Alamo Square

Corbis. Begrenset gjenbruk

San Francisco, by i delstaten California i USA. Ligger på en halvøy ved utløpet av San Francisco Bay, og har ca. 853 000 innbyggere (2014). Byen er en del av en større byregion San Francisco–San Jose–Oakland–Fremont (Greater San Francisco Bay Area) som er det 5. største storbyområdet i USA med ca. 8 371 000 innbyggere (2014). San Francisco er USA's nest tettest befolkede storby (over 200 000 innb.) med over 7000 innbyggere pr. km2. New York er tettest, med ca. 10 730 pr. km2.

San Francisco utgjør et betydelig handels- og finanssentrum i det vestlige USA, og er bl.a. hovedkvarter for tre av landets største banker. Byen er også sete for Stillehavsbørsen. Stor godstrafikk over gode havneanlegg rundt San Francisco-bukta gjør byen til en viktig, internasjonal havneby med særlig stor handel til land i Øst-Asia. Byen har en mangesidig industri, med skipsbyggerier, petroleums- og sukkerraffinerier, hermetikk- og maskinfabrikker, stålverk, tekstilindustri m.m. Dessuten finnes mange trykkerier og forlag.

Byen har et velutviklet kommunikasjonssystem, og BART, en avansert tunnelbane, ble åpnet 1972. Banen er bygd i en lengde av 120 km og forbinder San Francisco, Oakland og Berkeley. Internasjonal lufthavn ligger sør for bysenteret, og motorvei og jernbane gir forbindelse til bl.a. Los Angeles og Seattle.

Flere gigantiske broer går over San Francisco-bukta: i sør San Mateo-broen, som forbinder San Mateo med Hayward; lenger nord San Francisco–Oakland Bay Bridge (som ble alvorlig skadet under jordskjelvet i 1989) og lengst nord Richmond–San Rafael Bridge. I vest, over Golden Gate, går den 2,7 km lange Golden Gate Bridge.

San Franciscos byområde er sete for flere universiteter og høyere undervisningssteder; bl.a. University of California i Berkeley, San Francisco State University, Stanford University i Palo Alto og California State University i Hayward.

San Francisco har en svært uensartet befolkning, med store kolonier asiater, svarte, italienere, latinamerikanere m.m. Ca. 20 % av byens befolkning er kinesere, og Chinatown (i nordøst) er den største kineserby utenfor Asia. Nær ved ligger Latin Quarter og Japan Town. Ved Fisherman's Wharf er det båtforbindelse til Alcatraz, en tidligere fangeøy som i dag er åpen for publikum (fra 1973). Byen har et image som en avantgarde kulturby: beat-bevegelsen i 1950-årene, «motkulturen» i 1960-årene; Haight–Ashbury-distriktet var et populært sted for «flower children» i 1960-årene.

San Francisco er omgitt av Stillehavet i vest, Golden Gate i nord og San Francisco Bay i øst, og ligger i et kupert terreng med en rekke høyder på nærmere 300 m. Byen har et regelmessig gatenett og rektangulære kvartaler, ofte med bratte stigninger, trafikkert bl.a. av de berømte Cable Cars, byens trikkesystem. Hovedgata Market Street fører sørvestover fra den tidligere store fergestasjonen overfor Oakland. Ved den ligger Civic Center med rådhuset, operaen og Auditorium, som rommer 10 000 mennesker. Like i nærheten ligger SFOMA (San Francisco Museum of Modern Art), tegnet av sveitseren Mario Botta (1995). Union Square ved Post Street har fasjonable butikker og blomstermarked. Lenger sørvest er byens eldste bygning, den spanske misjonskirken Mission Dolores, påbegynt 1782. Mot nord ligger Nob Hill, hvor velstående (såkalte «nobs») bygde sine herskapshus; Russian Hill og Telegraph Hill, hvor man fra toppen av Coit Tower ser ned på den en gang beryktede Barbary Coast. Ved Golden Gate er festningsanlegg og flere parker, bl.a. den vakre Golden Gate Park med tre museer, planetarium og akvarium. Sundet forbindes av den verdenskjente Golden Gate Bridge, 2,7 km lang og fullført 1937. Byen ligger ved den jordskjelvutsatte San Andreas-forkastningen, og har hatt flere alvorlige skjelv, de største i 1906 og 1989. I 1906 ble 452 mennesker drept, og det ble gjort skade for US Dollar 350 mill. De tilsvarende tall i 1989 var henholdsvis 63 døde og USD 5,9 milliarder i skade.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.