Manila, hovedstad og største by i Filippinene, ligger på vestkysten av øya Luzon, ved Manilabukta, der elven Pasig munner ut.

Manila danner, sammen med 13 omkringliggende byer og 3 kommuner, et sammenhengende storbyområde kalt «Metropolitan Manila» eller «National Capital Region»; et område på 636 kvadratkilometer og med 12 946 000 innbyggere (2015).

Manila er landets administrative, handelsmessige, utdanningsmessige og industrielle sentrum, og er en av Asias raskest voksende storbyer. Manila havn står for det meste av Filippinenes utenrikshandel. Byområdet har utviklet en betydelig metall- og tekstilindustri og har sukkerraffinerier, oljemøller, tobakk- og kjemiske fabrikker samt produksjon av elektriske og elektroniske produkter. Manila er Filippinenes dominerende bank- og forsikringssentrum, og er blant annet sete for den Asiatiske utviklingsbanken (ADB). Byen er også sete for flere private og offentlige universiteter, blant annet University of the Philippines (UP) i Quezon City. Byen har katedral og flere store kirker samt en rekke kulturinstitusjoner, blant annet Culture Center of the Philippines, nasjonalmuseet og nasjonalbibliotek.

Den eldste delen av byen ligger ved Pasigs munning. På sørsiden ligger det gamle fortet Santiago og bydelen Intramuros, som er omgitt av en ringmur. Opprinnelig kunne bare spaniere og mestiser bo her. Rett sør for Intramuros ligger Rizal Park (eller Luneta Park), som er oppkalt etter Filippinenes nasjonalhelt José Rizal. Sør for parken ligger bydelen Ermita, som er det viktigste turistsenteret. Nord for Pasigelven ligger presidentpalasset Malacañang.

De fleste statlige organer har sine kontorer i Quezon City nordøst for Manila. Her ligger også underhuset i nasjonalforsamlingen. Makati i sørøst er sentrum for bank- og finansnæringen samt sete for de fleste ambassader. Den internasjonale lufthavnen (Ninoy Aquino) ligger i Pasay i sør. Nytt banesystem på 16,8 kilometer var ferdigstilt i 2000.

Manila var et blomstrende muslimsk kongedømme inntil den spanske ekspedisjonslederen Miguel Lopez de Legazpi erobret byen i 1571 og gjorde den til hovedstad for hele Filippinene. Byen var under britisk okkupasjon i årene 1762–1764. Manila ble erobret av amerikanerne i 1898 etter at den spanske flåten, som lå ved flåtehavnen Cavite, var blitt ødelagt.

Under andre verdenskrig ble Manila erobret av japanerne i januar 1942 og befridd av amerikanerne i februar 1945. Det meste av bebyggelsen i den gamle bydelen Intramuros ble ødelagt av japansk bombing til tross for at den amerikanske generalen MacArthur offisielt erklærte Manila som «åpen by».

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.