Teheran av . CC BY NC ND 2.0

Teheran

Teheran. Azadi-tårnet, ’Frihetstårnet’, er et 50 m høyt monument, ferdigstilt i 1971, i forbindelse med Perserrikets 2500-års jublieum. Tårnet er en del av et større kompleks som rommer bl.a. musum, gallerier, kino og bibliotek. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Teheran av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse
Teheran ligger på en fruktbar slette sør for Elbursfjellene, cirka 1200 meter over havet.
Teheran av . CC BY SA 3.0

Teheran, hovedstad i Iran, på en fruktbar slette sør for Elbursfjellene, beliggende cirka 1200 meter over havet. Teheran er Irans politiske og kulturelle sentrum; storbyområdet har 8 432 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Faktaboks

Uttale
teherˈan
Også kjent som
Tehran

Næringsliv

Byen er et jernbane- og veiknutepunkt, og betjenes av flere flyplasser, blant annet den internasjonale lufthavnen Mehrabad i vest. Store deler av Irans industriproduksjon foregår i Teheran. Industrien inkluderer tekstilindustri, produksjon av våpen, maskiner, sement, legemidler, elektrotekniske varer og en rekke konsumvarer. Flere universiteter og andre utdanningsinstitusjoner, moskeer, arkeologisk og etnografisk museum m.m. Norsk ambassade.

Bybeskrivelse

Teheran har brede allépregede avenyer og moderne bygninger. Bysentrum er Ferdowsi-plassen, som har avløst det gamle sentrum Maidan-i-Sipah. Den moderne og mer fasjonable delen av byen ligger i nord, den eldre bydelen med basarene, ligger i sør. Byen har lenge hatt en kraftig vekst, både med tanke på folketall og antall kjøretøyer, og byen har til tider store trafikale problemer.

Historie

Irans hovedstad har blitt flyttet flere ganger gjennom historien. Teherans historie går tilbake til 800-tallet, men byen fikk først betydning etter at den i 1780-årene ble hovedstad. Under pahlavidynastiet (1925–79) var byen gjenstand for hurtig modernisering, særlig som følge av utviklingen innen oljeindustrien. Etter regimeskiftet i 1979 var byen en tid preget av politisk uro og økonomisk stagnasjon.

I 2010 annonserte iranske myndigheter at landets hovedstad av sikkerhetsgrunner vil bli flyttet til en annen by. Shahroud, Esfahan og Semnan står som hovedkandidater til ny hovedstad, men ingen konkrete planer er blitt godkjent.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg