Konsulat er en sendestats offisielle representasjon i en by eller et distrikt i mottakerstaten, enten ledet av utsendt fagtjenestemann eller lokalt ansatt, honorær generalkonsul eller konsul. En honorær generalkonsul/konsul er ulønnet og fastboende på stedet. Vedkommende kan enten være borger av sendestaten, borger av landet hun eller han bor i eller et tredjeland. Rammen for konsulatenes virksomhet er nedfelt i Wien-konvensjonen om konsulære forbindelser av 24. april 1963.

Generalkonsulat brukes om konsulater ledet av fagtjenestemann eller for å rangere honorære konsulater. Per januar 2018 har Norge ni generalkonsulater ledet av fagtjenestemann og 85 honorære generalkonsulater. Se artikkelen om utenrikstjenesten.

Per januar 2018 har Norge, inkludert de 85 honorære generalkonsulater, tilsammen ca. 350 honorære utenriksstasjoner. En honorær konsulær stasjon kan også være et visekonsulat, men Norge har ikke lenger noen honorære visekonsulater. En hovedoppgave for en honorær konsulær stasjon er å yte råd, hjelp og beskyttelse av egne statsborgere overfor myndighetene, institusjoner og personer innenfor konsulatets embetsdistrikt.

Merk forskjell mellom konsulat og ambassade.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.