Kuala Lumpur, hovedstad i Malaysia, danner siden 1974 et eget føderalt territorium (243 km2), omgitt av delstaten Selangor, 40 km fra kysten og 320 km nordvest for Singapore. Storbyområdet har 6 837 000 innbyggere  (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon). 

Kuala Lumpur er landets største by, og det viktigste handels-, finans-, kultur- og utdanningssenteret. Den sterke veksten har sprengt byens grenser, og nye bymessige områder er vokst opp utenfor det føderale territoriet. Spesielt viktig har utviklingen i Kelangdalen i sørvest vært, der hovedvekten av Malaysias industri er lokalisert. Den sterke veksten med et raskt økende antall kjøretøyer har ført til at også Kuala Lumpur er i ferd med å utvikle storbyproblemer, med press på miljø og livskvalitet, tilsvarende det som lenge har vært tilfelle for mange andre asiatiske storbyer. Kuala Lumpur er sete for Malaysias parlament, men statsadministrasjonen ble i 1999 overført den nye hovedstaden Putrajaya, ca. 25 km før for Kuala Lumpur. 

Kuala Lumpur er et viktig samferdselssenter for det indre av Malaysia. Internasjonal lufthavn (Subang). En ny internasjonal lufthavn ved Sepang ble ferdigstilt 1998/99. Året etter ble en 29 km lang, førerløs, metro mellom lufthavnen og bysentret ferdigstilt. Havneby er Port Kelang ved Malakkastredet, 40 km sørvest for Kuala Lumpur.

I hovedsak er Kuala Lumpur en moderne by, tydelig preget av Malaysias sterke økonomiske vekst, men byen har også en betydelig bebyggelse i tradisjonell kinesisk og islamsk arkitektur. Moderne arkitektur er representert med mange høyreiste boligblokker og kontorbygg. Den historiske utviklingen har ført til dannelse av flere ulike bysentre. Det tradisjonelle senteret er beliggende ved sammenløpet av elvene Kelang og Gombak. Rett vest for elvene ligger Merdeka-plassen, 'frihetsplassen', der Malaya-føderasjonen ble proklamert 1957. På østsiden av elvene ligger byens gamle handels- og finanssenter, samt Chinatown. Et nytt handels- og finanssenter er vokst opp lenger øst, i et område kalt det «gylne triangel». Her finnes flere svært høye bygninger, blant annet det 310 meter høye Malaysia Telecom-bygget (1998), den 382 meter høye Plaza Rakyat (1999) og den 450 meter høye tvillingskyskraperen «Petronas Twin Towers». En gangbro 170 meter over bakken forbinder 41. og 42. etasje i de to «tårnene». I den vestlige delen av byen ligger nasjonalforsamlingen, nasjonalmonumentet, den nasjonale moské og aktivitetsparken Lake Gardens.

Kuala Lumpur ble grunnlagt av kinesiske tinngruvearbeidere i 1857, og utviklet seg raskt til et viktig gruvesenter. Den ble hovedstad i sultanatet Selangor i 1880, i den nydannede Malaya-føderasjonen 1948, og i Malaysia i 1963.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.