Fra Friluftsmuseet «Den Gamle By» i Århus.

iStockPhoto. Begrenset gjenbruk

Århus er Jyllands største og Danmarks nest største by, ligger ved Århus bukt sør for Djursland og tilhører Århus kommune i Region Midtjylland. Den har 269 022 innbyggere i 2017 og er administrasjonssenter i kommunen.

Århus har en betydelig industri med blant annet jern- og maskin-, tekstil-, papir- og trevareindustri, grafisk og kjemisk industri. Byen er jernbaneknutepunkt og har en stor havn med blant annet ferjetrafikk til Kalundborg og Sjællands Odde.

Århus er også Danmarks største undervisningsby etter København.  Universitetet ble grunnlagt i 1928 og Århus har også universitetssykehus, journalisthøyskole, tannlegehøyskole, handelshøyskole, arkitektskole, musikkonservatorium, kunstakademi, med mer. 

Byen er et midtjydsk kultursentrum med teatre, Den Jydske Opera og årlige festspill. Kunstmuseet ARoS ligger sammen med Musikhuset Århus og et stort kongressenter i nye bygninger i bysenteret. Århus har også friluftsmuseet «Den Gamle By», kunstmuseum og botanisk hage. Bruun's Galleri fra 2003 er et stort forretningssenter ved jernbanestasjonen. I forstaden Brabrand i vest er det store boligområder, utbygd etter 1970. 

Århus er nevnt som bispesete allerede i 948, og fikk byrettigheter fra 1441, men er utvilsomt flere hundre år eldre. I den sentrale bydelen, anlagt omkring utløpet av Århus Å, ligger de eldste bygningene, blant annet domkirken som ble påbegynt i 1197 og Vor Frue Kirke fra 1100-tallet. Sistnevnte inngår i et klosteranlegg som etter reformasjonen ble innredet til hospital. I bykjernen ligger videre Aarhus Teater, det gamle rådhuset fra 1857, som nå er politistasjon, og det nye rådhus fra 1942.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.