Thailand

Kong Bhumibol Adulyadej (Rama 9) og dronning Sirikit, fotografert i forbindelse med kongens 60-årsjubileum som monark i juni 2006. Kong Bhumibol regjerte i 70 år og døde, 88 år gammel, 13 oktober 2016. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Thailand av Ukjent/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Thailand er et kongedømme i Sørøst-Asia, nord og vest for Thailandbukta (Sør-Kina-havet) og omfatter deler av Malayahalvøya. Landet grenser til Malaysia i sør, Kambodsja i sørøst, Andamanhavet (Det indiske hav) og Myanmar i vest, og Laos i nord og øst.

Thailand er om lag halvannen gang større enn Norge. Befolkningen er på 67 725 979 innbyggere (2014). Befolkningen er hovedsakelig buddhistiske thailendere. Den omfatter også en betydelig kinesisk minoritet. Hovedstad er Bangkok.

Thailand er det eneste land i Sørøst-Asia som har unngått europeisk kolonivelde. Thailand er et utpreget jordbruksland bortsett fra hovedstadsregionen som har hatt en sterk industriell vekst. Turisme er en viktig næringsvei.

Landet het Siam frem til 1939 og i årene 1945–1949. Landets navn skal mest sannsynlig tolkes som ‘thaifolkets land’. Thailands nasjonalsang er ‘Phleng Chat Thai’.

Sentrale deler består hovedsakelig av det flate og fruktbare slettelandet omkring elven Chao Phraya (Menam). I dette området, nord for Bangkok, ligger landets viktigste landbruksområder med tilnavnet ‘Thailands risskål’. I nord og nordvest finnes fjellområder, i øst et platå og i sør Malayahalvøya. Vest- og østkystene har mindre øyer. I sør smalner Thailand til Kra-eidet før landet vider seg ut til Malayahalvøya.

Fjellområdene i nord og vest er dekket av monsunskog med mange verdifulle treslag, blant annet teak og bambus. På Khoratplatået i nordøst er det steppe- og savannevegetasjon, og på Malayahalvøya er det tropisk regnskog. Hogst har redusert skogbestanden sterkt. Thailand har omkring 10 000 plantearter.

Dyrelivet er rikt med store pattedyr som indisk elefant, mange hjortearter, tiger og leopard samt flere apearter. Det finnes mer enn 900 fuglearter, mange slangearter og to krokodillearter samt mange fiskearter i elver og kystfarvann.

Thailand har et tropisk monsunklima med en fuktig årstid (fra mai til oktober) og en tørrere årstid (fra november til april). Nedbøren er 1000-3000 millimeter i året; noen steder på Malayahalvøya kommer det opptil 5000 millimeter i året.

Et stort flertall av befolkningen, ca. 75 prosent, er etniske thailendere i regionale grupper med ulike særpreg. Thailendere av kinesisk opprinnelse utgjør ca. 14 prosent av befolkningen. I den sørlige delen av landet er det et stort antall malayer. Det er mange fjellfolk. I perioder har det kommet mange flyktninger fra naboland. Sentralregionen har størst folketetthet.

Thai er morsmål til mer enn halvparten av befolkningen. I nordøst tales nært beslektet nordøstthai (lao eller lao isan), i en stripe nord for Kambodsja tales khmer og i sør malayisk.

Thailand har religionsfrihet. Ca. 95 prosent av befolkningen er buddhister. Muslimer, som for det meste er konsentrert i sør, utgjør ca. 4 prosent. Av andre religiøse grupper nevnes kristne, hinduer og sikher.

Befolkningen er tettest i og omkring hovedstaden, som er den eneste reelle storbyen. Fire femtedeler av Thailands befolkning bor på landsbygda.

Thailand er inndelt i 77 provinser, men bare hovedstaden har selvstendig lokalstyre.

Thailand er et konstitusjonelt monarki. Kongen spiller en større rolle enn vanlig i konstitusjonelle monarkier. Den utøvende makt ligger hos regjeringen.

Grunnloven ble annullert etter militærkuppet i 2014, og arbeidet med en ny grunnlov er under utvikling. Tidligere har Thailands nasjonalforsamling hatt to kamre: Senatet (overhus) med 200 medlemmer valgt for seks år, og Representantenes hus (underhus) med 500 medlemmer valgt i allmenne valg for fire år.

Det er verneplikt med to års militærtjeneste. I tillegg til hær, marine og flyvåpen kommer halvmilitære styrker. Hæren har størst styrketall.

Thailand er medlem av blant annet FN, Verdens handelsorganisasjon, ASEAN og APEC.

Thaifolks innvandring fra Kina begynte på 700-tallet evt. Omkring 1250 vokste de første thaidominerte kongeriker fram i det nordlige Thailand. På 1400-tallet behersket thaikongedømmet Ayutthaya det sentrale Thailand. Kongen var eneveldig og guddommelig, og sto i spissen for en sterkt sentralisert statsmakt og føydalstyre.

Etter europeiske handelsfremstøt på 1600-tallet lukket thailenderne sitt rike. Det var stadige grensekriger med burmanerne. I 1767 erobret Burma riket og ødela Ayutthaya, men thailenderne frigjorde seg raskt og grunnla en ny stat.

1850–1900 fikk Thailand gradvis en pengeøkonomi, og føydalsystemet ble gradvis avviklet. I 1872 kom det nåværende dynasti, Chakri-dynastiet, til makten og ble to år senere et monarki under Bangkoks kontroll.

Slaveriet ble avskaffet i 1905, og mange frigitte slaver ble risbønder. Eneveldet ble avskaffet etter et kupp i 1932. Thailand fikk en grunnlov og har senere for det meste hatt militærregjeringer med diktatorisk makt.

Thailand var alliert med Japan 1941–1945 under den andre verdenskrig. Etter krigen knyttet landet seg særlig til USA, som på 1950-tallet opprettet baser i landet. I 1949 skiftet landet navn fra Siam til Thailand.

En sterk industriell utvikling og økende turisme etter krigen ga Thailand en betydelig økonomisk vekst samt fremvekst av en politisk bevisst middelklasse. Demokrati ble innført i 1992. Landet ble rammet av en krise i finanssektoren i slutten av 1990-årene.

Thailand ble hardt rammet av en tsunami i 2004. Samme år gjorde militante islamske grupper opprør i Thailands sørlige provinser.

I 2006 tok militæret nok en gang regjeringsmakten. Siden dette har Thailand vært preget av politisk krise, og et nytt militærkupp fant sted i 2014. Thailand er i dag under militært styre.

Industri og tjenesteytende næringer omfatter hver for seg ca. 45 prosent av landets økonomi, mens jordbruket utgjør mindre enn 10 prosent. Thailands økonomi er Sørøst-Asias nest største etter Indonesias.

Jordbruket er svært viktig på grunn av den store andel av befolkningen som er bosatt på landsbygda. Thailand er verdens største eksportør av ris, gummi og maniok. Det dyrkes også blant annet sukkerrør, mais, kokosnøtter, grønnsaker og frukt.

Hogst har redusert skogsarealene dramatisk, og kommersielt skogbruk ble forbudt fra 1989, men forbudet håndheves ikke fullt ut.

Fiske i Det indiske hav og Thailandbukta er viktig. Også innlandsfiske i innsjøer, elver og på rismarker har stor betydning.

Thailand er rikt på mineraler, særlig tinn, men også blant annet brunkull, wolfram, bly og mangan. Naturgass og olje utvinnes i Thailandbukta. Det er stor produksjon av blant annet tekstiler og klær, elektroniske og elektriske produkter samt kjøretøyer.

Turisme har vært den viktigste valutainntektskilden siden begynnelsen av 1980-årene. De viktigste turistsentra er Bangkok, Chiang Mai og badesteder langs kysten, blant annet Phuket og Pattaya.

Det importeres blant annet maskiner, drivstoff, smøreoljer, kjemikalier, jern og stål.

Viktigste handelspartnere er Japan, USA, Kina og Singapore.

Det er obligatorisk skolegang for alle barn i alderen 6-15 år. Den videregående skolen er 6-årig (3+3 år). Det er 20 statlige og 26 private universiteter og i tillegg mange høyskoler.

Thailand har ca. 35 dagsaviser som trykkes på thai, kinesisk og engelsk. De fleste utgis i Bangkok. Pressen er relativt fri.

Den statlige radiostasjonen sender i tre kanaler. Det er ni statlige og private fjernsynskanaler. Regjeringen har kontroll over kringkastingsmediene.

Thailandsk litteratur vokste fram på 1200-tallet. Mest berømt fra Ayuthia-perioden (1350–1767) er det store romantiske verket ‘Phra Lo’ og Si Prats kjærlighetsdikt. I første halvdel av 1800-tallet skrev nasjonalpoeten Sunthon Phu dikt og eventyrromaner. Samtidig ble en rekke oversatte utenlandske romaner populære. Innen moderne litteratur er Angkhan Kalayanaphong den fremste lyriker og Chit Phumisak viktigst innen protestlitteratur siden slutten av 1960-årene.

Skulptur, maleri og arkitektur mottok sterke impulser fra India og Kina og er sterkt preget av buddhisme. Innen arkitektur er bygningene preget av høye gavler og bratte tegltak; de med overhengende spring har ofte praktfulle spir. Det finnes templer i alle større byer.

Musikktradisjonen er variert, og kunstmusikken blant annet med metallofoner og strenge- og blåseinstrumenter fikk impulser fra Kina og senere fra Kambodsja, India og Indonesia. Innen populærmusikk kombineres ofte thaimelodikk og vestlig musikkmønster.

Tradisjonelt thailandsk teater bygger på tradisjoner fra hoffdans og pantomime innført fra Kambodsja. En dansedramatradisjon med fargerike drakter ble ivaretatt ved hoffet og videreført til et større publikum. Taleteater i vestlig forstand utviklet seg på begynnelsen av 1900-tallet. Innen moderne thailandsk dramatikk er Sompop Chandraprapa et ledende navn. I senere år har det vært produsert forestillinger preget av sosial satire.

Viktige sportsgrener er fotball, basketball, golf og muay thai (thaiboksing).

Thailand er spesielt kjent for velsmakende mat, klassisk thaidans, silkeprodukter, thaiboksing og som turistland.

Diplomatiske forbindelser ble opprettet i 1905. Thailand har ambassade i Oslo. Norge har ambassade i Bangkok og honorære konsulater i Phuket og Pattaya.

Det thai-norske handelskammer har ca. 40 medlemsbedrifter, og Innovasjon Norge er representert i Bangkok. Tsunamien i 2004 og samarbeidet under denne krisen og i ettertid førte til et nærere forhold mellom nordmenn og thailendere.

Innvandringen til Norge fra Thailand har vært gradvis økende de siste tiårene. I 2013 var i overkant av 15 500 personer med thailandsk bakgrunn bosatt i Norge. Av disse var nær 13 000 kvinner.

Norsk turisme til Thailand har også økt kraftig etter år 2000, og per 2013 er omkring 1000 nordmenn bosatt i Thailand.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.