De forente arabiske emirater (FAE) er en føderasjon i Midtøsten. Den grenser til Qatar i nordvest, til Saudi-Arabia i vest og sør og til Oman (som også har en enklave innenfor FAE) i øst og nordøst. FAE har kyst mot Persiabukta og Omanbukta. Føderasjonen ble til i 1971 etter at Storbritannia trakk tilbake sine forpliktelser om militær beskyttelse av sjeikdømmene.
FAE består av sju sjeikdømmer, kalt emirater, som styres av emirer med utstrakt makt, forankret i tradisjonelle familie- og klanstrukturer i de respektive emiratene. De sju som inngår i føderasjonen er Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah og Umm al-Qaiwain.
FAE domineres av det største og rikeste emiratet, Abu Dhabi, som har statssjefen, og som med sine oljeinntekter har bidratt til økonomisk utvikling på statsnivå så vel som i de sjeikdømmene som ikke selv har petroleumsforekomster eller andre inntektskilder av betydning. Fra å være fattige områder der perlefiske tidligere var vesentligste næringsgrunnlag, ble enkelte av emiratene på et halvt århundre – takket være utvinning av olje – blant de land i verden med høyest gjennomsnittlig inntekt per innbygger.
De forente arabiske emiraters nasjonalsang er Ishy Biladi (Lenge leve mitt fedreland).
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.