Fra den gamle havnen Graslei i Gent.

iStockPhoto. Begrenset gjenbruk

Belgia er et monarki i Europa, ved Nordsjøen. Landet grenser til Frankrike, Luxembourg, Nederland og Tyskland og har kystlinje mot Nordsjøen i vest.

Belgia er på størrelse med Nordland og er et av Europas minste og tettest befolkede land. Befolkningen er på 11 267 910 innbyggere i 2016. Hovedstad er Brussel.

Belgia er et av verdens mest industrialiserte land. Det preges i dag av motsetninger mellom de nederlandsktalende flamlenderne i nord og de fransktalende vallonerne i sør. Navnet Belgia kommer av Belgica, som var det latinske navnet på Nederlandene i middelalderen og under renessansen.

Belgias nasjonalsang er ‘La Brabançonne’.

Belgias kystlinje er 65 kilometer lang og lavtliggende, til dels under havets nivå og beskyttet av diker. I nordvest er det en kystslette, i sentrale deler et platå med Schelde og Meuse som de største elvene og i sørøst det mer kuperte Ardennene. Det høyeste punktet er Signal de Botrange, 694 meter over havet, og ligger i Hautes Fagnes i provinsen Liège.

Mesteparten av arealet er oppdyrket. Skog, hovedsakelig i Ardennene, dekker omlag 20 prosent av arealet. Bøk er dominerende treslag. Av pattedyr finnes blant annet sørhare, kanin, rådyr, dåhjort og villsvin. Tallrike trekkfugler overvintrer ved elveutløp.

Belgia har et typisk kystklima med milde vintre og relativt kjølige somre. Det er mest nedbør i sørøst.

Befolkningstettheten i Belgia er blant Europas høyeste. Språklig og kulturelt dominerer de nederlandsktalende flamlenderne i nord (55 prosent) og de fransktalende vallonerne i sør (44 prosent), mens det er tysktalende belgiere i sørøst (under 1 prosent).

Franskmenn, italienere, nederlendere, marokkanere og polakker utgjør de fem største innvandrergruppene.

Den mest utbredte religionen er romersk-katolsk kristendom. Resten er protestanter, muslimer og jøder.

Belgia er inndelt i tre regioner: det nederlandsktalende Flandern i nord, det hovedsakelig fransktalende Vallonia i sør og den tospråklige fransk-nederlandske hovedstaden Brussel. Flandern og Vallonia er inndelt i til sammen ti provinser med til sammen 589 kommuner. Brussel, som ligger som en øy i Flandern, har ikke status som provins. Et økende skille mellom Flandern og Vallonia truer landets enhet.

Belgia er et føderalt konstitusjonelt monarki med et parlamentarisk styresett; monarken er landets statsoverhode. Kongen har en seremoniell oppgave, men utpeker regjeringen formelt og undertegner lover. Den utøvende makt ligger hos en parlamentarisk regjering som ledes av en statsminister.

Det belgiske parlamentet har to kammer, Senatet som består av 71 senatorer og Representantkammeret med 150 direkte valgte medlemmer. Samtlige velges for fire år, og direkte siden 1994. Generelt har Representantkammeret mer makt enn Senatet. Charles Michel fra partiet Mouvement Réformateur har vært statsminister i en koalisjonsregjering siden 11. oktober 2014. Belgisk politikk er preget av språklige, kulturelle og økonomiske forskjeller mellom regionene.

Belgia har alminnelig verneplikt med førstegangstjeneste på 8–10 måneder.

Belgia er medlem av blant annet FN og FNs særorganisasjoner, Verdensbanken og Verdens handelsorganisasjon (WTO), EU, NATO, Europarådet, Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), OECD og Benelux-unionen. Brussel er hovedsete for både NATO og EU.

Romerne okkuperte landområdet i det første århundre fvt. De ble etterfulgt av frankerne på 400-tallet.

I middelalderen var området delt i mange føydalstater. Det ble senere assosiert med Nederland og kom først under burgundisk styre, på 1600-tallet under spansk (De spanske Nederlandene) og på 1700-tallet under østerriksk herredømme (De østerrikske Nederland). I 1794 kom området under Napoleon. Etter hans fall i 1815 ble Belgia gjenforent med Nederland.

Etter den belgiske revolusjon i 1830 ble det katolske Belgia et kongerike med Leopold 1 som første konge fra 1831. Belgia var det første land på kontinentet som gjennomførte den industrielle revolusjon. På 1800- og 1900-tallet hadde landet flere kolonier i Afrika; størst var Belgisk Kongo.

Belgia ble invadert av tyske tropper under begge verdenskriger på tross av at landet var nøytralt. Etter andre verdenskrig ble nøytralitetspolitikken forlatt og Belgia sluttet seg til NATO. Etter 1993 er Belgia en forbundsstat med tre regioner: Flandern, Vallonia og hovedstadsområdet Brussel. Flandern og Vallonia har en betydelig grad av selvstyre. Av mange regjeringskriser varte den siste i 541 døgn etter valget i juli 2009.

Belgia har en globalisert økonomi og en transportsektor som er godt integrert med resten av Europa. Mesteparten av industrien er lokalisert til Flandern. I Vallonia, der mange kull- og jernmalmfelter er uttømt, har gruve- og tungindustri vært i tilbakegang.

De viktigste importproduktene er råmaterialer (metaller, tre), maskiner, olje- og gassprodukter, transportutstyr, næringsmiddelprodukter og rådiamanter. Mer enn 80 prosent av råvarene til industrien importeres.

De viktigste eksportprodukter er råmaterialer (metaller, trevarer), maskiner, olje- og gassprodukter, transportutstyr, tekstiler og slipte diamanter. Tungindustri dominerer, men lettindustri og serviceindustri er i fremgang. Utenrikshandelen går mest med andre EU-land, i første rekke Tyskland, Nederland og Frankrike.

Det dyrkes blant annet korn, poteter og sukkerbeter. Husdyrholdet er omfattende; fiskeri er beskjedent.

Servicesektoren utgjør 74,9 prosent av brutto nasjonalprodukt, mens jordbruk utgjør bare 1 prosent av dette.

Litteraturen kan inndeles i flamsk, fransk og tysk tradisjon. Internasjonalt anerkjente forfattere er blant andre nobelprisvinneren Maurice Maeterlinck, Hugo Claus, Marguerite Yourcenar og Georges Simenon. Fremstående belgiske tegneseriekunstnere er blant andre Hergé alias Georges Remi (Tintin) og Peyo alias Pierre Culliford (Smurfene).

Kjente skuespillere er blant andre Jean-Claude Van Damme og Marie Gillain.

Belgia har gitt rike bidrag til arkitektur og malerkunst. Det er mange kjent navn innen flamsk renessanse- og barokkmaleri, blant andre Jan van Eyck, Pieter Breughel, Peter Paul Rubens og Anthony van Dyck. Den mest kjente fra 1900-tallets malerkunst er René Magritte.

César Franck regnes som landet største komponist, og Django Reinhardt som en av dets fremste jazzmusikere. Det er flere årlige folklore-festivaler.

Belgia har 6-årig grunnskole. Videregående skole er inndelt i tre 2-årige trinn. Belgia har 15 universiteter og en rekke høyskoler.

Landet har ca. 30 dagsaviser. Det er fire store nederlandskspråklige aviser, to franskspråklige og én tysk avis. Belgiske fjernsynsstasjoner sender på nederlandsk og fransk. Det finnes én nederlandskspråklig, én franskspråklig og én tyskspråklig radiostasjon.

Belgia er kjent for god mat, sjokolade og mange ølsorter.

Diplomatiske forbindelser mellom Belgia og Norge ble opprettet i 1905. Norge har ambassade i Brussel, generalkonsulat i Antwerpen og konsulater i Liège og Zeebrugge, og Belgia har ambassade i Oslo.

Norsk naturgass utgjør en tredjedel av Belgias forbruk. Statoil, Norsk Hydro, Yara, Mustad og Norske Skog er blant relativt få norske bedrifter som er etablert i Belgia. Flere norske rederier er representert i Antwerpen.

De fleste nordmenn i Belgia bor og arbeider i Brussel, og det er en norsk koloni i Antwerpen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.