Maputo, hovedstad i Mosambik, ved Maputobukta i Indiske hav; 1,2 mill. (2004). En av de beste havnene på Afrikas østkyst. Næringsmiddel-, sement-, tekstil-, gummi- og tobakksindustri, bryggerier, skipsverft m.m. Universitet fra 1962. Byen opplevde stor økonomisk vekst på 2000-tallet, og en rekke store infrastrukturprosjekt ble gjennomført, inkludert en ny internasjonal lufthavnsterminal, en rekke nye og store hotell, ringvei og en av Afrikas største broprosjekt til Catembe-halvøyen. Perioden førte også til økende forskjeller mellom velstående i bysentrum og det fattige flertallet i bydelsperiferien.

Maputo ble grunnlagt 1545, ødelagt 1796 av franskmennene, byrett fra 1887. Het til 1976 Lourenço Marques. Siden 1997 har byen vært styrt av et byråd ledet av en direkte valgt borgermester. I lokalvalg velges også 67 representanter til et bystyre.

Havnen i Maputo har lenge vært sentral for utenrikshandelen til Swaziland så vel som Sør-Afrika, selv om trafikken til og fra Sør-Afrika avtok under krigen i 1980-årene. Bl.a. støttet av norsk bistand ble havnen utbedret i 1990-årene, og fra midten av 1990-årene ble et større investeringsprosjekt igangsatt for å ruste opp den såkalte Maputo-korridoren, mellom Maputo og Sør-Afrika. Havnen i Maputo betjener blant annet det store aluminiumssmelteverket Mozal utenfor Maputo.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.