Hanoi
Hanoi. Av . CC BY SA 4.0

Hanoi

Vietnams nasjonalforsamling
Vietnams nasjonalforsamling holder til i denne bygningen i Hanoi.
Hanoi
Oversiktsbilde over byen med St. Josephs katedral og Chuong Duong-brua.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Hanoi er hovedstaden i Vietnam og landets kulturelle og politiske sentrum. Byen ligger ved Song Hong, 'Røde elv', 90 kilometer vest for Hai Phong og 130 kilometer fra Tonkingbukta. Hanoi er landets nest største by (etter Ho Chi Minh-byen). Storbyområdet har 8,246 millioner innbyggere (2020).

Faktaboks

Uttale
hˈanoi
Også kjent som

vietnamesisk Hà Nội

Historikk

Hanoi var en viktig by alt på 600-tallet. I 1010 ble byen gjort til hovedstad av Ly Thai To, den første herskeren i Ly-dynastiet (1009–1225), og Hanoi var Vietnams hovedstad helt til 1802, da det siste dynastiet, Ngyuen, flyttet hovedstaden sørover til Hue. Under Le-dynastiet (1428–1787) ble byen kalt Dong Kinh. Dette navnet ble forvrengt av europeerne til Tonking, og brukt som betegnelse på hele regionen. I 1831 ble byen gjendøpt Ha Noi, 'byen mellom to elver'. Byen ble i 1882 erobret av Frankrike og i 1902 gjort til hovedstad for hele Fransk Indokina.

Hanoi var besatt av japanerne under andre verdenskrig, fra oktober 1940 til august 1945. Etter våpenstillstandsavtalen i Genève i 1954 overdro franskmennene byen til Viet Minh-styrkene, og den ble hovedstad i Nord-Vietnam. Under Vietnamkrigen ble byen i 1965, 1968 og 1972 utsatt for massive amerikanske flyangrep, og mye av industrien ble flyttet ut av byen. Folketallet sank med over 200 000 på mindre enn ti år i denne perioden. I 1976 ble Hanoi offisielt hovedstad i hele Vietnam.

Bybeskrivelse

Hanoi (Jadefjell-tempelet)

Jadefjell-tempelet i Hoan Kiem-sjøen i Hanois sentrum. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Mesteparten av Hanoi bestod opprinnelig av lave, tradisjonelle hus bygd i fransk koloniarkitektur. Store deler av denne gamle bebyggelsen ble ødelagt under Vietnamkrigen, men noe av den gamle atmosfæren er likevel bevart. Under det økonomiske oppsvinget som startet i 1990-årene, ble en rekke skyskrapere bygd med utenlandsk kapital.

Næringsliv og transport

Hanoi (2019)
Turister og innbyggere venter på at toget skal passere en trang gate i Hanois gamleby i april 2019. I oktober 2019 forbød byen Hanoi kafédriften i gata av sikkerhetsmessige årsaker. For mange turister hadde prøvd å ta selfie med toget etter at gaten hadde blitt berømt på Instagram.
Av /Shutterstock.

Hanoi har siden 1990-årene hatt en sterk industriell vekst. Industrisektoren omfatter blant annet produksjon av maskinverktøy, elektriske generatorer og motorer, tekstiler, kjemikalier og trevarer. Hanoi er et senter for bearbeiding av jordbruksprodukter, særlig ris. Turisme er en annen viktig næringsgren. Etter Ho Chi Minh-byen (tidligere Saigon) er Hanoi den byen i Vietnam som blir besøkt av flest utenlandske turister. I 2018 kom 5,5 millioner utenlandske turister til Hanoi.

Byen er det viktigste kommunikasjonsknutepunktet i det nordlige Vietnam. Byen er utgangspunkt for jernbane til havnebyen Hai Phong, sørover til Ho Chi Minh-byen og nordover til Yunnan- og Guangxi-provinsen i Kina. Noi Bai internasjonale flyplass er lokalisert nord for byen.

Kultur og kunnskap

Mausoleum med Ho Chi Minh
Mausoleum med Ho Chi Minh.
Mausoleum med Ho Chi Minh
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Det keiserlige citadellet Thang Long ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 2010. Til andre viktige historiske minnesmerker hører citadellet Co Loa fra 200-tallet, pagoden Mot Cot fra 1049, «Litteraturens tempel», tilegnet Konfucius fra 1070 og templet Quan-tranh fra 1142. Mausoleet Ho Chi Minh i granitt med Ho Chi Minh liggende i en glass-sarkofag ble åpnet i 1975.

Av byens mange museer kan nevnes:

  • Vietnam National Museum of Fine Arts, som er landets største kunstmuseum
  • et nasjonalt museum om landets historie
  • et krigsmuseum som ble åpnet etter Vietnamkrigen
  • et museum om Ho Chi Minh
  • et etnologisk museum

I Hanoi ligger det en rekke universiteter og høyskoler. Vietnams nasjonale universitet, som ble grunnlagt i 1956, er den viktigste utdannings- og forskningsinstitusjonen i landet.

Norsk ambassade

Norge har ambassade i Hanoi. Innovasjon Norges kontor er samlokalisert med ambassaden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg