Teheran

Teheran

Hamed Masoumi. CC BY NC ND 2.0

Teheran, hovedstad i Iran, på en fruktbar slette sør for Elbursfjellene, beliggende cirka 1200 meter over havet. Teheran er Irans politiske og kulturelle sentrum; storbyområdet har 8 432 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Byen er et jernbane- og veiknutepunkt, og betjenes av flere flyplasser, blant annet den internasjonale lufthavnen Mehrabad i vest. Store deler av Irans industriproduksjon foregår i Teheran. Industrien inkluderer tekstilindustri, produksjon av våpen, maskiner, sement, legemidler, elektrotekniske varer og en rekke konsumvarer. Flere universiteter og andre utdanningsinstitusjoner, moskeer, arkeologisk og etnografisk museum m.m. Norsk ambassade.

Teheran har brede allépregede avenyer og moderne bygninger. Bysentrum er Ferdowsi-plassen, som har avløst det gamle sentrum Maidan-i-Sipah. Den moderne og mer fasjonable delen av byen ligger i nord, den eldre bydelen med basarene, ligger i sør. Byen har lenge hatt en kraftig vekst, både med tanke på folketall og antall kjøretøyer, og byen har til tider store trafikale problemer.

Irans hovedstad har blitt flyttet flere ganger gjennom historien. Teherans historie går tilbake til 800-tallet, men byen fikk først betydning etter at den i 1780-årene ble hovedstad. Under pahlavidynastiet (1925–79) var byen gjenstand for hurtig modernisering, særlig som følge av utviklingen innen oljeindustrien. Etter regimeskiftet i 1979 var byen en tid preget av politisk uro og økonomisk stagnasjon. 

I 2010 annonserte iranske myndigheter at landets hovedstad av sikkerhetsgrunner vil bli flyttet til en annen by. Shahroud, Esfahan og Semnan står som hovedkandidater til ny hovedstad, men ingen konkrete planer er blitt godkjent. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.