Rabat

Av .
Lisens: CC BY NC 2.0
Kasbah Oudaya, den befestede delen av byen.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Rabat er hovedstaden i Marokko. Byen ligger på sørsiden av elven Bou Regregs utløp i Atlanterhavet, 40 kilometer sør for Kenitra, 240 kilometer sørvest for Tanger og 87 kilometer nordøst for Casablanca. Selve byen har 577 827 innbyggere (2014). Elven Bou Regreg skiller Rabat og Salé. Storbyområdet, inkludert Salé på nordsiden av elvens utløp, har om lag 1,8 millioner innbyggere (2014).

Faktaboks

Uttale
rabˈat

Bybeskrivelse

Gamlebyen (medinaen) domineres av den befestede delen, Kasbah Oudaya, og det 50 meter høye Hassantårnet. I kasbahens (festningens) mur ligger porten Bab Oudaya, som ble bygd i siste del av 1100-tallet. I den europeiske nybyen er sultanens palass og den kongelige moské.

Næringsliv og transport

Rabat har tekstilfabrikker, teppeveverier og lær- og næringsmiddelindustri. Rabat-Salé internasjonale flyplass er åtte kilometer nordøst for byen. I 2019 reiste 1,1 millioner passasjerer til og fra flyplassen. Det går hurtigtog til og fra Tanger og Casablanca.

Kultur

Rabat er sentrum for fransk kultur i Marokko, tidligere også for den franske administrasjonen, mens den nå er kongens residensby. Hele byen ble i 2012 oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Nasjonalteateret holder til i Rabat. I byen er det et museum for marokkansk kunst, som viser klesdrakter fra hele landet, samt blant annet smykker og tepper. I museet for historie og sivilisasjon, som tidligere var det arkeologiske museet, er det blant annet flere romerske gjenstander fra Volubilis. Den store moské ble grunnlagt på 1000-tallet. Mohammed Vs mausoleum stod ferdig i 1971. Rabat er katolsk erkebispesete.

I sør ligger Chella med tallrike ruiner fra over 2500 års historie.

Mohammed V-universitetet er fra 1957 og har 87 000 studenter.

Historikk

Rabat ble anlagt som en ribat («kloster, festning»), Ribat al-Fath, av almohadene i 1150 og var støttepunkt under kampene mot de kristne i Spania. Under det franske protektoratet vokste byen sterkt. Byen har vært Marokkos hovedstad siden 1912.

Norge i Rabat

Byen har norsk ambassade.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg