Amman

Av /Flickr.
Lisens: CC BY SA 2.0
Sentrale deler av byen sett mot sørøst fra Citadell-høyden.
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Amman er hovedstad og største by i Jordan. Byen ligger på syv koller, om lag 1000 meter over havet, og har cirka fire millioner innbyggere (2017). Amman er landets økonomiske, politiske og kulturelle sentrum, og er et viktig transportknutepunkt med en internasjonal flyplass.

Faktaboks

Uttale
ammˈan
Etymologi
‘hovedstaden til Amons barn’, det vil si ammonittene
Også kjent som
hebraisk Rabbath b'ne Amon

Byens næringsliv vokste kraftig i løpet av 1980-årene, da mange foretak flyttet hit fra det borgerkrigsrammede Beirut i Libanon. Industrien domineres av tobakk-, næringsmiddel- og tekstilproduksjon. Universitetet i byen ble etablert i 1962.

Amman inneholder en del historiske ruiner, blant annet et stort romersk amfiteater, forum og citadell. Dette bidrar til å gjøre Amman til en turistdestinasjon. Krigene i nabolandene Syria og Irak har gjort Amman til et sentra for diplomater og bistandsarbeidere som jobber med disse landene.

Byens historie

Ammans historie trekker seg meget langt tilbake i tid og det har blitt oppdaget rester av en neolittisk bosetting som stammer fra cirka 7250 år f.Kr. Dette gjør Amman til en av verdens eldste byer. Omkring 1300 år f. Kr. etablerte ammonittene en by der hvor Amman ligger nå. Byen ble deretter erobret av Aleksander den store som omdøpte den til Filadelfia. Etter at romerne erobret området i år 63 f. Kr. ble byen liggende i romerriket til den ble erobret av araberne i 635. De ga den navnet Amman. Fra slutten av 1300-hundretallet ble byen gradvis forlatt. Den moderne byen ble bygd etter at osmanerne begynte å bygge her i 1878.

Da Jordan ble et uavhengig land i 1946 var det med Amman som hovedstad, selv om den da var mest en landsby med noe over ti tusen innbyggere. Byen hadde sterk vekst etter 1948 på grunn av strømmen av palestinske flyktninger. Selv om Øst-Jerusalem ble del av Jordan i 1949 valgte den jordanske kongefamilien å beholde Amman som hovedstad.

Deler av Amman ble påført kraftige ødeleggelser i 1970 under kamphandlingene mellom jordanske og palestinske styrker i borgerkrigen, kjent som Svart September.

Byen har hatt to nye perioder med eksplosiv befolkningsvekst på 2000-tallet. Den første skjedde etter Irak-krigen i 2003, da store mengder irakiske flyktninger kom til byen. Den andre veksten kom som et resultat av den syriske borgerkrigen da en stor mengde syriske flyktninger har flyttet til Jordan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg