Ghana, republikk i Vest-Afrika ved Guineabukta; grenser i vest til Elfenbenskysten, i nord til Burkina Faso og i øst til Togo.

Ved selvstendigheten i 1957 var Ghana ansett som et av de mest velstående land i Afrika, men økonomisk vanstyre og synkende kakaopriser på verdensmarkedet har undergravd landets økonomi.

Ghana har tradisjonelt ført en aktiv utenrikspolitikk, og er blant de stater som hyppigst deltar i FNs fredsbevarende operasjoner. Forholdet til nabolandene har vært noe vekslende, særlig til Togo. Mange togolesere lever i Ghana som flyktninger.

Ghana var under navnet Gullkysten britisk koloni 1874–1957, selvstendig stat i Commonwealth fra 1957, republikk 1960 med Kwame Nkrumah som første president. Med unntak av perioden 1979–81 hadde landet militærstyre i perioden 1972–92, da den tidligere militære lederen Jerry Rawlings ble valgt til president. De militære hadde makten også 1966–69.

Ghana er medlem av FN og FNs særorganisasjoner, bl.a. Verdensbanken; for øvrig av bl.a. Verdens handelsorganisasjon, Commonwealth, Afrikanske Union (AU), ECOWAS (De vestafrikanske staters økonomiske fellesskap) og Cotonou-avtalen.

Ghana er representert i Norge ved sin ambassade i København, mens Norge er representert i Ghana ved sin ambassade i Abuja (Nigeria) og generalkonsulat i Accra.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.