Bangkok, hovedstad i Thailand, på begge sider av Chao Phraya-elva (Menam), 40 km fra munningen i Thailandbukta; ca. 8,5 millioner innbyggere  (2014). Det antas at det til enhver tid i tillegg også oppholder seg et stort antall uregistrerte arbeidssøkende fra andre regioner i landet.

Det internasjonale navnet Bangkok er en forenkling av Bang Makok, som stedet het frem til 1785 og som betyr 'sted med oliventrær'.

Bangkok er Thailands dominerende kulturelle og økonomiske senter og står for nær halvparten av landets bruttonasjonalprodukt. En overveiende del av Thailands industrielle vekst har foregått i Bangkok-regionen, og byen har i dag en allsidig industri med blant annet bearbeiding av landbruksprodukter, tekstil-, papir- og kjemisk industri, sement- og annen bygningsvareindustri, produksjon av maskiner, motorsykler og forbruksvarer, montering av kjøretøyer og produksjon av elektriske og elektroniske komponenter. Fra begynnelsen av 1980-årene og frem til 1996 vokste industrien voldsomt ved hjelp av utenlandske direkteinvesteringer (fra Japan, USA, Taiwan, EU m.fl.), som for det meste er lokalisert til spesielle industrielle soner rundt byen. En tallrik kinesisk koloni er aktiv innenfor det økonomiske liv, spesielt innenfor bankvirksomhet. Bangkok er også et økonomisk senter for denne delen av Sørøst-Asia som foruten Thailand omfatter Vietnam, Laos, Kambodsja, Myanmar og Yunnan-provinsen i Kina. Stor turisttrafikk.

Flere universiteter, blant annet Thammasat, Chulalongkorn og Det asiatiske teknologiske institutt.

Bangkok er utgangspunkt for de fire hovedlinjene i Thailands jernbanenett. En ny hovedflyplass, Suvarnabhumi, åpnet 2006 og erstattet den gamle ved Don Muang. Et elektrisk banenett, som går på skinner 12 meter over bakken, åpnet 1999. En undergrunnsbane ble åpnet i august 2004.

Bangkok har egen havn, men kapasitetsproblemer førte 1991 til utvikling av dypvannshavnen Laem Chabang (ofte kalt Eastern Seabord) 110 km sørøst for byen. Mye av den eksportorienterte industrien er siden søkt etablert i det området.

Det finnes en mengde praktfulle buddhistiske templer og pagoder og ca. 700 buddhistiske klostre. Sentralt i den eldre del av byen ligger palasskomplekset inneholdende det storslåtte kongelige slott og Wat Phra Kaew. Like ved ligger Wat Pho med en 46 meter lang statue av en liggende Buddha. Tvers over elven, i Thonburi, ligger Wat Arun-tempelet med sin verdenskjente profil. Dagens parlament og kongens residens er plassert lenger nord i sentrum, i Dusit-området.

Byen plages av stadige flommer da den til dels ligger under havets overflate.

Bangkok ble hovedstad i Thailand 1782 etter Ayutthayas ødeleggelse. Bangkok var opprinnelig omgitt av murer og gjennomskåret av kanaler (khlonger). Siden 1950-årene er Bangkok modernisert, kanaler er fylt igjen og brede gater anlagt. Under den økonomiske veksten i 1980- og 1990-årene vokste biltrafikken (med ca. 800 nye biler per dag) langt raskere enn veinettet, og Bangkok ble påført trolig verdens største trafikkproblemer med omfattende luftforurensning som en av følgene. Også kanalene er forurenset grunnet manglende rensesystemer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.