Praha. Kart over sentrum.

Av /Store norske leksikon ※.
Praha er kjent for mange bygninger i barokk byggestil, men har også innslag av slående moderne arkitektur, slik som arkitekt Frank Gehrys dansehus fra 1996.
Av .

Praha. På torget i Prahas gamle bydel står monumentet over Jan Hus.

Lisens: Begrenset gjenbruk

Praha er Tsjekkias hovedstad, ved elven Vltava (Moldau). I 2017 hadde byen 1 280 508 innbyggere.

Faktaboks

uttale:
prˈaha
også kjent som:
tysk Prag
engelsk Prague

Praha har helt siden middelalderen vært et naturlig kommunikasjons- og handelssentrum. Her møtes en rekke større jernbanelinjer. Václav Havel internasjonale flyplass ved Ruzyně er landets viktigste flyplass. Det er en elvehavn ved Holešovice.

Kultur og næringsliv

Byen er også landets største industriby. Industrien omfatter en mangesidig jern- og metallindustri, elektroteknisk og kjemisk industri, næringsmiddelindustri med mer. Her finnes mange trykkerier, forlag og filmindustri.

Praha er landets fremste turistby og har årlige varemesser. Det er norsk ambassade i Praha. Karlsuniversitetet fra 1348 har stort bibliotek. I 1961 ble det opprettet et universitet for utenlandske studenter. Byen har videre teknisk høyskole, handels-, veterinær- og landbrukshøyskole, musikk- og kunstakademi, samt et vitenskapsakademi. Nasjonalmuseet har rike natur- og kulturhistoriske samlinger. Kunstindustrimuseet omfatter blant annet en berømt glassamling. Blant byens mange store teatre merkes Nasjonalteatret og Smetana-teatret. Praha har siden 1346 vært erkebispesete og var i 2000 europeisk kulturby. Byens historiske senter står på UNESCOs verdensarvliste.

Bebyggelse

Praha har vakker beliggenhet på begge sider av Vltava. Arkitekturen kan dateres helt tilbake til 800-tallet, og monumentale byggverk på høydene og mektige broanlegg gir et imponerende bybilde. Byen preges særlig av barokkens arkitektur og utsmykning. Ellers finnes mange kirker, slott og borgerhus fra gotikken og renessansen.

På Hradčany (Hradschin)-høyden på vestbredden ligger kongeborgen av samme navn (1333), omgitt av vakre hageanlegg. Innenfor borgen ligger St. Vituskatedralen (påbegynt i 1344, fullført i 1929) med sarkofager for bøhmiske konger og for nasjonalhelgenene Václav (Wenzel) og Jan av Nepomuk. Hradčany fikk flere tilbygg på 1700-tallet, blant annet det nåværende presidentpalass og flere administrasjonsbygninger.

Av de mange broene over Vltava er særlig Karlsbroen (Karlův Most) fra 1300-tallet berømt. Den er 500 meter lang og har 16 buespenn på 16 meter, den har gotiske tårn ved brohodene og er smykket med barokk skulptur. Den forbinder bydelen Malá strana (Lillesiden) med gamlebyen Staré Město, som har beholdt middelalderens gatenett. Malá Stranas mange barokkplasser domineres av den mektige St. Nikolauskirken (1703–1705).

Gamlebyen, som ligger ved østbredden av elven, er byens egentlige sentrum. Her ligger et gotisk rådhus og Týnkirken (1300-tallet) med Tycho Brahes grav. I den tidligere ghettoen Josefov ligger synagogen (fra 1273) og den gamle jødiske kirkegården.

Øst og sør for gamlebyen ligger Nové Město, Nybyen, med Václav-(Wenzel-)plassen, en bred aveny som er byens midtpunkt. Særlig i øst og sørvest i Praha finnes industriområder, i sørøst og sørvest store drabantbyer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg