Kabul
Kabul. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

Kabul

Kabul
Shah-do Shamshira-moskeen i Kabul ble bygget på 1920-tallet.
Av /Shutterstock.

Kabul er hovedstad og største by i Afghanistan. Byen ligger sentralt, øst i landet og er Afghanistans politiske og økonomiske senter. Storbyområdet har rundt 4,3 millioner innbyggere (anslag 2020, NSIA).

Faktaboks

Uttale
kˈabul

Bybeskrivelse

Bagh-e Babur
Kabul. Fra parken Bagh-e Babur.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Kabul ligger omtrent 1800 meter over havet i en dal mellom Asmai- og Sherdawaza-fjellene. Byen brer seg på begge sider av Kabul-elva og er inndelt i en rekke nummererte distrikter. Bykjernen er konsentrert på den nordlige siden av elva.

Kabuls gamle bydeler preges av trange gater med markeder og moskeer. I flere sentrale områder har det imidlertid blitt oppført nye, kommersielle bygninger, hoteller, kjøpesentre og restauranter. I byens forsteder i fjellsidene har det samtidig vokst frem områder med uformelle bosetninger. Kabul har i senere tid opplevd en stor tilstrømming av flyktninger, og er en av verdens raskest voksende byer. Utviklingen av infrastruktur har ikke klart å holde tritt med byens vekst, og mange av innbyggerne i forstedene mangler tilgang på grunnleggende infrastruktur.

Hovedstaden har en mangfoldig befolkning bestående av blant annet pashtunere, tadsjikere, hazara, usbekere og turkmener. Den har veiforbindelser til blant annet Kandahar i sør, Jalalabad i øst og Herat i vest, og betjenes av Hamid Karzai internasjonale lufthavn.

Kultur og næringsliv

Kabul
Brødselgere på gata i Kabul.
Av /Shutterstock.

Kabul er Afghanistans økonomiske sentrum og ligger strategisk til på krysningspunktet mellom viktige sentralasiatiske handelsruter. I øst går veien mot Pakistan og India, i nord mot Usbekistan og i sør mot byen Kandahar. Kabul har derfor lenge vært et viktig handelssenter, og byens markeder er berømte i regionen. På markedene selges det blant annet frukt, nøtter og afghanske tepper. I senere år har det i tillegg blitt åpnet flere moderne kjøpesentre.

Byens industrielle virksomhet har vært begrenset av flere tiår med krig og uroligheter. Det har i senere tid blitt satt i gang noe ny industriell produksjon, blant annet ved etablering av et brustapperi, men de fleste av innbyggerne arbeider likevel i offentlig sektor eller uformelt innen handel og tjenester.

Kabul har en rekke historiske steder og bygninger, blant annet Bagh-e Babur, en hage bygget av mughalherskeren Babur på 1500-tallet. En av byens viktigste kulturelle severdigheter er ellers nasjonalmuseet som huser forhistoriske, klassiske, buddhistiske, hinduistiske og islamske gjenstander.

Historie

Fra første utgave av Aschehougs leksikon (1906–1913)

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Området der Kabul ligger i dag har vært bosatt i mer enn 3500 år. Byen ligger strategisk til på viktige, historiske handelsruter mellom blant annet Hindu Kush i nord, India i øst og Ghazni i sør. Byen ble ødelagt av mongolene i 1221, men ble igjen en viktig handelsby da den kom under timuridene på slutten av 1300-tallet.

Kabul ble gjort til hovedstad i mughalriket under Babur i 1504, før den ble avløst av Agra i 1926. Kabul fikk imidlertid igjen hovedstadsstatus på 1700-tallet under Timur Shah Durrani (1748–1793), da Kabul fulgte Kandahar som hovedstad i Afghanistan. Byen ble erobret og delvis ødelagt av britene i 1842 og 1879.

Etter Sovjetunionens invasjon av Afghanistan i 1979 var landsbygda preget av krigføring, og mange afghanere søkte tilflukt i Kabul. Fra 1992 ble imidlertid byen utsatt for kamper mellom rivaliserende geriljafraksjoner, og mange av byens innbyggere ble drevet på flukt. I 1996 tok Taliban kontroll over byen, og etter mange år som landets politiske, økonomiske og kulturelle senter ble de viktigste politiske institusjonene flyttet til Kandahar.

Etter at Taliban-regimet ble styrtet i 2001 har Kabul opplevd en enorm urban vekst. Investeringer i kommersielle byggeprosjekter har ført til at høyhus, kjøpesentre og hoteller har blitt oppført. Samtidig har utviklingen av grunnleggende infrastruktur vært mangelfull sammenlignet med den store befolkningsveksten, og mange bor i uformelle bosetninger og slumområder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg