Faktaboks

Offisielt navn
Sanghiya Loktantrik Ganatantra Nepal
Norsk navn
Republikken Nepal
Uttale
nepˈal
Etymologi

‘gudenes bolig’

Hovedstad
Katmandu
Statsform
Forbundsrepublikk
Statsoverhode
Ram Chandra Poudel
Statsminister
Pushpa Kamal Dahal
Landareal
143 350 km²
Totalareal
147 180 km²
Innbyggertall
30,4 millioner (nasjonalt estimat, 2021)
Offisielt/offisielle språk
Nepali (gurkhali)
Religion
Hinduisme, buddhisme
Nasjonaldag
28. mai
Valuta
Rupi à 100 paisa
Nasjonalsang
Sayaun Thunga Phool Ka
Flagg
Riksvåpen
Nepal, plassering
Nepal (mørkegrønt) ligger i Asia (lysegrønt).
Nepal, plassering
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0
Plassering av Nepal med naboland rundt, kart
Nepal og naboland
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Nepal er en republikk i Asia som grenser til Kina i nord og til India i vest, sør og øst. Det er et fjelland og nord i landet ligger verdens høyeste fjell, Mount Everest.

Landet er fattig og jordbruk er viktigste næringsvei. 80 prosent av befolkningen stammer fra Nord-India, mens resten har tibetansk-mongolske røtter. Nepal er en gammel selvstendig stat. Monarkiet ble opprettet 1769 og avviklet i mai 2008, da landet ble erklært republikk. I perioden 1996–2006 var landet herjet av borgerkrig mellom Nepals Kommunistiske Parti (maoister) og regjeringsstyrker.

Navnet er avledet av sanskrit nipa, 'ved foten av', og alaya, 'gudenes bolig'. I 2007 fikk Nepal ny nasjonalsang: Sayaun Thunga Phool Ka (skapt av 100 blomster), skrevet av Pradeep Kumor Rai.

Geografi og miljø

Nepal (hovedkart)

Nepal

Av /KF-arkiv ※.
Klatrere på Mount Everest
Klatrere på vei opp til toppen av Mount Everest i mai 2016.

Landskapet i Nepal er dominert av fjell, men det er lavere land mot grensen til India i sør. Her ligger en 15–35 kilometer bred slette (Terai). I denne delen av landet drives mye jordbruk. Deler av området er myrlendt med tett jungel.

900–1200 meter høye fjell (Siwalikfjellene) danner grensen mellom Terai og Nepals kjerneregion, de øst–vestgående dalførene.

Nord for de sentrale dalene ligger selve fjellandskapet; Himalaya. Her ligger Jordens høyeste fjell, Mount Everest, 8844 meter over havet, og flere andre topper på over 8000 meter over havet.

Nepal har store klimatiske variasjoner. I lavlandet er det subtropisk klima, mens det i fjellområdene er så kaldt at både snø og isbreer ligger hele året.

Landet har mange elver og fosser og stort potensial for vannkraft. Likevel brukes hovedsakelig ved som energikilde. Dette har medført avskoging og erosjon. Landet sliter også med forurenset vann på grunn av dårlige sanitære forhold og utslipp.

Folk og samfunn

Nepal, skole og undervisning

Tengboche Gompa i Solo Khumbu-regionen i østlige Nepal, ca. 3875 moh. Gompaene er tradisjonelle skoler for gutter som senere skal bli buddhistmunker.

Av /NTB Scanpix ※.
Nepal (Befolkning) (sherpaer)

Sherpaene, en folkegruppe i det nordøstlige Nepal, stammer opprinnelig fra Tibet. Sherpaene er kjent som fremragende fjellfolk, og er viktige deltakere i klatreekspedisjoner i Himalaya.

Av /KF-arkiv ※.

Nepal har 30,3 millioner innbyggere (2020). Svært høye fødselstall og synkende dødelighet har gitt landet en høy naturlig tilvekst og en «ung» befolkning.

Størstedelen av befolkningen er av nord-indisk og tibetansk-mongolsk herkomst. Blant de førstnevnte er etniske grupper som pahari, terai, newar og tharu. Tibeto-nepalske folkegrupper utgjør en stor minoritet og omfatter tamang, rai, limbu, bhote og sunwar i nord og øst, og magar og gurung i vestlige og sentrale deler. I nordøst lever fjellfolket sherpa.

Offisielt regnes cirka 80 prosent av befolkningen som hinduer, men mange folkegrupper har også bevart sine egne tradisjonelle religioner. Buddhister utgjør rundt elleve prosent, muslimer fire prosent (bosatt langs grensen mot India) og kristne omtrent 0,2 prosent.

Landets offisielle språk er nepali, som snakkes av cirka 85 prosent av befolkningen. Andre indoariske språk snakkes langs grensen i sør, i det såkalte teraiområdet, En annen hovedgruppe er tibeto-burmanske språk, som særlig er utbredt i sentrale og nordlige deler av landet.

Stat og politikk

Inntil Nepal ble republikk i mai 2008, hadde landet mesteparten av sin historie blitt styrt av konger eller familiedynastier.

Konflikten mellom Nepals Kommunistiske Parti (maoistene) og myndighetene har i stor grad preget landets politiske situasjon de senere årene. I perioden 1996-2006 var det åpen konflikt, og en fredsavtale ble inngått i 2006.

En ny grunnlov som trådte i kraft i 2015 erklærer Nepal som føderal demokratisk republikk. Kongen er fratatt all makt i denne grunnloven, og statsministeren er fungerende statsoverhode. Grunnloven er et viktig steg for videre demokratisk utvikling i Nepal, og den vektlegger kvinner, minoriteter og homofiles rettigheter. Grunnloven innebærer store reformer i statsstrukturen og lovverk.

Som en følge av grunnloven ble det gjennomført en administrativ reform i 2015, som inndeler Nepal i syv provinser, som igjen er inndelt i en rekke distrikter. Tidligere var landet inndelt i fem regioner og 14 soner.

Nepal er medlem av FN og de fleste av FNs særorganisasjoner, Verdensbanken og Colombo-planen.

Historie

Prithvi Narayan Shah
Prithvi Narayan Shah la Katmandu-dynastiet under seg og startet samlingen av Nepal til ett rike.
Maoistene

Unge soldater fra Nepals kommunistparti (maoistene) i mai 2001. Borgerkrigen varte helt til 2006.

Av /NTB Scanpix.

Landet har aldri vært kolonialisert, men både India og Storbritannia har i lange perioder styrt utenrikspolitikken. Nepal har hatt mange egenrådige konger med stor makt, og har i mange år vært relativt isolert fra omverdenen. Forløperen til Nepal er den lille fjellstaten Gorkha. På 1700-tallet erobret Gorkha under ledelse av kong Prithvi Narayan Shah en rekke små nabostater. Shah erobret Katmandu i 1786, og la grunnlaget for kongedømmet Nepal.

Den mektige Rana-slekten hadde makten i landet fra 1846–1951, og kongen i landet var fratatt politisk makt. Rana-familien hersket gjennom å gjøre statsministertittelen arvelig.

I 1960 tok kong Mahendra makten ved et kupp, oppløste partiene og arresterte flere politiske ledere. Nepal var i 30 år et absolutt monarki, inntil det i 1991 ble innført demokrati.

Ønsket om å fjerne landets konstitusjonelle monarki ledet til det blodige maoistopprøret som startet i 1996. Nærmere 15 000 mennesker ble drept i kamphandlingene i løpet av den tiårige borgerkrigen (1996–2006).

I 2006 ble det inngått en fredsavtale mellom maoistene og parlamentsregjeringen. I 2008 ble det avholdt valg og maoistene ble det største partiet. Samme år ble kongedømmet avskaffet og Nepal ble en føderal demokratisk republikk. En ny grunnlov ble vedtatt i 2015.

25. april 2015 ble Nepal rammet av et jordskjelv der så mange som 10 000 mennesker kan ha mistet livet, og mer enn 500 000 ble hjemløse. Ifølge anslag fra FN var åtte millioner nepalere berørt av skjelvet på en eller annen måte. Jordskjelvet var det kraftigste i landet siden 1934, og var et kraftig tilbakeslag for landets økonomiske utvikling.

Økonomi og næringsliv

Nepal (Jordbruk) (rismarker)

Ris dyrkes særlig på slettene i Arundalen i østlige del av landet og på anlagte terrasser i fjellskråningene.

Av /NTB Scanpix ※.

Nepal har de senere år hatt noe økonomisk vekst, og veksten kommer for en stor del fra pengeoverføriinger fra nepalere som jobber i utlandet.

I 1992 innledet regjeringen en avregulering av økonomien for å tiltrekke utenlandske investorer. Flere statseide bedrifter ble privatisert.

Bistand og lån fra utlandet spiller en avgjørende rolle for økonomien. Etter demokratiseringen fra 1990 økte bistanden kraftig. Ved tusenårsskiftet ble rundt en tredel av statens utgifter dekket ved bistand.

Nepal ble 2004 opptatt som medlem av Verdens handelsorganisasjon, WTO.

Med sin spektakulære natur er Nepal et attraktivt turistmål. I årene etter urolighetene har turismen igjen tatt seg opp, og sektoren er i vekst.

Jordbruk er viktigste næringsvei, og sysselsetter om lag 75 prosent av befolkningen. Cirka 25 prosent av befolkningen i Nepal lever under fattigdomsgrensen (2017).

Kunnskap og kultur

Kasthamandap
Kasthamandap, et hinduistisk tempel i Kathmandu. Foto fra 2011. Under jordskjelvet i 2015 ble tempelet ødelagt.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Nepal har en rik kultur som har utviklet seg gjennom århundrer, med syv bidrag til UNESCOs verdensarvliste. Det er stor kulturell diversitet som reflekterer landets mangfold av etniske og sosiale grupper.

Religion har en sterk innflytelse på de fleste kunstneriske uttrykk i Nepal. Utviklingen av litteratur har blitt hindret av mange år med sensur, og flere nepalske forfattere og poeter har derfor publisert bøker i utlandet. Nepal har en rik musikkarv med mange særpregede instrumenter.

Norge og Nepal

Norge har siden 1964 gitt bilateral bistand til Nepal, hovedsakelig gjennom frivillige organisasjoner. Siden 1996 har Nepal vært et av Norads hovedsamarbeidsland. I 2000 åpnet Norge ambassade i Katmandu, Nepal er representert i Norge ved sin ambassade i København, og med en generalkonsul i Oslo.

Satsningsområder for norsk utviklingssamarbeid med Nepal er støtte til ren energi, utdanning og godt styresett.

I tillegg til bistandsoverføringene har Norge bidratt med støtte til arbeidet med ny grunnlov og i fredsprosessen mellom maoister og nepalske myndigheter. Norge bidro også med humanitær innsats etter jordskjelvene i 2015.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg