Accra

Øst for byen ligger den gamle danske festningen Christiansborg (1659–61), senere residens for Gullkystens britiske guvernør, nå Ghanas regjeringsbygning.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Accra er hovedstad i Ghana. Den ligger ved Guineabukta. Byen har cirka 2,3 millioner innbyggere (2014). Den er et viktig administrasjons-, handels- og utdanningssenter.

Faktaboks

Uttale
accrˈa

Accra har mekanisk, tekstil-, næringsmiddel- og tømmerindustri. Der finnes en internasjonal flyplass (Kotoka) og byen er også utgangspunkt for jernbanen fra kysten innover i landet. Byen har en moderne havn (fra 1962) i Tema med eksport av kakao, kopra (tørket kokosnøttkjøtt), palmeolje, tropiske treslag, gull, mangan og diamanter. Universitet ble åpnet i 1948. Byen har et stort nasjonalmuseum og et norsk generalkonsulat.

Øst for byen ligger den gamle danske festningen Christiansborg (1659–1661), senere residens for Gullkystens britiske guvernør, nå Ghanas regjeringsbygning. Langs kysten ligger en rekke fort fra slavehandelstiden som står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Accra vokste opp på 1600-tallet rundt tre europeiske slavehandelsstasjoner, og ble på 1800-tallet hovedstad i den britiske kolonien Gullkysten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg