Dar-es-Salaam

Fra innseilingen til havnen i Dar-es-Salaam. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Dar es Salaam, landets største by og tidligere hovedstad, ligger ved en bukt med en god, naturlig havn ved Indiske hav. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Strand utenfor byen.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Dar-es-Salaam er største by i Tanzania, ved Det indiske hav. Storbyområdet har 5 116 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Faktaboks

Uttale
dar-es-salaˈam
Etymologi
arabisk Dār as-Salām, «Fredens hus»
Også kjent som

Dar es Salaam

Kultur og næringsliv

Som tidligere hovedstad og landets største by er Dar-es-Salaam Tanzanias økonomiske og administrative sentrum. I 1974 ble hovedstaden flyttet til Dodoma. Tanzanias nasjonalforsamling ble flyttet fra Dar-es-Salaam til Dodoma i 1996, men mange offentlige kontorer er forblitt i Dar-es-Salaam, som fremdeles er landets kommersielle hovedstad.

Byen har en betydelig andel av Tanzanias industri. Viktigste bransjer er tekstil-, næringsmiddel-, sko-, sement- og tobakksindustrien samt bryggerier og oljeraffinering. Her ligger landet største universitet, University of Dar es Salaam (1961), flere forskningsinstitusjoner, nasjonalbibliotek og nasjonalmuseum. Utenlandske ambassader er også lokalisert her.

Samferdsel

Dar-es-Salaam har Tanzanias viktigste havn. Den betjener over 90 prosent av all havnetrafikk til og fra landet, i tillegg til nabolandene Zambia og Den demokratiske republikken Kongo. Jernbane fører til Kigoma ved Tanganyikasjøen og til Mwanza ved Victoriasjøen. Tanzam-banen gir forbindelse til Zambia. En internasjonal lufthavn ligger sørvest for sentrum.

Historie

Tidlig på 1800-tallet var dagens by kun en fiskelandsby, da kalt Mzizima. Byen Dar-es-Salaam ble etablert av sultanen av Zanzibar, Majid bin Said i 1862, og var deretter hovedstad i Tysk Øst-Afrika i perioden 1891–1916, i Tanganyika i perioden 1961–1964 og i Tanzania frem til 1974.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg