ambassadør med flere små allierte stater, og etter hvert er det blitt alminnelig at sendemenn har status som ambassadør.

En ambassadør leder enten en ambassade eller en fast delegasjon til en internasjonal organisasjon. Per februar 2017 hadde Norge 81 ambassader. En rekke av ambassadørene er sideakkreditert til andre land. I tillegg har Norge syv faste delegasjoner. Det dreier seg om delegasjonene til EU i Brussel, Europarådet i Strasbourg, FN i New York, FN og andre internasjonale organisasjoner i Genève, NATO i Brussel, OECD i Paris og OSSE i Wien. Når ambassadøren er fraværende, ledes ambassaden/delegasjonen av en chargé d'affaires ad interim.

For oversikt over Norges stasjoner i utlandet, se artikkelen utenrikstjenesten – norske stasjoner i utlandet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg