Faktaboks

Kabul
Uttale
kˈabul
Kabul
Shah-do Shamshira-moskeen i Kabul ble bygget på 1920-tallet.
Av /Shutterstock.

Kabul er hovedstad og største by i Afghanistan. Byen ligger sentralt, øst i landet og er Afghanistans politiske og økonomiske senter. Storbyområdet har rundt 4,3 millioner innbyggere (anslag 2020, NSIA).

Bybeskrivelse

Bagh-e Babur
Kabul. Fra parken Bagh-e Babur.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Kabul ligger omtrent 1800 meter over havet i en dal mellom Asmai- og Sherdawaza-fjellene. Byen brer seg på begge sider av Kabul-elva og er inndelt i en rekke nummererte distrikter. Bykjernen er konsentrert på den nordlige siden av elva.

Kabuls gamle bydeler preges av trange gater med markeder og moskeer. I flere sentrale områder har det imidlertid blitt oppført nye, kommersielle bygninger, hoteller, kjøpesentre og restauranter. I byens forsteder i fjellsidene har det samtidig vokst frem områder med uformelle bosetninger. Kabul har i senere tid opplevd en stor tilstrømming av flyktninger, og er en av verdens raskest voksende byer. Utviklingen av infrastruktur har ikke klart å holde tritt med byens vekst, og mange av innbyggerne i forstedene mangler tilgang på grunnleggende infrastruktur.

Hovedstaden har en mangfoldig befolkning bestående av blant annet pashtunere, tadsjikere, hazara, usbekere og turkmener. Den har veiforbindelser til blant annet Kandahar i sør, Jalalabad i øst og Herat i vest, og betjenes av Hamid Karzai internasjonale lufthavn.

Kultur og næringsliv

Kabul
Brødselgere på gata i Kabul.
Av /Shutterstock.

Kabul er Afghanistans økonomiske sentrum og ligger strategisk til på krysningspunktet mellom viktige sentralasiatiske handelsruter. I øst går veien mot Pakistan og India, i nord mot Usbekistan og i sør mot byen Kandahar. Kabul har derfor lenge vært et viktig handelssenter, og byens markeder er berømte i regionen. På markedene selges det blant annet frukt, nøtter og afghanske tepper. I senere år har det i tillegg blitt åpnet flere moderne kjøpesentre.

Byens industrielle virksomhet har vært begrenset av flere tiår med krig og uroligheter. Det har i senere tid blitt satt i gang noe ny industriell produksjon, blant annet ved etablering av et brustapperi, men de fleste av innbyggerne arbeider likevel i offentlig sektor eller uformelt innen handel og tjenester.

Kabul har en rekke historiske steder og bygninger, blant annet Bagh-e Babur, en hage bygget av mughalherskeren Babur på 1500-tallet. En av byens viktigste kulturelle severdigheter er ellers nasjonalmuseet som huser forhistoriske, klassiske, buddhistiske, hinduistiske og islamske gjenstander.

Historie

Fra første utgave av Aschehougs leksikon (1906–1913)

/Store norske leksikon.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Området der Kabul ligger i dag har vært bosatt i mer enn 3500 år. Byen ligger strategisk til på viktige, historiske handelsruter mellom blant annet Hindu Kush i nord, India i øst og Ghazni i sør. Byen ble ødelagt av mongolene i 1221, men ble igjen en viktig handelsby da den kom under timuridene på slutten av 1300-tallet.

Kabul ble gjort til hovedstad i mughalriket under Babur i 1504, før den ble avløst av Agra i 1926. Kabul fikk imidlertid igjen hovedstadsstatus på 1700-tallet under Timur Shah Durrani (1748–1793), da Kabul fulgte Kandahar som hovedstad i Afghanistan. Byen ble erobret og delvis ødelagt av britene i 1842 og 1879.

Etter Sovjetunionens invasjon av Afghanistan i 1979 var landsbygda preget av krigføring, og mange afghanere søkte tilflukt i Kabul. Fra 1992 ble imidlertid byen utsatt for kamper mellom rivaliserende geriljafraksjoner, og mange av byens innbyggere ble drevet på flukt. I 1996 tok Taliban kontroll over byen, og etter mange år som landets politiske, økonomiske og kulturelle senter ble de viktigste politiske institusjonene flyttet til Kandahar.

Etter at Taliban-regimet ble styrtet i 2001 har Kabul opplevd en enorm urban vekst. Investeringer i kommersielle byggeprosjekter har ført til at høyhus, kjøpesentre og hoteller har blitt oppført. Samtidig har utviklingen av grunnleggende infrastruktur vært mangelfull sammenlignet med den store befolkningsveksten, og mange bor i uformelle bosetninger og slumområder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg