Konsulatet i Aarhus

Norges konsulat i Århus, Danmark, september 2018.

Konsulatet i Aarhus
Av /Shutterstock.

Konsulat er en fremmed stats offisielle representasjon i en by eller et distrikt i mottakerstaten. Konsulatet er vanligvis underlagt den fremmede stats ambassade i vedkommende land og er ambassadens stedlige representasjon.

Et konsulat er enten ledet av utsendt fagtjenestemann eller lokalt ansatt, honorær generalkonsul eller konsul. En honorær generalkonsul eller konsul er ulønnet og fastboende på stedet. Vedkommende kan enten være borger av sendestaten, borger av landet han eller hun bor i eller statsborger fra et tredjeland. Rammen for konsulatenes virksomhet er nedfelt i Wien-konvensjonen om konsulære forbindelser av 24. april 1963.

Begrepet konsulat brukes også om bygningen representantene holder til i og om embetet til en konsul.

Generalkonsulat

Generalkonsulat brukes om konsulater som er ledet av fagtjenestemann, eller for å rangere honorære konsulater. Norge har ni generalkonsulater ledet av fagtjenestemann:

For lister over norske utenriksstasjoner ledet av fagtjenestemann (ambassader, generalkonsulater og faste delegasjoner til internasjonale organisasjoner), se utenrikstjenesten.

Honorær konsulær stasjon

Norge har 75 honorære generalkonsulater rundt om i verden. I tillegg til disse har Norge 236 honorære konsulater, det vil si til sammen 311 honorære utenriksstasjoner (2022). En honorær konsulær stasjon kan også være et visekonsulat, men Norge har ikke lenger noen honorære visekonsulater. Siste visekonsulat ble nedlagt i begynnelsen av 2022, men det er 16 visekonsuler som arbeider ved de honorære generalkonsulater/konsulater, i tillegg til generalkonsuler/konsuler (2022).

En hovedoppgave for en honorær konsulær stasjon er å yte råd, hjelp og beskyttelse av egne statsborgere overfor myndighetene, institusjoner og personer innenfor konsulatets embetsdistrikt.

Legg merke til forskjellen mellom konsulat og ambassade.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg