Rabat

Av .
Lisens: CC BY NC 2.0
Kasbah Oudaya, den befestede delen av byen.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Rabat er hovedstaden i Marokko. Byen ligger på sørsiden av elven Bou-Regregs utløp i Atlanterhavet og har cirka 1,6 millioner innbyggere (2016), inkludert nabobyen Salé på nordsiden av elvens utløp. Storbyområdet har om lag 1,8 millioner innbyggere.

Faktaboks

uttale:
rabˈat

Rabat er sentrum for fransk kultur i Marokko, tidligere også for den franske administrasjonen, mens den nå er kongens residensby. Rabat er katolsk erkebispesete. Byen har tekstilfabrikker, teppeveverier og lær- og næringsmiddelindustri. Universitetet er fra 1954. Byen har norsk ambassade. Det finnes kunstmuseum, arkeologisk museum med mer.

Bybeskrivelse

Gamlebyen domineres av den befestede delen, Kasbah Oudaya, og det 44 meter høye Hassantårnet. I kasbahens (festningens) mur ligger en stor port, bygd i siste del av 1100-tallet. En stor moské ble grunnlagt på 1200-tallet. I den europeiske nybyen er sultanens palass og den kongelige moskéen. I sør ligger Chella med tallrike ruiner fra over 2500 års historie.

Historikk

Rabat ble anlagt som en ribat («kloster, festning»), Ribat al-Fath, av almohadene på 1100-tallet og var støttepunkt under kampene mot de kristne i Spania. Under det franske protektoratet vokste byen sterkt. Rabat er Marokkos hovedstad siden 1912.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg