Hanoi

Hanoi. En gate i den gamle bydelen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Hanoi (gamle bydel) av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Jadefjell-tempelet i Hoan Kiem-sjøen i Hanois sentrum. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Hanoi (Jadefjell-tempelet) av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Hanoi, viet. Hà Nội, hovedstad i Vietnam, ved Song Hong, 'Røde elv', 130 km fra Tonkingbukta. Hanoi er landets nest største by med 3 629 000 innbyggere i storbyområdet (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon). Med forsteder har storbyregionen rundt 7,5 millioner innbyggere.

Faktaboks

Uttale
hˈanoi

Byen er landets kulturelle og politiske sentrum og det viktigste kommunikasjonsknutepunktet i det nordlige Vietnam. Utgangspunkt for jernbane til havnebyen Hai Phong, sørover til Ho Chi Minh-byen (tidl. Saigon) og nordover til Yunnan- og Guangxi-provinsen i Kina. Internasjonal lufthavn (Noi Bai).

Næringsliv

Industrien omfatter produksjon av maskinverktøy, elektriske generatorer og motorer, tekstiler, kjemikalier og trevarer. Bearbeiding av jordbruksprodukter, særlig ris. Byen er sete for universitet, grunnlagt 1956, flere høyskoler, forskningsinstitusjoner og kunstakademi. Norsk ambassade. Viktige kulturelle institusjoner er Revolusjonsmuseet, Forsvarsmuseet, Nasjonalmuseet, Nasjonalbiblioteket og den botaniske hage.

Bebyggelse

Mesteparten av Hanoi bestod opprinnelig av lave tradisjonelle hus bygd i fransk koloniarkitektur. Store deler av denne gamle bebyggelsen ble ødelagt under Vietnamkrigen, men noe av den gamle atmosfæren er likevel bevart. Under det økonomiske oppsvinget som startet i 1990-årene, ble en rekke skyskrapere bygd med utenlandsk kapital.

Kultur

Mausoleum med Ho Chi Minh
Mausoleum med Ho Chi Minh av . CC BY NC SA 3.0

Til de viktigste historiske minnesmerker hører citadellet Co Loa fra 200-tallet, pagodaen Mot Cot (1049), «Litteraturens tempel», tilegnet Konfucius (1070) og tempelet Quan-tranh (1142). Mausoleum med Ho Chi Minh liggende i glass-sarkofag.

Historie

Hanoi var en viktig by alt på 600-tallet. I 1010 ble byen gjort til hovedstad av Ly Thai To, den første hersker i Ly-dynastiet (1009–1225), og Hanoi var Vietnams hovedstad helt til 1802 da det siste dynastiet, Ngyuen, flyttet hovedstaden sørover til Hue. Under Le-dynastiet (1428–1787) ble byen kalt Dong Kinh, forvrengt av europeerne til Tonking, og brukt som betegnelse på hele regionen. I 1831 ble byen gjendøpt Ha Noi, 'byen mellom to elver'. Byen ble i 1882 erobret av franskmennene og i 1902 gjort til hovedstad for hele Fransk Indokina. Hanoi var besatt av japanerne fra oktober 1940 til august 1945. Etter våpenstillstandsavtalen i Genève 1954 overdro franskmennene byen til Viet Minh-styrkene, og den ble hovedstad i Nord-Vietnam. Byen ble i 1965, 1968 og 1972 utsatt for massive amerikanske flyangrep, og mye av industrien ble flyttet ut av byen. Folketallet sank med over 200 000 på mindre enn ti år i denne perioden. I 1976 ble Hanoi offisielt hovedstad i hele Vietnam.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg