Faktaboks

Tel Aviv
Tel Aviv-Jaffa, Tel Aviv-Yafo
Etymologi
av hebraisk tel, ‘høyde’ og aviv, ‘vår’, ‘vårhøyden’
Uttale
tel avˈiv-yafo
Tel Aviv
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Tel Aviv er største by i Israel, med 3 608 000 innbyggere i storbyområdet (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon). Byen ligger på den flate kystsletta mot Middelhavet, på overgangen mellom Sharonsletta i nord og Judeasletta i sør. Tel Aviv er landets økonomiske og verdslig-kulturelle sentrum. Byen er av mange regnet som Israels hovedstad da Jerusalem ikke er internasjonalt anerkjent som hovedstad.

Næringsliv

Industrien er allsidig sammensatt, vesentlig lettindustri med hovedtyngde innenfor produksjon av næringsmidler, tekstiler, møbler, elektriske og elektroniske produkter, samt trykkeri- og forlagsvirksomhet. Forretningsvirksomheten er omfattende og i stor grad internasjonalt orientert, blant annet med diamantbørs. Israels bank-, finans- og mediavirksomhet har hovedsete i Tel Aviv.

Kultur

Tel Aviv har to store universiteter: det eldste og sekulære ligger nord for sentralområdet, mens det nyere og ortodoks-religiøst funderte Bar Ilan-universitetet ligger i Ramat Gan, like øst for sentralområdet. Byen har flere teatre, historiske museer og kunstmuseer, konserthus og et operahus (åpnet i 1995). Norsk ambassade og generalkonsulat.

Bybeskrivelse

Strukturelt er Tel Aviv en flerkjerneby hvor sentralområdet er omgitt av forholdsvis vel atskilte bydeler lokalisert i forhold til veisystemet. Veisystemet består av tre ringveier, ytre, midtre og indre, som for en del av strekningen dannes av den gjennomgående kystmotorveien nord–sør i Israel. Landets hovedflyplass, Ben Gurion, ligger 20 km sørøst for sentrum.

De mest folkerike bydelene ligger innenfor midtre og indre ring, sør- og øst for det sentrale Tel Aviv. De største er Rishon Lezion, Holon og Petah Tiqwa. Befolkningstettheten innenfor indre veiring er over 6700 innbyggere per km2. Bebyggelsen har gjennomgående et vestlig-internasjonalt preg. I sentralområdet, som ble planlagt umiddelbart etter grunnleggelsen, er bybildet dominert av bygninger i nyklassisistisk og modernistisk stil, tegnet av kjente europeiske arkitekter i 1920- og 1930-årene.

De viktigste byfunksjonene innen handel, service, administrasjon og kulturliv ligger i sentralområdet, mens betydelig industri, handelsvirksomhet og lokal offentlig service for de kommunene som byområdet omfatter er lokalisert i de omkringliggende bydelene. Langs kysten er det lange strender.

Historie

Tel Aviv ble grunnlagt i 1909 av en gruppe jøder bosatt i det arabisk-palestinske Jaffa, som nå inngår i byområdet, beliggende mindre enn tre km fra sentrum. Før grunnleggelsen, alt i 1880-årene, var det etablert jødiske småsamfunn der byen ble grunnlagt. Grunnleggelsen var anbefalt av den 7. Zionistkongress og finansiert av Det jødiske nasjonalfondet. Grunnleggerne kalte byen Tel Aviv etter profetiene fra jødenes eksil i Babylon, knyttet til en by med samme navn (Esek. 3:15).

Under utbyggingen av Tel Aviv (utenom Jaffa) er det avdekket bosetninger tilbake til 4000-tallet f.Kr. De første jødene under innvandringen til Israel i moderne tid slo seg ned i området omkring Tel Aviv. Det aller første nybyggerstedet var Petah Tiqwa (hebr. «Håpets port»), forsøkt etablert i 1978. Rishon Llezion (hebr. «først i Zion») ble grunnlagt i 1882. Deler av Tel Aviv står oppført på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg