Faktaboks

Maputo

Lourenço Marques (fram til 1975)

Uttale
mapˈuto

Maputo, hovedstad i Mosambik, ved Maputo-bukta ved kysten av det Indiske hav. Byen, inkludert forstadsområdene i Matola, har nær 2 millioner innbyggere (2018). Den vokste fram under det portugisiske kolonistyret, da under navnet Lourenço Marques, etter den portugisiske sjøfareren som først utforsket området på begynnelsen av 1500-tallet. Året etter at Mosambik i 1975 ble uavhengig skiftet byen navn til Maputo.

Byen er Mosambiks eneste industrisentrum, og har næringsmiddel-, sement-, tekstil-, gummi- og tobakksindustri, samt bryggerier og mekaniske verft. Byen har hatt et offentlig universitet fra 1962, Eduardo Mondlane-universitetet, og fikk på 2000-tallet en rekke private universitet. Byen har også et rikt kunst- og kulturliv – blant annet det kjente Avenida-teateret – og har huset en rekke kjente kunstnere, som maleren Malangatana og skulptøren Alberto Chissano.

Maputo har av de beste havnene på Afrikas østkyst. Havnen har lenge vært sentral for utenrikshandelen til Sør-Afrika og Swaziland, med unntak av krigsårene på 1980-tallet. Blant annet støttet av norsk bistand ble havnen utbedret i 1990-årene, og fra midten av 1990-årene ble et større investeringsprosjekt igangsatt for å ruste opp den såkalte Maputo-korridoren, mellom Maputo og Sør-Afrika. Havnen i Maputo betjener blant annet det store aluminiumssmelteverket Mozal i Boane utenfor Maputo.

Historikk

Maputo ble grunnlagt i 1545. Et portugisisk fort ble bygd der i 1781, ødelagt i 1796 av franske styrker. Maputo fikk byrett fra 1887, og var Lisboas administrative sentrum i Mosambik under koloniseringsperioden (cirka 1880-1975) og ble gjort til hovedstad i den uavhengige staten etter 1975. Siden 1997 har byen vært styrt av et byråd (conselho municipal) ledet av en direkte valgt borgermester (presidente do conselho municipal). I lokalvalg velges også 67 representanter til et bystyre (assembleia municipal).

Byen opplevde stor økonomisk vekst på 2000-tallet, og en rekke store infrastrukturprosjekt ble gjennomført, inkludert en ny internasjonal lufthavnsterminal, en rekke nye og store hotell, ringvei og en av Afrikas største broprosjekt over Maputo-bukta til Catembe-halvøyen. Perioden førte også til økende forskjeller mellom velstående i bysentrum og det fattige flertallet i bydelsperiferien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg