Faktaboks

Århus

Aarhus (dansk alternativ skrivemåte)

I 1984 bestemte den danske stat at kommunene selv kunne velge å stave kommunenavn med Å eller Aa, og Århus kommune har valgt Aa. Ifølge norsk rettskrivning er fortsatt Århus korrekt stavemåte.

Århus

En del av sentrum. I bildets øvre del sees domkirken (påbegynt 1197). Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Fra Friluftsmuseet «Den Gamle By» i Århus.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Århus er Jyllands største og Danmarks nest største by og ligger ved Århus bukt sør for Djursland. Byen tilhører Århus kommune i Region Midtjylland. Den hadde 290 598 innbyggere i 2023 og er administrasjonssenter i kommunen.

Næringsliv og samferdsel

Århus har en betydelig industri med blant annet jern- og maskin-, tekstil-, papir- og trevareindustri, grafisk og kjemisk industri. Byen er jernbaneknutepunkt og har en stor havn med blant annet ferjetrafikk til Kalundborg og Sjællands Odde.

Kunnskap og kultur

Århus er også Danmarks største undervisningsby etter København. Universitetet ble grunnlagt i 1928 og Århus har også universitetssykehus, journalisthøyskole, tannlegehøyskole, handelshøyskole, arkitektskole, musikkonservatorium, kunstakademi, med mer. Her ligger også Marselisborg, som er et av de fire residensslottene til Det danske kongehuset.

Byen er et midtjydsk kultursentrum med teatre, Den Jyske Opera og årlige festspill. Kunstmuseet ARoS ligger sammen med Musikhuset Århus og et stort kongressenter i nye bygninger i bysenteret. Århus har også friluftsmuseet «Den Gamle By», kunstmuseum og botanisk hage. Bruun's Galleri fra 2003 er et stort forretningssenter ved jernbanestasjonen. I forstaden Brabrand i vest er det store boligområder, utbygd etter 1970.

Historikk

Århus er nevnt som bispesete allerede i 948, og fikk byrettigheter fra 1441, men er utvilsomt flere hundre år eldre. I den sentrale bydelen, anlagt omkring utløpet av Århus Å, ligger de eldste bygningene, blant annet domkirken som ble påbegynt i 1197 og Vor Frue Kirke fra 1100-tallet. Sistnevnte inngår i et klosteranlegg som etter reformasjonen ble innredet til hospital. I bykjernen ligger videre Aarhus Teater, det gamle rådhuset fra 1857, som nå er politistasjon, og det nye rådhus fra 1942.

Århus Å

Århus Å er en elv som har utspring i Astrup Mose ved Stilling-Solbjerg Sø og utløp i Århus havn. Elven er 40 kilometer lang og har et samlet fall på 54 meter. Største sideelv er Lyngbygård Å. I Århus har elven blitt åpnet etter at tungindustrien flyttet ut, og flere steder har elvebredden blitt populære promenadestrøk med serveringssteder og yrende uteliv.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg