Faktaboks

Kampala
Uttale
kampˈala
Uganda, Kampala

Hovedstaden Kampala ligger nær nordbredden av Victoriasjøen. Byen har vært hovedstad siden selvstendigheten 1962. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Kampala. Foto fra utkanten av byen.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kampala er hovedstad og største by i Uganda, nær nordbredden av Victoriasjøen, 1200 meter over havet. Byen er bygget på flere bakketopper med frodig våtmark og sumpområder i de lavereliggende strøkene. Kampala er delt inn i fem divisjoner som har hver sin borgermester, og har 1 650 000 innbyggere (2018). Byen kjennetegnes av et tropisk klima med to årlige nedbørsperioder.

Næringsliv

Makerere University
Makerere-universitetets hovedbygning. Makerere er landets største og eldste institusjon for høyere utdanning, og regnes for å være et av de fremste universitetene i Øst-Afrika.

Kampala ligger sentralt i et rikt jordbruksdistrikt og er Ugandas viktigste handelssenter. Det er estimert at det bor rundt 4 000 000 mennesker i bynære områder, og her er produksjon av landbruksvarer som blant annet mais, avokado, tomater og kål en viktig del av byens handelsprodukter.

Byen har også en variert forbruksvareindustri, og det produseres blant annet møbler, maskindeler, tekstiler og forskjellige typer håndarbeider. Kampala står for en betydelig del av landets eksport, og viktige eksportartikler er varer som kaffe, bomull, te, fisk og sement. De siste tiårene har også turisme og reiseliv blitt en sentral del av byens økonomiske fundament.

Kampala er Ugandas administrative sentrum, og er sete for regjeringen, parlamentet og landets lovgivende myndighet. Flere av landets fremste universiteter, fagskoler og forskningssentre ligger også i byen. Makerere University er landets største og eldste institusjon for høyere utdanning, og regnes for å være et av de fremste universitetene i Øst-Afrika. Utenlandske ambassader og de viktigste bankinstitusjonene ligger også i Kampala.

Kultur

Bahai-tempelet
Bahai-tempelet i Kampala.

Kampala er regnet for å være en multikulturell by hvor mange av landets forskjellige etnisiteter er representert. Mennesker fra nabolandene Rwanda, Kenya, Tanzania, Kongo og Sør-Sudan er også vanlige innslag i bybildet. Det etniske mangfoldet gir seg særlig utslag i byens kulturliv i form av en rik dans-, drama- og musikkultur.

Byen har også flere museer, blant annet har Uganda museum en stor samling av musikkinstrumenter, jaktredskaper og arkeologiske funn fra forskjellige epoker av landets historie. Kampala nasjonalteater er en av byens viktigste kulturinstitusjoner med teateroppsetninger, kino, konserter og andre kulturaktiviteter. Kampala huser også et av verdens syv Bahai-templer, som ligger på en bakketopp i utkanten av byen.

Samferdsel

Kampala, Uganda

Minibussene matatuer er et vanlig innslag i bybilde i Kampala.

Kampala er det viktigste knutepunktet for samferdsel og transport i Uganda. Byen har veiforbindelse til nabolandene og alle de største byene i Uganda. Byen hadde tidligere jernbane til Mombasa i Kenya, men denne er for tiden ikke i drift.

I sentrum av byen er motorsykkeltaxier, også kjent som Boda Boda, et hyppig brukt transportmiddel. Matatuer, som er privatdrevne minibusser med plass til 15 personer, står for en stor del av byens kollektivtransport. Flere busselskaper tilbyr også direktelinjer til nabolandene og de større byene i Uganda. Landets største flyplass, Entebbe internasjonale lufthavn, ligger 38 kilometer sørvest for Kampala.

Historie

Kampala vokste fram som hovedstad i kongeriket Buganda etter at kongene som regjerte på 1800-tallet etablerte nye og egne hovedsteder, kalt Kibuga, på de nærliggende åsene rundt byen. I 1890 ankom Frederick Lugard området som representant for britiske Imperial British East African Company, og bygget et fort på det som i dag er kjent som Old Kampala Hill. Byen ble deretter hovedstad under det britiske protektoratet, før den i 1905 ble flyttet til Entebbe.

Med sine mange åser var byen populær og attraktiv blant kongene til jakt på antiloperasen impala. Britene kalte derfor området «Impala-åsene». Senere oversatte bagandaene, den dominerende folkegruppen i området, navnet til Kampala.

Kampala erstattet Entebbe som hovedstad i Uganda etter løsrivelsen fra britene i 1962. Byen var på 1960-tallet en av Afrikas mest utviklede hovedsteder, men opplevde indre uro og tilbakegang under president Idi Amins styre på 1970-tallet, og under borgerkrigen i 1980–1985. I 1986 inntok Yoweri Museveni og hans parti National Resistance Movement Kampala, og 29. januar samme år ble han tatt i ed som president i Uganda. Byen har siden 1990-tallet vært en av de raskest voksende byer i Afrika, og har blitt rangert som en av Øst-Afrikas beste byer å bo i.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg