Faktaboks

Manila
Uttale
manˈila
Manila

Manila er landets hovedstad og største by. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Manila

Manila. Forretningsbygg langs Roxas Boulevard. Til høyre en del av Rizal Park (også kjent som Luneta Park), som er rekreasjonsområde og møteplass for store deler av byens befolkning. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Slum
Selv om fattigdommen har blitt kraftig redusert, lever fortsatt om lag 350 millioner asiater i ekstrem fattigdom. Slumbebyggelse i Filippinenes hovedstad Manila.

Manila er hovedstad og største by i Filippinene, på vestkysten av øya Luzon, ved Manilabukta, der elven Pasig munner ut. I selve byen, som har et areal på 42,88 kvadratkilometer, bor det 1 846 513 innbyggere (2020).

Manila danner, sammen med 13 omkringliggende byer og tre kommuner, et sammenhengende storbyområde kalt «Metropolitan Manila» eller «National Capital Region»; et område på 636 kvadratkilometer og med 14,2 millioner innbyggere (2021).

Næringsliv

Manila er landets administrative, handelsmessige, utdanningsmessige og industrielle sentrum, og er en av Asias raskest voksende storbyer. Manila havn står for det meste av Filippinenes utenrikshandel. Byområdet har utviklet en betydelig metall- og tekstilindustri og har sukkerraffinerier, oljemøller, tobakk- og kjemiske fabrikker samt produksjon av elektriske og elektroniske produkter. Manila er Filippinenes dominerende bank- og forsikringssentrum, og er blant annet sete for Den asiatiske utviklingsbanken (ADB).

Kultur og kunnskap

I Manila er det flere kulturinstitusjoner, blant annet et nasjonalmuseum, antropologimuseum, nasjonalbiblioteket, et bymuseum, et eget museum for barn og et planetarium. Culture Center of the Philippines (CCP) ble innviet i 1969 og har som formål å bevare og fremme filippinsk kunst og kultur. Katedralen er fra 1571. St. Augustin kirken som er fra 1607, er den eldste steinkirken i Filippinene. Denne kirken står på UNESCOs verdensarvliste.

Byen er også sete for flere private og offentlige universiteter, blant annet University of the Philippines (UP) i Quezon City. De to eldste universitetene er Santo Toames fra 1611 og San Juan de Letran fra 1620.

Bybeskrivelse

Den eldste delen av byen ligger ved Pasigs munning. På sørsiden ligger det gamle fortet Santiago og bydelen Intramuros, som er omgitt av en ringmur. Opprinnelig kunne bare spaniere og mestiser bo her. Rett sør for Intramuros ligger Rizal Park (eller Luneta Park), som er oppkalt etter Filippinenes nasjonalhelt José Rizal. Sør for parken ligger bydelen Ermita, som er det viktigste turistsenteret. Nord for Pasigelven ligger presidentpalasset Malacañang.

De fleste statlige organer har sine kontorer i Quezon City nordøst for Manila. Her ligger også underhuset i nasjonalforsamlingen. Makati i sørøst er sentrum for bank- og finansnæringen samt sete for de fleste ambassader. Den internasjonale lufthavnen (Ninoy Aquino) ligger i Pasay i sør. Nytt banesystem på 16,8 kilometer var ferdigstilt i 2000.

Historie

Manila var et blomstrende muslimsk kongedømme inntil den spanske ekspedisjonslederen Miguel Lopez de Legazpi erobret byen i 1571 og gjorde den til hovedstad for hele Filippinene. Byen var under britisk okkupasjon i årene 1762–1764. Manila ble erobret av amerikanerne i 1898 etter at den spanske flåten, som lå ved flåtehavnen Cavite, var blitt ødelagt.

Under andre verdenskrig ble Manila erobret av japanerne i januar 1942 og befridd av amerikanerne i februar 1945. Det meste av bebyggelsen i den gamle bydelen Intramuros ble ødelagt av japansk bombing, til tross for at den amerikanske generalen MacArthur offisielt erklærte Manila som «åpen by».

Norge i Manila

I Manila er det norsk ambassade.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg