Faktaboks

Offisielt navn
Koninkrijk der Nederlanden
Norsk navn
Kongeriket Nederlandene
Hovedstad
Amsterdam (Haag er residens- og regjeringsby)
Statsform
Konstitusjonelt monarki
Statsoverhode
Willem-Alexander
Statsminister
Mark Rutte
Landareal
33 670 km²
Totalareal
41 500 km²
Innbyggertall
17,6 millioner (nasjonalt estimat, 2022)
Offisielt/offisielle språk
Nederlandsk, frisisk (provinsen Friesland)
Religion
Protestantisk og katolsk kristendom
Nasjonaldag
27. april
Valuta
Euro
Flagg
Riksvåpen
Nederland, plassering
Nederland (mørkegrønt) ligger i Europa (lysegrønt).
Nederland, plassering
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0
Plassering av Nederland med naboland rundt, kart
Nederland og naboland
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Nederland er et monarki i det nordvestlige Europa som i øst grenser til Tyskland og i sør til Belgia. I nord og vest vender landet ut mot Nordsjøen. Nederland har 17,2 millioner innbyggere (2022), og er et av de tettest befolkede landene i verden.

Nederland er en del av Kongeriket Nederlandene (Koninkrijk der Nederlanden). Foruten Nederland består kongeriket av de karibiske øyene Aruba, Curaçao og Sint Maarten som tidligere var en del av De nederlandske Antiller.

Hovedstaden i Nederland er Amsterdam. Regjeringen, parlamentet, høyesterett og ambassadene holder derimot til i Haag.

Navnet Nederland sikter til landets lavtliggende beliggenhet. Nederlands nasjonalsang er Wilhelmus van Nassouwe eller oftest kalt Het Wilhelmus.

Geografi og miljø

Nederland (Hovedkart)

Nederland

Av /KF-arkiv ※.

Nederland er svært flatt og lavtliggende. Helt sør i landet, på grensen til Tyskland og Belgia, finner en Nederlands høyeste punkt, Vaalserberg, som ligger 322,7 meter over havet. En stor del av landets totale areal på 41 500 kvadratkilometer ligger under havnivå, noe som skaper store utfordringer med tanke på oversvømmelser og flom. Diker, sanddyner og et omfattende deltasystem, Deltawerken, langs kysten beskytter landet mot havet.

Klimaet i Nederland er preget av landets beliggenhet ved kysten og små høydeforskjeller. På grunn av landets begrensede utstrekning er klimaet ganske ensartet med små variasjoner mellom de ulike delene av landet. Middeltemperaturen varierer fra omtrent 2 °C (januar–februar) til 17 °C (juli–august) gjennom året.

Det er lite igjen av landets opprinnelige vegetasjon, og mange dyrearter har forsvunnet i nyere tid. I noen områder finnes det furu-, bjørke- og eikeskog. Kysten er preget av sanddyner. Kanin, hare, rev og noen mårdyr er vanlig, og på De vestfrisiske øyene finnes en stor selbestand. Mer enn 460 fuglearter er observert i Nederland.

Folk og samfunn

Centrum
Amsterdam er Nederlands hovedstad. Livet langs en av Centrums mange kanaler. I bakgrunnen Sint-Nikolaaskerk.

Mens befolkningsveksten har vært sterk i perioder, har veksten avtatt fra 1970-årene. En stor andel av befolkningen bor i den vestlige delen av landet, hvor landets fire største byer ligger: Amsterdam, Rotterdam, Haag og Utrecht.

Historisk sett har Nederland blitt sett på som et relativt åpent land når det gjelder innvandring. I dag har cirka 20 prosent av landets innbyggere innvandrerbakgrunn. De største innvandringsgruppene kommer fra tidligere nederlandske kolonier som Indonesia, Surinam og De nederlandske Antiller, fra Tyrkia og Marokko og fra andre EU-land. I den senere tid har innvandringspolitikken blitt mer restriktiv, og er preget av et sterkere fokus på integrering.

Rundt 20 prosent av befolkningen er tilsluttet ulike protestantiske kirkesamfunn, mens 30 prosent betegner seg som katolikker og seks prosent som muslimer. En økende andel av den nederlandske befolkningen regner seg som ikke-religiøse.

Det offisielle språket i Nederland er nederlandsk. I provinsen Friesland i den nordvestlige delen av landet er også frisisk offisielt språk.

Stat og politikk

Binnenhof

Bygningskomplekset Binnenhof i Haag er sete for blant annet Nederlands nasjonalforsamling Staten-Generaal.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Nederland er et konstitusjonelt monarki. 30. april 2013 abdiserte tidligere dronning Beatrix, og overlot tronen til sin sønn kong Willem-Alexander.

Grunnloven ble innført i 1814, men er revidert mange ganger. Regjeringen utgår fra og er ansvarlig overfor nasjonalforsamlingen, og ledes av en statsminister. Nasjonalforsamlingen (Staten-Generaal) består av to kamre; førstekammeret (Eerste Kamer) og andrekammeret (Tweede Kamer). Lovforslag må fremmes i eller av andrekammeret, mens førstekammeret bare kan godta eller forkaste vedtaket til andrekammeret.

Det nederlandske partisystemet er historisk sett preget av religiøse og sosiale skillelinjer. I 1980 gikk flere partier som hadde utspring i ulike konfesjoner sammen og dannet det kristeligdemokratiske partiet CDA. De siste tiårene har dette partiet preget den nederlandske politikken sammen med arbeiderpartiet PvdA og det liberal-konservative partiet VVD. Mark Rutte fra VVD ble statsminister i 2010, og har siden 2012 ledet en koalisjon som består av VVD og PvdA.

Nederland var en av grunnleggerne av Det europeiske kull- og stålfellesskap, forløperen til EU. Landet er også medlem av en rekke internasjonale organisasjoner som for eksempel FN, NATO, OSSE, WTO, OECD, Verdensbanken og Europarådet.

Mange internasjonale organisasjoner har sitt sete i Haag, blant annet Den internasjonale straffedomstol (ICC), Den internasjonale domstol (ICJ), Krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia (ICTY), Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) og EUs politi- og justissamarbeid Europol og Eurojust. På grunn av de mange rettslige organisasjonene som holder til i Haag, blir byen ofte omtalt som «verdens rettshovedstad».

Historie

Leo Belgicus
Leo Belgicus, den belgiske løve. 1600-tallskart over Nederland og Belgia formet som en løve.
Av .

Dagens Nederland var opprinnelig den nordlige og mer avsidesliggende delen av området Nederlandene. Dette området besto av 17 provinser med det kulturelle og økonomiske sentrum i provinsene Flandern og Brabant. Ved opprøret i perioden 1568–1648 («åttiårskrigen»), fortrinnsvis ledet av flamske kalvinistiske offiserer, ble den nordlige delen av området avskåret. En selvstendig republikk ble opprettet i 1579, og masser av folk fra sør flyktet mot nord. Håndverkere, intellektuelle og ikke minst rike kjøpmenn gjorde raskt den nye staten til en mektig handelsnasjon. I 1815–1830 var Nederlandene gjenforent, men i 1831 ble de sørlige provinsene utskilt som egen stat (Belgia). Først på slutten av 1800-tallet startet den industrielle utviklingen mot dagens Nederland som en moderne industristat.

Nederland erklærte seg nøytralt både i første og andre verdenskrig. I 1940 ble landet likevel okkupert av Nazi-Tyskland. Det ble frigjort 5. mai 1945. Etter andre verdenskrig ble det gjennomført et omfattende gjenreisningsprogram som raskt kunne vise til gode resultater.

Det tidligere kolonilandet Indonesia ble uavhengig i 1949, og i 1975 ble også kolonien Surinam selvstendig. Etter at De nederlandske Antiller ble oppløst på en rundebordskonferanse i 2008, består Kongeriket Nederlandene i dag av Nederland, Aruba, Curaçao og Sint Maarten.

Økonomi og næringsliv

Nederland (næringsliv) (Goudaost)

Ost er en viktig eksportartikkel i Nederland. Her produseres goudaoster på samlebånd i Ursem.

Av /NTB Scanpix ※.

Nederlandsk økonomi har tradisjonelt sett vært kjennetegnet av stabilitet og lav arbeidsledighet. På grunn av Nederlands sentrale rolle som handels- og eksportnasjon, har landet vært preget av den internasjonale finanskrisen de siste årene med store budsjettunderskudd og økt arbeidsledighet, spesielt blant unge arbeidstakere.

Nederland har et allsidig næringsliv med hovedvekt på industri, handel og samferdsel. De viktigste industrigrenene er næringsmiddelindustrien, maskin- og metallindustrien, elektro-, kjemi- og tekstilindustrien. I tillegg er også jordbruk og hagebruk viktig for den nederlandske økonomien.

Rundt elleve millioner utenlandske turister besøkte Nederland i 2011. Omtrent halvparten besøkte hovedstaden Amsterdam, som er blant de mest populære turistmålene i Europa.

I 2002 ble euro innført som myntenhet i Nederland.

Kunnskap og kultur

Skurkaren

Vincent van Gogh var for en stor del virksom i Frankrike, men hans arbeider viser tydelig forbindelse med den nederlandske tradisjon og egenart. Maleriet Skurkaren (etter Millet) er fra 1889. Van Gogh-museet, Amsterdam.

Av .

Renessansebyen Naarden i Nederland er et typisk eksempel på hvordan forsvarshensyn har diktert byens form, med forsvarsanlegg og gatenettet regulert i kvadrat- eller rektangelmønster.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

1600-tallet blir ofte betraktet som en økonomisk og kulturell blomstringstid i Nederland. På det kulturelle feltet gjelder dette spesielt innenfor malerkunsten. Flere verdenskjente malere, som blant andre Rembrandt van Rijn og Johannes Vermeer, er fra denne perioden. Vincent van Gogh er den mest kjente nederlandske kunstneren fra nyere tid.

Balletten har tradisjonelt sett hatt en sentral posisjon i Nederland. Landet regnes i dag for å være en av de ledende europeiske ballettnasjonene, mye takket være Nederlands Dans Theater, som også har opplevd stor suksess i utlandet.

Rundt 35 prosent av barna i Nederland går på offentlige (konfesjonsløse) skoler og cirka 65 prosent på private skoler. De private skolene blir stort sett drevet av ulike trossamfunn. De offentlige og de private skolene er sidestilt. Nederland har 50 høgskoler og 13 universiteter. Det eldste er Universitetet i Leiden fra 1575.

Nederland og Norge

De bilaterale forbindelsene mellom Nederland og Norge har vært gode over lang tid, spesielt i forbindelse med sjøfart og handel.

Når det gjelder tradisjonell varehandel (handel utenom skip og oljeplattformer, råolje, kondensatorer og naturgass), viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) at Nederland var Norges nest viktigste eksportland og sjuende viktigste importland i 2012. Viktige eksportartikler til Nederland er fisk, metaller, industriutstyr og olje og gass, mens de viktigste importartiklene fra Nederland er elektronikk, maskiner, frukt og grønnsaker.

Norge er representert i Nederland ved ambassaden i Haag og konsulater i Amsterdam, Rotterdam og Groningen. Nederland har ambassade i Oslo og åtte konsulater i henholdsvis Bergen, Bodø, Hammerfest, Kristiansand, Larvik, Stavanger, Tromsø og Trondheim.

Eksterne lenker

Kommentarer (4)

skrev Bjørn Arild Hatlem

Snl er ikkje oppdatert på Nederland når det gjeld statsminister. Frå i fjor er det Mark Rutte, og ikkje Jan Peter Balkenende som de skriv.MvhBjørn Arild Hatlem

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei Bjørn Arild HatlemTakk for korrigering. Det er nå rettet. Den forrige redaksjonen har automatisk hentet oppdatert landinfo fra en database, men denne funksjonen har ikke vært aktiv på en stund. Vi skal undersøke mulighetene for automatisk oppdatering. Kanskje vi åpner feltene for redigering.hilsen Kjell-Olav Hovde, redaksjonssekretær

skrev Pål Hamre

Hei. For Nederland er det oppgitt folketall pr 2012, altså 10 år siden. Forslår at det oppdateres. Mvh Pål Hamre

svarte Aslak Kittelsen

Hei, takk for kommentar. Ja, det er på høy tid, og jeg ser på det i løpet av de neste dagene. Mvh Aslak Kittelsen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg