Tonga
Ambassadør på jobb. Fra venstre Norges kronprins Haakon Magnus, Paul Larsen, Norges ambassadør til Australia, og Tongas prins Tuipelehake, på Fua'amotu internasjonale lufthavn utenfor hovedstaden Nuku'Alofa før kronprinsens avreise etter besøket på Tonga, 6. april 2019.
Tonga
Av /NTB scanpix.
Nyttårskur
Ambassadør på jobb: Norges ambassadør Aud Kolberg hilser på Dronning Margrethe i Riddersalen under den årlige nytårskur for det diplomatiske korpsChristiansborg Slot, torsdag den 2. januar 2020.
Av /NTB scanpix.

Ambassadør er en diplomatisk utsending av høyeste rang som representerer sitt eget lands interesser i det landet han eller hun arbeider i. Ambassadøren ansees som personlig representant for sitt statsoverhode, og har krav på særlige rettigheter.

Faktaboks

Uttale
ambassadˈør

Før 1914 var det praksis at bare stormaktene utvekslet ambassadør. Under andre verdenskrig tilbød president Franklin D. Roosevelt å utveksle ambassadør med flere små allierte stater, og etter hvert er det blitt alminnelig at sendemenn har status som ambassadør.

En ambassadør leder enten en ambassade eller en fast delegasjon til en internasjonal organisasjon. Per februar 2017 hadde Norge 81 ambassader. En rekke av ambassadørene er sideakkreditert til andre land. I tillegg har Norge syv faste delegasjoner. Det dreier seg om delegasjonene til EU i Brussel, Europarådet i Strasbourg, FN i New York, FN og andre internasjonale organisasjoner i Genève, NATO i Brussel, OECD i Paris og OSSE i Wien. Når ambassadøren er fraværende, ledes ambassaden/delegasjonen av en chargé d'affaires ad interim.

For oversikt over Norges stasjoner i utlandet, se artikkelen utenrikstjenesten – norske stasjoner i utlandet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Ole Rasmus Owe

Hei! I artikkelen står det:

Under andre verdenskrig tilbød president Theodore Roosevelt å utveksle ambassadør med flere små allierte stater,

Dette skal vel være Franklin D. Roosevelt?

Vennlig hilsen Ole Rasmus Owe.

svarte Iver B. Neumann

Takk! Grunnleggende, så stygg sak, men lett gjort.
Iver

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg