Faktaboks

Offisielt navn
Jumhuriyat as-Sudan
Norsk navn
Republikken Sudan
Uttale
sudˈan
Hovedstad
Khartoum
Statsform
Forbundsrepublikk
Statsoverhode
Abdel Fattah al-Burhan (de facto)
Landareal
1 868 000 km²
Innbyggertall
46,9 millioner (nasjonalt estimat, 2022)
Offisielt/offisielle språk
Arabisk, engelsk
Religion
Islam, lokale religioner, kristendom
Nasjonaldag
1. januar
Valuta
Sudanske pund
Nasjonalsang
Nahnu Djundullah
Flagg
Riksvåpen
Sudan, plassering
Sudan (mørkegrønt) ligger i Afrika (lysegrønt).
Sudan, plassering
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0
Plassering av Sudan med naboland rundt, kart
Sudan og naboland
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Sudan er en republikk i Nordøst-Afrika. Landet grenser mot Egypt i nord, Rødehavet og Eritrea i nordøst, Etiopia i sørøst, Sør-Sudan i sør, Den sentralafrikanske republikken i sørvest, Tsjad i vest og Libya i nordvest.

I mer enn hundre år – både som koloni og som selvstendig land – inkluderte Sudan også den sørlige naboen Sør-Sudan. Da var Sudan også Afrikas største land. Den sørlige delen av Sudan ble en selvstendig stat, Sør-Sudan, etter en folkeavstemning i 2011.

I 2019 ble landets president gjennom 30 år, Omar al-Bashir, avsatt etter folkelige demonstrasjoner, og en overgangsregjering kom på plass. I oktober 2021 ble det gjennomført militærkupp i Sudan. 15. april 2023 oppsto det kamper i Khartoum mellom Sudans væpnede styrker (SAF) og den paramilitære gruppen Rapid Support Forces (RSF). Konflikten har spredt seg til hele Sudan, og sivilbefolkning lider i kryssilden.

Navnet Sudan er arabisk og kommer fra uttrykket Bilad as-Sudan (landet til de svarte), som var toponymet arabiske geografer brukte i middelalderen for å referere til området sør for Sahara.

Sudans nasjonalsang er Nahnu Djundullah («Vi er Guds soldater»).

Geografi og miljø

Kart over Sudan
Sudan

Elva Nilen renn gjennom Sudan frå sør til nord. Den blå- og Den kvite Nil møtast ved Khartoum. Store strekningar er seglbare.

Av /NTB Scanpix ※.

Sudan er Afrikas tredje største land i utstrekning. Størstedelen av landet er ørken. Topografien består hovedsakelig av store leirsletter og sandsteinsplatåer som blir drenert av Nilvassdraget.

Det finnes hovedsakelig fem fjellområder i Sudan. Marrafjellene i sørvest er vulkanske, og ytterkanten på Deriba-kalderaen utgjør den høyeste toppen i Sudan med 3042 meter over havet. I sør ligger Nubafjellene (Jibal an-Nuba) som består av sandstein. Grensen mot Etiopia i sørøst ligger et stykke oppover stigningen mot Det etiopiske høylandet. I nordøst utgjør Rødehavsfjellene en barriere mot havet. I Bayudaørkenen sentralt i landet ligger enda et vulkansk fjellområde, Bayuda vulkanfelt, med flere hundre kratere.

Den hvite Nilen og Den blå Nilen renner inn i Sudan i sør fra henholdsvis Sør-Sudan og Etiopia. De to elvene møtes omtrent midt i landet, og hovedstaden Khartoum er plassert ved elvesammenløpet. Nilen renner gjennom hele Sudan, og elven er essensiell for befolkningens livsgrunnlag.

Sudan har en cirka 700 kilometer lang kyst mot Rødehavet i nordøst.

Den nordlige delen består av ørken og får svært sjelden regn. Den sørlige delen har regntid i juli.

Folk og samfunn

Typisk landsbybebyggelse langs Nilen i nordlige Sudan.
Typisk landsbybebyggelse langs Nilen i nordlige Sudan.
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Khartoum fra luften.
Khartoum fra luften.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Sudan har en befolkning på rundt 46 millioner (2021). Størstedelen av befolkningen bor på landsbygden, mens rundt 33 prosent bor i byer. Det største urbane området ligger på elvebreddene hvor den Blå og Hvite Nilen møtes med hovedstaden Khartoum i sør på halvøyen mellom de to elvene, Omdurman ligger i vest på bredden av den Hvite Nilen og Bahri (Khartoum Nord) ligger i nord på bredden av den Blå Nilen. Samlet har de tre byene mellom seks og syv millioner innbyggere.

Sudanske arabere utgjør rundt 70 prosent av befolkningen. Dette er likevel en sammensatt gruppe som består av mange stammer hvor de viktigste gruppene langs Nilen er shaigiya og jaaliyn. Viktige minoriteter er arabifiserte etniske grupper som nubiere, bedsja og koptere. Befolkningen i vest tilhører etniske grupper som fur, baggara, kababish, zaghawa og messalit.

Islam er den mest utbredte religionen i Sudan.

Offisielt språk og morsmål for den største delen av befolkningen er arabisk. Viktige minoritetsspråk er nubisk i nord, bedawsje (kusjittisk språk) i øst og forskjellige nilo-saharaspråk i vest. Det snakkes mange forskjellige språk i Nubafjellene i sør.

Stat og politikk

Omar al-Bashir

Omar al-Bashir tok makten i Sudan i et kupp i 1989, og ble selv avsatt av militæret 30 år senere.

Av /AP.

Landets nåværende politiske system er resultatet av revolusjonen i 2018–2019, som avsatte president Omar Hassan Ahmad al-Bashir og startet overgangsperioden 2019–2022. I overgangsperioden har landet ingen president, men ledes av Suverenitetsrådet, som består av 11 medlemmer.

Ifølge den nåværende konstitusjonen er landet en selvstendig, suveren, demokratisk, parlamentarisk, pluralistisk, desentralisert stat. Den konstitusjonelle pakten (grunnloven) ble signert den 4. august 2019 av Overgangsmilitært råd (Transitional Military Council) og Makter for frihet og endring (Forces for Freedom and Change), de to viktigste partene som ble dannet som følge av revolusjonen. Pakten opphevet den midlertidige grunnloven av 2005, og skal være gyldig som høyeste lov i landet til den er opphevet eller endret etter overgangsperioden 2019–2022.

I løpet av overgangsperioden har spenningen økt mellom partene i regjeringen. 25. oktober 2021 tok general Abdel Fattah al-Burhan makten i Sudan i et militært kupp. Statsminister Abdalla Hamdok ble satt i husarrest, de sivile regjerningsmedlemmene ble avsatt og kupplederen har erklært unntakstilstand. Folket i Sudan har startet store demonstrasjoner for demokrati og sivilt styre.

Historie

Kerma
Kerma ble hovedsete i kongedømmet Kusj som er det tidligste komplekse samfunnet i Afrika sør for Egypt. Bosetningen og den store gravplassen ved Kerma ble etablert rundt 2500 fvt. Kongedømmet Kusj var på sitt høydepunkt i perioden 1750-1550 fvt.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Siden forhistorisk tid har Sudan vært en region der kulturelle tradisjoner fra Middelhavsområdet og Afrika møttes. Dette er tydelig fra det første komplekse samfunnet Kusj oppsto i bronsealderen. Kristendommen ble innført til det nordlige Sudan på slutten av 500-tallet, og den nubiske middelalderen varte i neste tusen år.

Fra 1899 til 1956 ble Sudan styrt av Storbritannia og Egypt i fellesskap under det såkalte angloegyptiske kondominatet. I 1956 ble kolonien en selvstendig republikk. Etter politisk uro grep de militære makten i 1969, og Sudan har siden i hovedsak hatt autoritært styre, med unntak av en kort periode etter demokratisk valg i 1986.

Sudansk politikk var i stor utstrekning preget av skismaet mellom et arabisk/muslimsk nord og et afrikansk kristent/animistisk sør. Borgerkrig brøt ut i 1955, men ble bilagt i 1972. Fra tidlig i 1980-årene blusset konflikten opp igjen, samtidig som Sudan utviklet seg til å bli en fundamentalistisk islamsk stat, og er flere ganger blitt knyttet til internasjonal terrorisme. En fredsavtale mellom nord og sør ble undertegnet i 2005. I en folkeavstemning i 2011 stemte majoriteten av befolkningen i sør for en løsrivelse. Sør-Sudan er nå en selvstendig stat. Det er fortsatt konflikt om grensetrekkingen i områdene med oljeressurser.

Krig, vanstyre, tørkekatastrofer og hungersnød har ført til at Sudan er blant de økonomisk minst utviklede landene i Afrika.

Tidlig på 2000-tallet førte krigen i Darfur i den vestlige delen av landet til et stort antall drepte og mange flyktninger. I april 2019 ble Omar Hassan Ahmad al-Bashir avsatt etter 30 år ved makten, og Sudan gikk inn i en ny epoke i sin historie.

Økonomi og næringsliv

Pløying med oksespann.
Et oksespann drar en plog på et jorde ved hovedstaden Khartoum.
Pløying med oksespann.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Landbruket er hovedsakelig basert på naturalhusholdninger. Produksjon av bomull og jordnøtter til eksport er de viktigste næringene. Gjentatte tørkekatastrofer på 1980-tallet samt den andre borgerkrigen mellom det arabiske/muslimske nord og det svarte animistiske/kristne sør hadde alvorlige følger for befolkningen og for den økonomiske utviklingen. Før kommersiell oljeeksport startet i 1999, hørte Sudan med til de aller fattigste landene i Afrika.

Kunnskap og kultur

Utdanningssystemet i Sudan følger et 6–6-løp bestående av seks år barneskole og seks år videregående opplæring. Den videregående opplæringen er delt inn i en treårig ungdomsskole og en treårig videregående skole. Ifølge UNESCO var 39,3 prosent av befolkningen over 15 år analfabeter i 2018. Landets eldste og største universitet er University of Khartoum, som ble åpnet som Gordon Memorial College i 1902. Per oktober 2023 gikk 19 millioner barn ikke på skolen på grunn av krigshandlingene i landet.

Det kommer ut rundt 20 aviser i Sudan, og landet har flere TV- og radio-kanaler – både statlige og private. Rundt en tredjedel av befolkningen har tilgang til internett. Pressesensuren ble opphevet i 2003, men landet er likevel rangert som et av landene med dårligst vilkår for pressefrihet.

Sudan og Norge

Sudan er representert i Norge ved sin ambassade i Oslo, mens Norge er representert i Sudan ved Den kongelige norske ambassaden i Khartoum.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg