konsulat

Norges konsulat i Århus, Danmark, september 2018.

Konsulatet i Aarhus
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Konsulat er en fremmed stats offisielle representasjon i en by eller et distrikt i mottakerstaten. Konsulatet er vanligvis underlagt den fremmede stats ambassade i vedkommende land og er ambassadens stedlige representasjon.

Et konsulat er enten ledet av utsendt fagtjenestemann eller lokalt ansatt, honorær generalkonsul eller konsul. En honorær generalkonsul eller konsul er ulønnet og fastboende på stedet. Vedkommende kan enten være borger av sendestaten, borger av landet hen bor i eller et tredjeland. Rammen for konsulatenes virksomhet er nedfelt i Wien-konvensjonen om konsulære forbindelser av 24. april 1963.

Begrepet konsulat brukes også om bygningen representantene holder til i og om embetet til en konsul.

Generalkonsulat

Generalkonsulat brukes om konsulater som er ledet av fagtjenestemann, eller for å rangere honorære konsulater. Norge har ni generalkonsulater ledet av fagtjenestemann:

I tillegg har Norge 85 honorære generalkonsulater rundt om i verden. For liste over norske utenriksstasjoner, se utenrikstjenesten.

Honorær konsulær stasjon

Inkludert de 85 honorære generalkonsulatene har Norge til sammen drøyt 350 honorære utenriksstasjoner. En honorær konsulær stasjon kan også være et visekonsulat, men Norge har ikke lenger noen honorære visekonsulater.

En hovedoppgave for en honorær konsulær stasjon er å yte råd, hjelp og beskyttelse av egne statsborgere overfor myndighetene, institusjoner og personer innenfor konsulatets embetsdistrikt.

Legg merke til forskjellen mellom konsulat og ambassade.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg