Faktaboks

Den afrikanske union (AU)

forkortelse AU

engelsk: African Union

Den afrikanske union (AU) er en afrikansk samarbeidsorganisasjon, som ble opprettet i 2002. Unionen ble opprettet til erstatning for Organisasjonen for afrikansk enhet (OAU), som var i funksjon fra 1963 til den ble nedlagt i 2002.

Organisasjonen har 55 medlemmer. Alle selvstendige afrikanske land og Vest-Sahara er medlemmer. Marokko trakk seg fra OAU i 1985 i protest mot at Vest-Sahara fikk medlemskap, men sluttet seg til AU i 2017. Flere stater er i nyere blitt suspendert på grunn av statskupp: Mali, Guinea og Sudan i 2021, Burkina Faso i 2022 og Niger og Gabon i 2023.

AU skal etter planen være et mer dynamisk og forpliktende samarbeid enn den lite effektive OAU. AUs stiftelsesdokument bygger på følgende prinsipper:

  • landenes suverenitet
  • respekt for eksisterende grenser
  • respekt for menneskerettigheter
  • innbyrdes afrikansk solidaritet
  • koordinering av samarbeid
  • ansvar for bekjempelse av krig og hungerkatastrofer

En viktig forskjell fra OAU er at AU ikke har noen bestemmelser om ikke-innblanding i «indre anliggender»: AU har etablert et eget sikkerhetsråd og egne fredsbevarende styrker. Den første oppgaven var i Burundi våren 2003, senere er det også sendt styrker til Elfenbenskysten. AU vedtok dessuten i 2003 en antikorrupsjonsavtale.

Forsamlingen

Samlingen av medlemslandenes stats- og regjeringssjefer, kjent som «Forsamlingen» (The Assembly), er AUs øverste organ. Forsamlingen møtes en gang per år og vedtar AUs politikk, prioriteringer og det årlige programmet. Dessuten overvåker den gjennomføringen av det årlige programmet. Ledervervet rullerer årlig mellom unionslandenes statsledere.

Styret

Styret (The Executive Council) består av en statsråd fra hvert medlemsland. De fleste medlemsland er representert av utenriksministre. Styret treffer beslutninger på basis av det vedtatte årlige programmet.

AUs hovedkvarter og kommisjon

AUs hovedkvarter er i Addis Abeba, Etiopia, der landene også har stedlige representanter (ambassadører).

Kommisjonen, som har en leder, en nestleder og åtte kommissærer, har ansvaret for driften av organisasjonen.

AU medlem av G20

Ved åpningen av G20s toppmøte i New Delhi 9.–10. september 2023 ble AU opptatt som medlem av dette samarbeidsforumet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Sverre Olav Lundal

Kva er grunnen til namnebytet frå Afrikanske Union til Den Afrikanske Union. Hadde det ikkje vore rettare å skriva Den afrikanske union?

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg