Faktaboks

Kuala Lumpur
Uttale
kuˈala lˈumpur
Kuala Lumpur

Sentrum med Petronas-tårnene til høyre i bildet. Denne tvillingtårn-skyskraperen var med sine 452 m (uten fjernsynsmaster) verdens høyeste hus til 1997.

Av /NTB Scanpix ※.

Malaysia. Frihetsmonument i Kuala Lumpur, reist etter frigjøringen fra de japanske okkupasjonsstyrkene i 1945.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kuala Lumpur er hovedstad i Malaysia og danner siden 1974 et eget føderalt territorium med et areal på 243 kvadratkilometer og med 1 746 600 innbyggere (2021), omgitt av delstaten Selangor, 40 kilometer fra kysten og 320 kilometer nordvest for Singapore. Storbyområdet har 7 564 000 innbyggere (2019). Kuala Lumpur er sete for landets nasjonalforsamling, men statsadministrasjonen ble i 1999 overført til Putrajaya, 25 kilometer sør for Kuala Lumpur.

Næringsliv og transport

Kuala Lumpur er Malaysias største by, og landets viktigste handels- og finanssenter. Kuala Lumpurs økonomiske vekst siden 1963 har sprengt byens grenser, og nye bymessige områder er vokst opp utenfor det føderale territoriet. Spesielt viktig har utviklingen i Klangdalen i sørvest vært, der hovedvekten av Malaysias industri er lokalisert. Dette har ført til at Kuala Lumpur har utviklet storbyproblemer, med press på miljø og livskvalitet.

Kuala Lumpur er et viktig samferdselssenter for det indre av Malaysia. Den nye Kuala Lumpur internasjonale flyplass, som er lokalisert 45 kilometer sør for hovedstaden, ble åpnet i 1998. Det går en førerløs metro mellom flyplassen og bysentret. Nærmeste havneby er Klang ved Malakkastredet, 29 kilometer sørvest for Kuala Lumpur.

Kultur og kunnskap

Kuala Lumpur et landets kultur- og utdanningssenter. Negaramuseet, som ble åpnet i 1963, etter Malaysias uavhengighet, gir et innblikk i landets historie. Old Istana Negara var residens til kongen av Malaysia fram til 2011, men er nå et kongelig museum. I byen er det også blant annet et museum for islamsk kunst og et planetarium. Den nasjonale moskeen ble bygd i 1965 og har kapasitet for 15 000 personer. I byen er det flere templer, herunder et indisk tempel fra 1873 og et kinesisk tempel som ble bygd tidlig på 1900-tallet. KL ekopark er en regnskogspark med trær som er mer enn 100 år gamle. Bygget Sultan Abdu Samad fra 1897 huser landets høyesterett. I hovedstaden er det mer enn 30 universiteter. Malaya-universitetet, som ble bygd i 1949, er landets eldste universitet.

Bybeskrivelse

I hovedsak er Kuala Lumpur en moderne by, tydelig preget av Malaysias sterke økonomiske vekst, men byen har også en betydelig bebyggelse i tradisjonell kinesisk og islamsk arkitektur. Moderne arkitektur er representert med mange høyreiste boligblokker og kontorbygg.

Den historiske utviklingen har ført til dannelse av flere ulike bysentra. Det tradisjonelle senteret er beliggende ved sammenløpet av elvene Klang og Gombak. Rett vest for elvene ligger Merdeka-plassen, 'frihetsplassen', der Malayaføderasjonen ble proklamert i 1957. På østsiden av elvene ligger byens gamle handels- og finanssenter, samt Chinatown. Et nytt handels- og finanssenter er vokst opp lenger øst, i et område kalt det «gylne triangel». Her finnes flere svært høye bygninger, blant annet det 310 meter høye Malaysia Telecom-bygget fra 1998, den 382 meter høye Plaza Rakyat fra 1999 og den 450 meter høye tvillingskyskraperen «Petronas Twin Towers». En gangbro 170 meter over bakken forbinder 41. og 42. etasje i de to «tårnene».

I den vestlige delen av byen ligger nasjonalforsamlingen, nasjonalmonumentet, den nasjonale moské og aktivitetsparken Lake Gardens.

Historikk

Kuala Lumpur ble grunnlagt av kinesiske tinngruvearbeidere i 1857, og utviklet seg raskt til et viktig gruvesenter. Byen ble hovedstad i sultanatet Selangor i 1880, i den nydannede Malayaføderasjonen i 1948 og i Malaysia i 1963.

Norge i Kuala Lumpur

Det er norsk ambassade i Kuala Lumpur.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg