Belgia er inndelt i tre regioner: det nederlandsktalende Flandern i nord, det hovedsakelig fransktalende Vallonia i sør og den tospråklige fransk-nederlandske hovedstaden Brussel. Flandern og Vallonia er inndelt i til sammen ti provinser med totalt 589 kommuner. Brussel, som ligger som en øy i Flandern, har ikke status som provins. Et økende skille mellom Flandern og Vallonia truer landets enhet.
Belgia er et føderalt konstitusjonelt monarki med et parlamentarisk styresett der monarken er landets statsoverhode. Kongen har en seremoniell oppgave, men utpeker formelt regjeringen og undertegner lover. Den utøvende makt ligger hos en parlamentarisk regjering som ledes av en statsminister.
Det belgiske parlamentet har to kammer, Senatet som består av 71 senatorer og Representantkammeret med 150 direkte valgte medlemmer. Samtlige velges for fire år, og direkte siden 1994. Generelt har Representantkammeret mer makt enn Senatet. Charles Michel fra partiet Mouvement Réformateur har vært statsminister i en koalisjonsregjering siden 11. oktober 2014. Belgisk politikk er preget av språklige, kulturelle og økonomiske forskjeller mellom regionene.
Belgia har alminnelig verneplikt med førstegangstjeneste på 8–10 måneder.
Belgia er medlem av blant annet FN og FNs særorganisasjoner, Verdensbanken og Verdens handelsorganisasjon (WTO), EU, NATO, Europarådet, Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), OECD og Benelux-unionen. Brussel er hovedsete for både NATO og EU.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.