Faktaboks

Lilongwe
Uttale
lilˈongwe
Kamuzu International Airport
Lilongwe er et nasjonalt samferdselsknutepunkt med internasjonal flyplass.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Banda Mausoleum
Mausoleet til tidligere president Hastings Kamazu Banda (1898–1997) ligger i Lilongwe.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0
Malawis parlament
Inngangen til parlamentsbygningen i Lilongwe.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0
Lilongwe

Butikker i Lilongwe.

Lilongwe
Av .

Lilongwe er hovedstaden i Malawi og den største byen i landet med om lag én million innbyggere ifølge folketelling fra 2018. Byen vokser raskt med 4,3 prosent i året.

Lilongwe ligger på et platå rundt 1050 meter over havet sørvest for Malawisjøen i sentralregionen. Den er delt i to; en gammel og en ny bydel. I den nye bydelen ligger hoteller, ambassader, offentlige institusjoner og shoppingsentra, mens gamlebyen har åpne markeder, kaféer, restauranter og flere busstasjoner med langdistanseruter til Blantyre, Zomba, Kasungu og Mzuzu, samt internasjonale ruter til Sør-Afrika, Tanzania og Zambia. Dessuten er det et mylder av minibusser som betjener bestemmelsessteder over hele landet.

Hele byen er inndelt i nummererte områder fra 1 til 58 med ulik befolkningstetthet og andre trekk. Nummereringen er kronologisk, ikke i henhold til spesifikke kriteria, noe som kan virke forvirrende for utenforstående. Den presbyterianske kirken er størst i Lilongwe, med den katolske på andreplass.

Lilongwe har vært et administrativt senter siden begynnelsen av 1900-tallet, blant annet som følge av å være et jernbaneknutepunkt, og ble offisielt anerkjent som by i 1947. Hovedstaden ble flyttet fra Zomba til Lilongwe i 1975. Navnet skriver seg fra elven Lilongwe. Klimaet er subtropisk med dagtemperaturer godt over 30 °C i den varme årstiden.

Foruten et forvaltningssenter for sentrale myndigheter som departementer samlet på Capital Hill, samt parlamentet, er hovedstaden et sentralt knutepunkt for handel, banktjenester, turisme og transport, innbefattet en internasjonal lufthavn ved navn Kamuzu International Airport som ble innviet i 1993. Det er også noe industri som foredling av landbruksvarer.

Lilongwe University of Agriculture and Natural Resources (LUANAR) ligger like utenfor bykjernen og er byens viktigste akademiske institusjon. Den er et resultat av sammenslåingen av Bunda College of Agriculture (tidligere del av University of Malawi) og Natural Resources College, og har om lag 10 000 studenter.

Befolkningen er variert med mange forskjellige etniske grupper, men chewaer dominerer med cirka 40 prosent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg