Faktaboks

Warszawa
Uttale
-ʃˈa-
Warszawa

Etter andre verdenskrig har gjenreisningsarbeidet pågått uavbrutt, blant annet er Gamlebyen (Miasto Stare) bygd opp i sin opprinnelige form. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Gamlebyen i Warszawa
Av .
Warszawa

Presidentpalasset ved Krakowskie Przedmieście i Warszawa. Palasset har siden 1994 vært den offisielle residensen for den polske presidenten. I forgrunnen en rytterstatue av fyrsten og generalen Józef Poniatowsk, laget av den islansk-danske billedhuggeren Bertel Thorvaldsen.

Warszawa

Warszawa i ruiner etter tyskernes ødeleggelser under andre verdenskrig.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Warszawa er hovedstad i Polen og i fylket (województwo) Masovia (Mazowieckie), ved elven Wisła. Byen har 1 794 532 innbyggere (2022).

Næringsliv og transport

Warszawa har stor og mangesidig industri, særlig lokalisert til Praga på høyre elvebredd, og de nyere industriområdene som Zerań i nordøst (bil- og maskinindustri), Młociny i nordvest (stålverk) og Słuzéwiec i sørvest (lettindustri). Ellers finnes elektroteknisk, farmasøytisk, tekstil- og nærings- og nytelsesmiddelindustri. Byen rommer størstedelen av landets forlag. Warszawa-området er kjent for sine høyt spesialiserte gartnerier. Hovedstaden er også et senter for bedrifter som arbeider innen forskning og utvikling.

Totalt sett er Warszawa det største økonomiske og finansielle senter i de nye EU-landene i Sentral- og Øst-Europa. Her er også den største børsen. Cirka 70 prosent av de sysselsatte arbeider i servicenæringer, spesielt innen bank og finansiering. I 2012 bidro hovedstaden med cirka tretten prosent av landets bruttonasjonalprodukt (BNP). I 2015 var BNP per innbygger 219,9 prosent høyere enn gjennomsnittet i Polen.

Warszawa er et viktig trafikknutepunkt med gode vei- og jernbaneforbindelser, elvehavn og internasjonal flyplass, Warszawa lufthavn Chopin. Flyplassen ligger elleve kilometer sørvest for sentrum av byen. Warszawa har fem jernbanestasjoner, sporvogn og tunnelbane, som ble åpnet i 1995.

Offentlige institusjoner, kultur med mer

I 1596 flyttet kong Sigismund III Vasa Polens hovedstad fra Kraków til Warszawa, etter at byen i 1569 var blitt sete for landets parlament (Sejm). Hovedstaden er et ledende kultursenter med universitet fra 1816, teknisk høyskole, landbrukshøyskole og andre høyskoler og akademier. Warszawa-universitetet er landets største universitet med 24 fakulteter, 52 400 studenter og 7 700 ansatte (2020). I hovedstaden er det seks andre universiteter.

I byen er det mange museer og teatre, opera, zoologisk og botanisk hage. Warszawa er sete for romersk-katolsk erkebiskop og gresk-ortodoks metropolitt.

Bybeskrivelse

Over 70 prosent av Warszawa ble ødelagt i årene 1939–1944. Gamlebyen ble fullstendig rasert, men er bygd opp igjen etter andre verdenskrig på basis av gamle malerier, fotografier og lignende. Etter gjenoppbyggingen ble gamlebyen i 1980 oppført på UNESCOs verdensarvliste.

I lys av ødeleggelsene under krigen har byen få gamle byggverk, men det er lagt vekt på å gjenskape bygninger og partier av særlig stor arkitektonisk verdi. Gamlebyen ligger på skråningen opp fra elven, skilt fra «nybyen» lenger sør, ved kongeslottet som er bygd fra 1500-tallet og utover og hvor Polens konger residerte fra 1596 til 1795. På slottet ble Europas første grunnlov undertegnet i 1791. Etter andre verdenskrig ble slottet gjenoppbygd i perioden 1971–1988. På slottsplassen står Sigismund-søylen, som ble reist i 1644 til minne om kong Sigismund III Vasa. Søylen ble ødelagt under krigen, og gjenoppbygd i 1949. Gamlebyen vokste opp ved det gamle torget i ly av borgen. Ved torget er det et byhistorisk museum. Nordøst for gamlebyen ble Minnesmerket for oppstanden i Warszawa i august/september 1944 reist i 1989.

Mellom torget og slottet ligger den gotiske Jan-katedralen fra 1300-tallet. I denne katedralen ble Polens siste konge, Stanisław II Augustus Poniatowski (regjeringstid 1764–1795) kronet. Sørligst i gamlebyen krysser hovedferdselsårene øst–vest-aksen den tilsvarende nord–sør-akse: den gamle hovedgaten Krakówskie Przedmieście, som fortsetter videre sørover i Nowy Świat (den nye verden), tidligere kantet av barokke adelspalasser. Sørøst for denne, i Centralny Park Kultury, ligger parlamentsbygningen Sejm og partihuset, i vest det dominerende Kulturpalasset. Dette palasset, som ble bygd i perioden 1952–1955, var en gave fra Stalin. Det er en kjempebygning som med sitt tårn når opp i 234 meter og er bygd i typisk sovjetstil. Fram til 1957 var palasset den høyeste bygningen i Europa. Her er kongress- og konsertsaler med mer. Bemerkelsesverdige byggverk er Namiestnikowskipalasset, som er presidentens kontor, palasset ved vannet i Łazienki-parken, kongelig sommerresidens og Ujazdowskipalasset, som nå er museum for samtidskunst, også kongelig residens.

Om den jødiske gettoen, se Warszawa – historie. Sør for Warszawa er Wilanów, hvor kong Jan III Sobieski (regjeringstid 1674–1696) hadde sommerresidens. Dette slottet er ett av de vakreste eksempler på barokk arkitektur i Europa.

Norge i Warszawa

Det er norsk ambassade i byen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg